Hlavní obsah

Pošta znovu odmítla zveřejnit analýzu, podle které dospěla k rušení poboček

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Zástupkyně České pošty poslancům na bezpečnostním výboru zopakovala, že analýzu výkonnosti poboček, po které volá opozice i starostové, pošta nepublikuje. Zákonodárci proto ke zveřejnění dokumentu vyzvali ministra vnitra.

Článek

Česká pošta opět odmítla dát politikům k dispozici kompletní analýzu, podle které rozhodovala o rušení konkrétních poštovních poboček v jednotlivých městech.

Na bezpečnostním výboru Poslanecké sněmovny to uvedla ředitelka divize státní poštovní služby Martina Ivanová.

„Určitě nedáme k dispozici celou analýzu, jsou tam citlivá obchodní data, naše konkurence by toho mohla využít,“ řekla opozičním poslancům, kteří tlačí na zveřejnění dokumentu. Dodala, že konkrétní data pro jednotlivé pobočky budou poštovní manažeři probírat se starosty a primátory dotčených obcí.

Ke čtvrtku si podle ní manažeři podniku domluvili osobní schůzky s 97 procenty starostek a starostů, oslovili už všechny. „K dnešnímu ránu už proběhlo 40 schůzek,“ řekla.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) doplnil, že management pošty chce vše stihnout v následujících týdnech. „Nechceme to přetahovat až do května,“ řekl.

Pošta analýzu tají

Vedení pošty tají analýzu výkonnosti poboček. Neukázala ji ani své dozorčí radě.

Uvedl, že třeba v Hradci Králové už došlo k výměně pošty, která zůstane otevřená. „A tak to je v pořádku. Pokud má starosta zájem v území, pošta si to vyslechne, a pokud se to vejde do daných parametrů, je pošta připravena reagovat na výzvy samosprávy,“ uvedl. Ale dodal, že se nebaví o počtech, neboť za třemi stovkami zrušených poboček si stojí.

„Není to návrh ministerstva, ale Českého telekomunikačního úřadu, který je příslušný k tomu, aby určoval rozsah pobočkové sítě pošt v Česku,“ řekl.

Poslanci hnutí ANO Rakušana znovu vyzývali k tomu, aby počty zrušených poboček zvážil a aby změnil podmínky pro zřizování takzvané Pošty Partner. „Tak, aby rušené pošty mohly pod svá křídla vzít obce, které o to budou mít zájem,“ uvedla poslankyně Jana Mračková Vildumetzová.

Její kolega Jiří Mašek navrhl, že by do budoucna mohlo dojít i ke změnám typu, že zůstane jen tisícovka kamenných poboček a zbytek bude fungovat v režimu Pošta Partner.

Podle ministra Rakušana však i nový počet 2900 poboček zůstane stále nejhustší poštovní sítí v EU. „A při tomto počtu je pošta stále udržitelná.“ Dodal, že 80 procent výnosů České pošty se generuje mimo pobočky.

Poslanci: Ukažte analýzu

Bezpečnostní výbor schválil i některá usnesení. Poslanci se například shodli, že vyzvou ministra Víta Rakušana, aby odložil rušení poboček minimálně o půl roku, dokud se nedohodne se starosty.

Apelovali pak na něj k předložení výše zmiňované analýzy nebo k předložení jasných podmínek pro možné zachování poboček formou Pošty Partner.

Výbor zároveň odmítl vyzvat ministra k tomu, aby pošta nabídla své objekty bezúplatně obcím, nebo aby poslal České poště finanční prostředky jako kompenzaci za covid a uprchlickou krizi.

Reklama

Doporučované