Hlavní obsah

Pavel navštívil Čechy, kteří mají odstrašit Rusko. „Naplňuje mě to hrdostí“

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel během návštěvy výcvikového prostoru Lešť.

Reklama

Češi velí mnohonárodnímu bojovému uskupení NATO na středním Slovensku. Pavla prý potěšilo, že viděl projekt, který vznikal ještě v době, kdy byl předsedou vojenského výboru Severoatlantické aliance.

Článek

Při příjezdu do výcvikového prostoru Lešť na Slovensku člověk vidí obrovský areál s vysokými zdmi a ostnatým drátem.

Takzvané mnohonárodní bojové uskupení NATO, které zde působí, vzniklo jako reakce na loňský ruský vpád na Ukrajinu a čítá zhruba 1100 vojáků. Kromě zhruba 450 Čechů jde o Slováky, Němce, Američany a Slovince.

Zuzana Čaputová a Petr Pavel přijeli do výcvikového prostoru nedlouho po středeční 10. hodině, původně plánovaný program ale narušilo počasí, a tak se s vojáky potkali v jídelně.

Slovenská prezidentka novinářům řekla, že přítomnost vojáků považuje za důležitý signál. „Jsme země, která bezprostředně sousedí s Ukrajinou, a víme, jaká tam je brutální válka. Přítomnost vojáků a jiných států pod velením České republiky je důležitý signál spolupráce, jednoty a solidarity,“ uvedla.

Pavla prý potěšilo, že viděl projekt, který vznikal ještě v době, kdy byl předsedou vojenského výboru Severoatlantické aliance. „Tehdy vznikla první čtyři bojová uskupení v reakci na ruskou anexi Krymu,“ zavzpomínal.

„Teď už místo čtyř máme osm. Česká republika je vedoucím národem jednoho z nich a hned v sousedním Slovensku. Když vidím vojáky, jak půl roku plnili úkol s dalšími státy, co jim to přineslo, tak mě to naplňuje hrdostí,“ řekl také.

Podívejte se, jak vypadalo setkání Pavla a Čaputové s vojáky:

+6

Velitel: Nepřetržitý výcvik

Prapor má za úkol svou přítomností demonstrovat odhodlání spojenců bránit státy na východním křídle Severoatlantické aliance, odstrašit možného agresora a v případě napadení území Slovenska bránit.

Na základně Lešť v těchto dnech rotují vojáci. Domů míří příslušníci české 4. brigády rychlého nasazení, přijíždějí vojáci 7. mechanizované brigády. Obměna tudíž čeká i techniku – nově budou mít k dispozici pásová bojová vozidla pěchoty.

„Jsme na pásové technice, najíždí sem německé tanky Leopard varianta 2A6 plus jsou tady obrněné transportéry,“ nastínil dosavadní velitel bojového uskupení Karel Navrátil.

„Jedná se o nepřetržitý vojenský výcvik. Pokud se takto intenzivně cvičí v České republice, tak to trvá maximálně čtyři týdny. V případě naší rotace mluvím o šesti měsících intenzivní výcviku, který je občas přerušován,“ popsal pro Seznam Zprávy, jak je výcvik na místě náročný oproti běžným cvičením.

„Není to tak, že by vojáci byli neustále v poli. Výcvik je poměrně hodně náročný a jsem rád, že to zvládli.“

Navrátil podotkl, že v misi působí i příslušníci aktivních záloh. Doteď jich bylo 14, v další rotaci půjde o 25 záložníků. „I pro ně je to obrovská nenahraditelná zkušenost.“

Informace o jednotce na Slovensku

  • Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila 27. července 2022 mandát na vyslání příslušníků Armády České republiky na území Slovenska do 31. prosince 2024.
  • Vytvoření mnohonárodního bojového uskupení Slovensko je součástí snahy posílit východní křídlo NATO kvůli agresi Ruska vůči Ukrajině.
  • Severoatlantická aliance rozhodla o zajištění alianční přítomnosti v Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku.

Reklama

Doporučované