Hlavní obsah

Policista, který tahal dívku za vlasy, už byl v minulosti kázeňsky potrestán

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) řeší případ, kdy opilý policista v Praze napadl dívku. V současné době je policista na neschopence a není postavený mimo službu, uvedla pražská policie.

Článek

Pražská policie na dotaz Seznam Zpráv uvedla, že policista, který v opilosti napadl v Praze 19letou dívku, měl již v minulosti kázeňské problémy. Policie nespecifikovala, o co konkrétně se mělo jednat. Uvedla ale, že problém nebyl takový, aby u policie skončil.

„S policistou bylo v minulosti vedeno kázeňské řízení za přestupkové jednání. Jednání nebylo takové intenzity, aby mohl být zproštěn výkonu služby nebo propuštěn. Potrestán byl kázeňsky,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Video útoku opilého policisty.Video: twitter/Desolé Olé

Potvrdil také, že policista slouží u prvního pražského policejního obvodu, konkrétně v Krakovské ulici. Podle informací Seznam Zpráv má být členem Oddělení hlídkové služby.

Mluvčí pražské policie uvedl, že policista je v současné době na neschopence.

„Zatím nebyl postaven mimo službu, je v pracovní neschopnosti. Služební funkcionář shromažďuje podklady pro řízení ke zproštění výkonu služby,“ sdělil v pátek na dotaz serveru Novinky mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Rakušan: Naprosto nepřijatelné

Seznam Zprávy se ptaly GIBS, jaký teď bude následovat postup a zda řeší také ženu, která byla na místě a mělo by se jednat též o policistku.

„Vzhledem k tomu, že je věc ve fázi prověřování, nebudeme sdělovat žádné informace. Personální záležitosti jsou věcí služebního funkcionáře,“ uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedl, že to, co se odehrálo, je naprosto nepřijatelné.

O tom, že byl policista v minulosti už kázeňsky trestán, neví. „Takovou informaci nemám, platí, že jako ministr do personálních rozhodnutí a postupů policie nevstupuji. Policie má potřebné nástroje a postupy, jak takovou situaci řešit,“ říká Rakušan. Odmítá, že jde u policie o systémový problém.

„U policie pracuje téměř 50 tisíc lidí a bohužel nikdy nemůžete vyloučit, že se něco podobného objeví. Ale za systémový problém to určitě nepovažuji. Znovu opakuji – policie má postupy, jak takové situace rychle a efektivně řešit.“

Rakušan předpokládá, že i vzhledem k zájmu veřejnosti bude případ vyřešen co nejdříve a za dodržení všech zákonných postupů.

Trest? Od snížení peněz až po propuštění

Exministr vnitra František Bublan pro Seznam Zprávy vyjmenovává, jakými způsoby lze policistu v obecné rovině potrestat.

„Trestů může být několik, záleží na míře viny. Od peněžitých trestů přes snížení hodnosti až po přeřazení na jinou práci. Až po propuštění, ukončení služebního poměru,“ vysvětluje Bublan, který byl ministrem vnitra v letech 2004 až 2006.

Incident se podle médií odehrál před nočním barem, kam policista dorazil ve slavnostní uniformě z policejního plesu na Žofíně. Muž dívku napadl, za vlasy ji tahal po ulici a následně ji zaklekl. Přihlížející lidé se ho snažili zastavit, na místo pak dorazila policejní hlídka.

Pro mladou ženu musela přijet sanitka. „Na místo jsme dorazili po druhé hodině ranní. Ošetřili jsme jednu ženu s lehčím poraněním a odvezli ji do nemocnice,“ uvedla mluvčí záchranářů Jana Poštová.

Muži podle Blesku naměřila policie 2,6 promile alkoholu v krvi, jeho přítelkyni 1,6 promile.

Reklama

Doporučované