Hlavní obsah

Poslanci odvolali Köppla z mediální rady. Poslankyně ANO: Piráti jsou práskači

Foto: Tomáš Tkáčik, Profimedia.cz

Daniel Köppl.

Reklama

Köppl při letošních prezidentských volbách vystupoval jako člen volebního štábu Andreje Babiše. Je i poradcem dvou poslanců ANO. Proti odvolání se chce bránit.

Článek

Poslanci odvolali Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. K hlasování se po několika neúspěšných pokusech dostali v úterý vpodvečer. Předchozí snahy se podařilo opozici vyobstruovat.

Poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník se ke konci více jak dvouhodinové debaty snažil prosadit tajné hlasování, to však neprošlo. „To jste teda demokrati,“ rozčílila se předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

Seznam Zprávy už minulý týden informovaly, že hnutí ANO nabízí koalici výměnu: Pokud odvolá odpadlíka z ANO Ivo Vondráka z postu předsedy školského výboru Sněmovny, ustoupí poslanci hnutí u některých dosavadních obstrukcí. Jedním z ústupků mělo být i umožnění odvolání Köppla. Představitelé ANO toto popřeli.

Nabídka od ANO

Hnutí ANO stupňuje tlak vůči svému odpadlíkovi. Nabízí vládě nějaké ústupky.

Poslankyně ANO Jana Pastuchová, které Köppl dělá ve Sněmovně asistenta, označila zástupce Pirátů za „práskače“.

„Přijde mi od Pirátů, že je tady hodně slimáčků a málo kapustičky,“ nařkla Piráty z toho, že mají místo v radě připravené pro někoho jiného. „My všichni víme, že jste takoví malí práskači do Bruselu, ale vy jste práskači i mezi námi,“ pustila se Pastuchová do vládní strany kvůli fotce, kterou Piráti ve Sněmovně ukázali. Köppl je na ní zachycen při debatě se členy hnutí ANO. Dodala, že je s prací svého asistenta spokojená.

Volební výbor Poslanecké sněmovny odvolání Köppla poslancům doporučil už na začátku letošního února. Marketingový odborník se podle něj provinil tím, že letos v lednu vystoupil v České televizi jako člen marketingového a volebního týmu prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO).

Köppl v živém vysílání uvedl: „My jsme s tou kampaní začínali relativně pozdě. Ostatní protikandidáti měli několik let nebo několik měsíců na to, aby kampaň vedli.“

Podle odůvodnění k odvolání je z formulace odpovědí patrná „vysoká míra identifikace jmenovaného s volební kampaní Andreje Babiše“. Podle místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové (Piráti) toto jednání zpochybňuje nestrannost takzvané velké rady, která má na starost třeba posuzování přestupků jednotlivých médií nebo posuzování nezávislosti.

Köppl není nestranný, usoudil legislativní odbor Sněmovny

Že Daniel Köppl není nestranný a veřejně podporoval prezidentského kandidáta Andreje Babiše, potvrdil legislativní odbor Poslanecké sněmovny.

Členové RRTV podle zákona o radě nesmějí vykonávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch. Na veřejnosti musí vystupovat nestranně a nesmějí zpochybňovat nezávislost nebo nestrannost rady.

Köppl kromě výše uvedeného vystoupení zároveň pracuje jako poradce místopředsedy hnutí ANO a Poslanecké sněmovny Karla Havlíčka a také jako asistent výše zmíněné poslankyně Pastuchové. Politické kampaně Andreje Babiše se účastnil už loni v létě, kdy ho redaktoři Seznam Zpráv potkali na výjezdu obytným vozem v Moravskoslezském kraji, kde se staral o distribuci Babišových knih.

Karel Havlíček se proto Köppla nyní ve Sněmovně zastal. „Rozumím, když odvoláte nějakého politika. To k politice patří. Nehledejme v tom logiku či spravedlnost. Je to realita a úděl politiků. Něco jiného ale je, pokud máme odvolávat nepolitiky z odborných funkcí,“ uvedl Havlíček a požádal kolegy, aby se nad svým rozhodnutím ještě zamysleli. Připomněl, že Köppl je odborníkem na média a marketing a založil i dva odborné časopisy.

Reklama

Doporučované