Hlavní obsah

Pekarová Adamová: Poslanci budou řešit vstup Švédska a Finska do NATO v srpnu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Vláda ve středu řešila postoupení protokolů o přístupu Švédska a Finska do Severoatlantické aliance (NATO) k ratifikaci do parlamentu. Dolní komora by ji měla mít na programu koncem prázdnin.

Článek

Skandinávské země se pro vstup do Aliance rozhodly v návaznosti na ruskou invazi na Ukrajinu.

„Dnes vláda schválila první krok, který je potřebný. Vzniká dohoda, že bychom se koncem srpna setkali na mimořádné schůzi a jako první bod bychom chtěli zařadit ratifikaci vstupu Finska a Švédska do NATO,“ oznámila šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, jaký bude teď další postup.

Zástupci 30 členských zemí NATO podepsali na začátku července protokoly o přistoupení Finska a Švédska, čímž učinili zásadní krok k jejich přijetí do aliance. Aby se země skutečně členy NATO staly, musejí přístupové dokumenty všechny alianční státy ratifikovat, což může trvat několik měsíců.

Otázky v tomto směru vzbuzuje přístup Turecka, které si vymínilo splnění svých požadavků spojených s kurdskými členy skupin, které Ankara označuje za teroristické.

Vláda už se otázkou vstupu Švédska a Finska do NATO zabývala v polovině května. Tehdy ovšem schválila mandát pro Stálého představitele ČR při NATO Jakuba Landovského k podpisu přístupových protokolů.

Reklama

Doporučované