Hlavní obsah

Poslanci se hádají ve Sněmovně, kdo je větší komunista. Babiš všechny uráží

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předseda ANO Andrej Babiš mezi svými poslanci.

Reklama

aktualizováno •

Celkem nudné mnohahodinové schvalování programu 74. schůze Poslanecké sněmovny rozčísl předseda ANO Andrej Babiš, který po obědové pauze všechny pozurážel.

Článek

Poslanci dnes druhým dnem pokračují ve druhém čtení vládního úsporného balíčku na konsolidaci veřejných financí. Teprve v 16:45, tedy po více než 26 hodinách od začátku schůze, se dostali ke schválení programu schůze. Opoziční hnutí ANO a SPD jednání o programu obstruovala.

O rozruch se po třetí hodině odpolední postaral předseda hnutí ANO Andrej Babiš se svým emotivním projevem, za který ho musela předsedající schůze Věra Kovářová (STAN) několikrát nepříliš úspěšně kárat. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil jeho projev za „morální striptýz“. Babiš pohrozil tím, že půjde do ilegality.

„Zalezte do díry“

V jednu chvíli povolily nervy poslanci KDU-ČSL Ondřeji Benešíkovi, který přiběhl k řečnickému pultíku a začal na Babiše divoce gestikulovat a křičet. Rozčílilo ho, když Babiš tvrdil, že lidovci kolaborovali s KSČM.

„Řekl jsem mu: Běžte to říct do očí mému tátovi,“ říká poslanec s tím, že jeho otce a rodinu komunisté za minulého režimu perzekuovali. „Hrozně mě nadzvedlo, že to říká zrovna on, komunistická šlechta. Je to plivnutí do tváře lidí, které komunisti pronásledovali,“ dodal viditelně rozrušený Benešík.

Babiš hrubě urazil i ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka, kterého označil za nulu a parazita a doporučil mu, aby „zalezl do díry“. „Kdo ho zvolil? Nikdo ho nezvolil, nikdo. A živí se len politikou. Vstoupil do Občanského fóra, teďka nadává Červíčkovi, že nás přivítal v Královéhradeckém kraji. Co vy tady vystupujete, vy jste nedostal ani jeden hlas, od nikoho, tak zalezte do díry,“ uvedl Babiš. (Dvořák kritizoval hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka z ODS za to, že oficiálně přivítal ve svém regionu stínovou vládu ANO na jejím výjezdu, pozn. red.)

Babiš ve svém projevu několikrát použil výraz „nová totalita“, kterým už od úterý častuje média i koaliční politiky. Těm vyčetl i to, že si do funkce prezidenta „zvolili nomenklaturní kádr“, jak označil prezidenta Petra Pavla.

„Já jsem byl pasivní člen KSČ, ale vy jste si na Hrad zvolili nomenklaturní kádr. Kdyby na Hrad proti Babišovi kandidoval Putin, tak si zvolíte Putina jen proto, že bude proti Babišovi. Vy nás tady nenecháte ani mluvit, okradli jste důchodce,“ rozohnil se Babiš.

Co padlo ve Sněmovně z úst Andreje Babiše

- Já jsem byl pasivní člen KSČ, pasivní. Pasivní! Tak jako 1,6 milionu. Na Hradě jste si zvolili předsedu ZO KSČ. Nomenklaturní káder. Jen proto, že šlo o nenávist vůči Babišovi.

- Vypla mi mikrofon! Kdo? Prodejkyně mobilů! (O předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové z TOP 09.)

- Já mám svoje hodnoty a mám čistý stůl.

- Popravili jste Kunderu, Milana Kunderu, váš systém, vaše totalita, nejslavnější český spisovatel. (O vládní koalici.)

- Já vám vadím, protože já nekradu. A tahle nula, co tam sedí na konci. Kdo ho zvolil? Proč tady vystupuje tenhle zbytečný ministr, tenhle parazit, co tam dělá? Kdo ho zvolil? Nikdo ho nezvolil, nikdo. A živí se len politikou. Vstoupil do Občanského fóra, teďka nadává Červíčkovi, že nás přivítal v Královéhradeckém kraji. Co vy tady vystupujete, vy jste nedostal ani jeden hlas, od nikoho, tak zalezte do díry. (O ministru pro evropské záležitosti Martinu Dvořákovi ze STAN.)

- Jednací řád? Tak nás umlčte! Já tady ani nemusím bejt. Budu na těch náměstích. Půjdeme do ilegality, vaše nová totalita všechno válcuje.

- Já vám přečtu tady slovník cizích slov, co je totalita.

- Pane Bartošku, prostřednictvím paní předsedající… (polohlasem) za organizovaný zločin STAN. (O místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Věře Kovářové ze STAN.)

- Co se přiblble usmíváte stále? (Směrem k poslancům STAN, KDU-ČSL a TOP 09.)

- Já jsem se této zemi už dávno zaplatil, protože jsem vybojoval 42 miliard navíc. A víte, jak jednal Nečas? Byl na hotelu!

- Čtyři noci a pět dní jsem blokoval Radu, protože mi Viktor řek: musíš být poslední!

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) Babišovi řekl, že lidé nejsou hloupí, jak si může myslet. „Lidé nejsou hloupí, protože jste se nestal prezidentem. Tak to je.“

Zároveň Babiš zkritizoval předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) za to, že mu v úterý vypnula mikrofon, když během více než pětihodinového projevu nemluvil k věci. Pekarovou nazval „prodejkyní mobilů“.

Ministr Rakušan Babišovi poděkoval za to, že předvedl „morální striptýz, kterým opět lidem ukázal, kdo je Andrej Babiš“.

Babiš svůj projev zakončil tím, že půjde do ilegality. „Já tady ani nemusím bejt! Já půjdu na ty náměstí. Půjdu do ilegality, vaše nová totalita všechno válcuje,“ řekl Babiš.

Kritika od Fialy

K Babišově projevu ve Sněmovně se posléze na tiskové konferenci vlády vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS), který jeho vystoupení označil za nedůstojný důsledek jeho nervozity. „To všechno tvrzení o nové totalitě zdaleka překračuje rámec standardní věcné politické diskuze, jakou bychom si nepochybně všichni přáli,“ uvedl Fiala.

Dodal, že podle něj se hnutí ANO snaží, aby poslanci nemohli projednávat současné vládní návrhy. „Abychom nemohli napravovat věci, které vláda Andreje Babiše v této zemi zanedbala. Za vládou Andreje Babiše není nic. Proto ta nervozita, ta agresivita, absurdita všech možných obvinění,“ doplnil premiér.

Reklama

Doporučované