Hlavní obsah

Poslanci v prvním kole podpořili úsporný balíček. Řešili pohádky i pisoáry

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Mimořádná schůze začala v úterý a skončila v pátek odpoledne.

Reklama

aktualizováno •

Úsporný balíček prošel prvním čtením. Poslanci přesto zatím na prázdniny nejedou - příští týden budou řešit obrannou smlouvu s USA a valorizace důchodů.

Článek

Vládní úsporný balíček prošel po třech dnech jednání prvním čtením. Opozice chtěla zákon rovnou v úvodu zamítnout, neměla na to ale dostatek hlasů.

„Debata probíhala víc než 27 hodin. Nyní se balíkem budou zabývat výbory, Sněmovna se k balíčku v druhém čtení vrátí na začátku září,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Ačkoli hrozilo, že se jednání protáhne i do víkendu a příštího týdne, opoziční poslanci nakonec své projevy stihli dokončit do pátečního odpoledne. V průběhu debaty vystupovali především opoziční poslanci, několikrát vystoupili šéfové opozičních partají Tomio Okamura (SPD) a Andrej Babiš (ANO).

Babiš doporučil vládě zmrazit platy a spořit na Úřadu vlády. Ministři by se podle něj měli nasnídat doma a ušetřit tak veřejné prostředky.

„Teď všichni mluví, jak je skvělé tam přijít - chlebíčky, fidorka, ferrero rocher. Jak já jsem řval, když to tam nosili! My jsme šetřili. Všichni snídali doma, když jsme to dělali v šest ráno bez socanů,“ uvedl Babiš.

Okamura opakovaně kritizoval Evropskou unii, stejně jako vládní podporu Ukrajině napadené Ruskem. „Válku s Ruskem nelze vyhrát,“ tvrdil Okamura na plénu.

Co mění konsolidační balíček?

  • Nebude možné uplatňovat daňovou slevu na školkovné, slevu na studenta nebo členský příspěvek v odborech.
  • Slevu na manželku bude možné uplatit pouze, pokud se stará o dítě do tří let.
  • Mění se také nastavení sazeb DPH. Místo dvou snížených sazeb 10 a 15 procent bude jedna 12procentní. Balíček také přesouvá některé položky do základní sazby 21 procent, například kadeřnické služby, odvoz odpadu, řezané květiny. Speciálním případem budou knihy, na které se DPH nebude uplatňovat.
  • Větší zdanění tabáku a alkoholu, bez spotřební daně zůstává tzv. tiché víno.
  • Sníží se státní podpora stavebního spoření na 1000 korun na účastníka.
  • Zvýšení odvodové zátěže OSVČ z 25 % na 40 % průměrné mzdy. Zároveň se navrhuje, aby osoby samostatně výdělečně činné platily pojistné nejméně z 55 % namísto současných 50 % základu daně.
  • Zastropování úlev z odvodů pro dohody o provedení práce.
  • Zvýšení ceny dálniční známky o 800 korun z 1500 na 2300 korun ročně a její pravidelná valorizace.
  • Zpřísnění podmínek pro přiznání a výplatu podpory v nezaměstnanosti u opakovaných evidencí na Úřadu práce.

Největší vlnu reakcí vyvolalo čtvrteční vystoupení premiéra Petra Fialy. „Když mluvíme o ozdravení veřejných financí, neposíláme státní rozpočet do lázní. To, k čemu naše země musí přistoupit, to je série vážných, doslova život zachraňujících operací,“ uvedl předseda vlády.

V průběhu pátečního dne už některá vystoupení nabývala spíše humorného charakteru. Poslanec ANO Martin Kolovratník například předčítal z knihy Josefa Čapka O pejskovi a kočičce, konkrétně pasáž o tom, jak zvířátka vařila dort.

„Ty dvě postavy jednoho dne vzaly mouku, mlíčko a vajíčko a míchaly to dohromady a říkají: dort musí být sladký. Říkala to kočička a nasypala do toho cukr. A taky slaný, říkal pejsek a dal tam sůl,“ uvedl zákonodárce.

Jeho stranický kolega Milan Wenzl si pak v projevu postěžoval, že se poslanci u pisoárů navzájem nebaví a nemohou se tak blíže seznámit. „Přijdu na záchod, jdu se vyčůrat, stojí nás tam pět, máme opřené čelo o dlaždičky, každý v ruce něco drží a jsme zticha. Je to takové trapné,“ prohlásil u pultíku.

Zatímco na plénu probíhalo první čtení balíčku, koaliční poslanci už začali jednat, jak vlastní materiál hodlají změnit. Pětikoalice se ve čtvrtek potkala nad seznamem několika desítek změn, které chtějí poslanci dodatečně uplatnit.

Velká část návrhů se týká DPH. Piráti chtějí do nižší sazby zařadit minerálky a léčivé vody, lidovci zase pleny a kojeneckou vodu. Starostové chtějí nižší DPH na noviny a časopisy, dále navrhují, aby daň z nemovitosti zůstala obcím a část nešla do státního rozpočtu.

Podle informací Seznam Zpráv se zatím ale shoda na žádném bodu nenašla. „Jednání budou pokračovat, já osobně neočekávám velké množství změn,“ uvedl ministr financí Stanjura. Svůj osobní názor na návrhy nechtěl komentovat.

Reklama

Doporučované