Hlavní obsah

Pavel navštívil Čechy, kteří mají odstrašit Rusko. „Naplňuje mě to hrdostí“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel během návštěvy výcvikového prostoru Lešť.

Češi velí mnohonárodnímu bojovému uskupení NATO na středním Slovensku. Pavla prý potěšilo, že viděl projekt, který vznikal ještě v době, kdy byl předsedou vojenského výboru Severoatlantické aliance.

Článek

Při příjezdu do výcvikového prostoru Lešť na Slovensku člověk vidí obrovský areál s vysokými zdmi a ostnatým drátem.

Takzvané mnohonárodní bojové uskupení NATO, které zde působí, vzniklo jako reakce na loňský ruský vpád na Ukrajinu a čítá zhruba 1100 vojáků. Kromě zhruba 450 Čechů jde o Slováky, Němce, Američany a Slovince.

Zuzana Čaputová a Petr Pavel přijeli do výcvikového prostoru nedlouho po středeční 10. hodině, původně plánovaný program ale narušilo počasí, a tak se s vojáky potkali v jídelně.

Slovenská prezidentka novinářům řekla, že přítomnost vojáků považuje za důležitý signál. „Jsme země, která bezprostředně sousedí s Ukrajinou, a víme, jaká tam je brutální válka. Přítomnost vojáků a jiných států pod velením České republiky je důležitý signál spolupráce, jednoty a solidarity,“ uvedla.

Pavla prý potěšilo, že viděl projekt, který vznikal ještě v době, kdy byl předsedou vojenského výboru Severoatlantické aliance. „Tehdy vznikla první čtyři bojová uskupení v reakci na ruskou anexi Krymu,“ zavzpomínal.

„Teď už místo čtyř máme osm. Česká republika je vedoucím národem jednoho z nich a hned v sousedním Slovensku. Když vidím vojáky, jak půl roku plnili úkol s dalšími státy, co jim to přineslo, tak mě to naplňuje hrdostí,“ řekl také.

Podívejte se, jak vypadalo setkání Pavla a Čaputové s vojáky:

+6

Velitel: Nepřetržitý výcvik

Prapor má za úkol svou přítomností demonstrovat odhodlání spojenců bránit státy na východním křídle Severoatlantické aliance, odstrašit možného agresora a v případě napadení území Slovenska bránit.

Na základně Lešť v těchto dnech rotují vojáci. Domů míří příslušníci české 4. brigády rychlého nasazení, přijíždějí vojáci 7. mechanizované brigády. Obměna tudíž čeká i techniku – nově budou mít k dispozici pásová bojová vozidla pěchoty.

„Jsme na pásové technice, najíždí sem německé tanky Leopard varianta 2A6 plus jsou tady obrněné transportéry,“ nastínil dosavadní velitel bojového uskupení Karel Navrátil.

„Jedná se o nepřetržitý vojenský výcvik. Pokud se takto intenzivně cvičí v České republice, tak to trvá maximálně čtyři týdny. V případě naší rotace mluvím o šesti měsících intenzivní výcviku, který je občas přerušován,“ popsal pro Seznam Zprávy, jak je výcvik na místě náročný oproti běžným cvičením.

„Není to tak, že by vojáci byli neustále v poli. Výcvik je poměrně hodně náročný a jsem rád, že to zvládli.“

Navrátil podotkl, že v misi působí i příslušníci aktivních záloh. Doteď jich bylo 14, v další rotaci půjde o 25 záložníků. „I pro ně je to obrovská nenahraditelná zkušenost.“

Informace o jednotce na Slovensku

  • Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila 27. července 2022 mandát na vyslání příslušníků Armády České republiky na území Slovenska do 31. prosince 2024.
  • Vytvoření mnohonárodního bojového uskupení Slovensko je součástí snahy posílit východní křídlo NATO kvůli agresi Ruska vůči Ukrajině.
  • Severoatlantická aliance rozhodla o zajištění alianční přítomnosti v Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku.

Doporučované