Hlavní obsah

Poslanci ANO hodnotí emotivní projev Babiše: „Řekl, co si lidé myslí“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Seznam Zprávy požádaly více i méně známé poslankyně a poslance opozičního hnutí ANO, aby zhodnotili středeční projev Andreje Babiše ve Sněmovně. Většina se expremiéra zastala.

Článek

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš si ve středu vysloužil kritiku koaličních politiků i části veřejnosti.

Na půdě dolní komory Parlamentu totiž varoval před novou totalitou, ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) nazval nulou a parazitem, předsedkyni Poslanecké sněmovny pak označil za prodejkyni mobilů.

To vše v projevu při schvalování programu 74. schůze Sněmovny.

„Vy neznáte sílu slov. Jediný, kdo budoval totalitu, byli estébáci a komunisti. Jediné, co svými vyjádřeními děláte, je, že vyvoláváte vlny nenávisti, štvete lidi proti sobě, přispíváte k rozdělování společnosti,“ vmetl Babišovi přímo na plénu místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan upozornil na to, že rozčílený expremiér vždy odhalí svou tvář. „Předvedl jste tady morální striptýz,“ řekl.

Zatímco koaliční poslanci při jeho projevu bučeli nebo bouchali rukama do lavic, ze strany, kde sedí hnutí ANO, přicházel spíš smích a potlesk.

Seznam Zprávy proto v kuloárech oslovily některé zákonodárce opozičního hnutí s dotazem, co na projev předsedy říkají.

Kdo je větší komunista?

Zjitřenou atmosféru, o kterou se ve středu v Poslanecké sněmovně postaral Andrej Babiš, jsme přinesli v tomto článku.

Robert Stržínek: Mě kdyby někdo vytočil, tak bych se choval úplně stejně. (rozesměje se)

Eva Fialová: Tak… je to náš předseda. (široký úsměv)

Karel Havlíček: Musíme si uvědomit, že Sněmovna není o salonní sestavě úředníků, je to prostě o tvrdém střetu. To prostě do Sněmovny patří. Myslím si, že tady padaly horší výrazy. Myslím si, že to patří nejenom do diskuze ve Sněmovně, ale to je i v jiných zemích.

Alena Schillerová: To šlo od srdce. Já si myslím, že možná by se také někdo měl zaobírat tím, že i na něj bylo útočeno - na jeho rodinu. To si myslím, že nikdo neřeší a každý řeší až to, že skutečně on šel bránit svou čest a šel bránit čest své rodiny. To vyvolalo jeho emoce. Zkuste si to třeba pustit, že skutečně ty útoky ze strany ministra Dvořáka byly nevybíravé.

Miloslav Janulík: No, to není úplně politický dotaz… On faktograficky řekl to, co si většina lidí myslí. A proč by nemohl říct, že je tady zbytečný ministr, když je to pravda.

Sestřih projevu Andreje Babiše.Video: PSP

Aleš Juchelka: (se smíchem protočí oči v sloup a beze slova odchází do zasedacího sálu)

Jana Pastuchová: No, oni o něm taky předtím říkali nelichotivé věci. Pan Babiš byl po prázdninách asi plný toho, co ho na vládě a jejích plánech štve. Pak ho vyprovokoval pan ministr Dvořák a už to jelo. Ale lidé jsou na tyhle problémy ve společnosti, které on pojmenoval, taky naštvaní.

Zuzana Ožanová: Já ten projev neslyšela, byla jsem zrovna na ústavně-právním výboru, kde jsme hlasovali a měli jsme přenos vypnutý.

Ladislav Okleštěk: Nějaká invektiva z jeho strany tam byla, ale oni je vůči Andreji Babišovi také používají. Vláda na něj útočí neustále i tou legislativou, kterou dělá.

Co padlo ve Sněmovně z úst Andreje Babiše

- Já jsem byl pasivní člen KSČ, pasivní. Pasivní! Tak jako 1,6 milionu. Na Hradě jste si zvolili předsedu ZO KSČ. Nomenklaturní káder. Jen proto, že šlo o nenávist vůči Babišovi.

- Vypla mi mikrofon! Kdo? Prodejkyně mobilů! (O předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové z TOP 09.)

- Já mám svoje hodnoty a mám čistý stůl.

- Popravili jste Kunderu, Milana Kunderu, váš systém, vaše totalita, nejslavnější český spisovatel. (O vládní koalici.)

- Já vám vadím, protože já nekradu. A tahle nula, co tam sedí na konci. Kdo ho zvolil? Proč tady vystupuje tenhle zbytečný ministr, tenhle parazit, co tam dělá? Kdo ho zvolil? Nikdo ho nezvolil, nikdo. A živí se len politikou. Vstoupil do Občanského fóra, teďka nadává Červíčkovi, že nás přivítal v Královéhradeckém kraji. Co vy tady vystupujete, vy jste nedostal ani jeden hlas, od nikoho, tak zalezte do díry. (O ministru pro evropské záležitosti Martinu Dvořákovi ze STAN.)

- Jednací řád? Tak nás umlčte! Já tady ani nemusím bejt. Budu na těch náměstích. Půjdeme do ilegality, vaše nová totalita všechno válcuje.

- Já vám přečtu tady slovník cizích slov, co je totalita.

- Pane Bartošku, prostřednictvím paní předsedající… (polohlasem) za organizovaný zločin STAN. (O místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Věře Kovářové ze STAN.)

- Co se přiblble usmíváte stále? (Směrem k poslancům STAN, KDU-ČSL a TOP 09.)

- Já jsem se této zemi už dávno zaplatil, protože jsem vybojoval 42 miliard navíc. A víte, jak jednal Nečas? Byl na hotelu!

- Čtyři noci a pět dní jsem blokoval Radu, protože mi Viktor řek: musíš být poslední!

Reklama

Doporučované