Hlavní obsah

„Pozdě a příliš vysoko.“ Opozice cupuje zastropování cen energií

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Reklama

aktualizováno •

Vláda v pondělí oznámila, že vystaví stopku cenám energií. Zastropování se má týkat domácností, živnostníků či podnikatelů, kteří jsou bráni jako maloodběratelé. Podle opozice je to pozdě a cenový strop je nastaven příliš vysoko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Domácnosti, firmy i veřejný sektor by se mohly v příštích dnech dozvědět, kolik budou platit za energie.

„Zastropujeme cenu silové elektřiny včetně DPH na 6 Kč a ceny plynu na 3 korunách za kWh,“ oznámil v pondělí po zasedání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Odběratelé podle něj snížení pocítí od 1. listopadu.

Opozice ale kabinet nadále kritizuje. Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová prohlásila, že vláda sice energie po několikaměsíčním tlaku hnutí ANO a demonstraci na Václavském náměstí zastropovala, i to ale podle ní zpackala.

„Jednak s tím přichází pozdě, ale hlavně je strop nastavený nesmyslně vysoko. Lidé budou platit 7–9 tisíc za MWh, a to mnoho rodin prostě nemůže utáhnout. Levnější energie teď budou mít třeba na Slovensku, v Polsku, ve Francii, Španělsku a dalších zemích. Firmy budou zcela nekonkurenceschopné a mnohé z nich budou nuceny zavírat úplně nebo minimálně přesunou výrobu do zahraničí,“ uvedla

Havlíček: Neměli se bát

Podle jejího stranického kolegy – exministra průmyslu a obchodu a místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka – dalo ANO několik návrhů na řešení energetické krize a všechny podle něj platí.

„Hlavní je to, že vláda se neměla bát jít do nařízení cen pro výrobce elektřiny. Mají několikanásobně vyšší zisky a vláda jim tyto profity podržela. ČEZ má většinu energie na příští rok prodanou za cca 2500 Kč/MWh. Strop je na dvojnásobku,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv.

Zda vládní řešení opozice ve Sněmovně podpoří, nechali zástupci hnutí ANO bez odpovědi.

Ceny elektřiny a plynu dostaly strop

Vláda Petra Fialy představila první část řešení energetické drahoty. Počítá se stropy na cenu energií pro domácnosti i s tím, že to zaplatí mimořádná daň z neočekávaných zisků. Seznam Zprávy připravily přehled, kolik budete platit.

Nespokojený Okamura

S krocením vysokých cen energií ze strany vlády Petra Fialy není spokojené ani druhé z opozičních hnutí. Podle předsedy SPD Tomia Okamury je opatření nedostatečné, přichází pozdě a pro občany je likvidační.

„Cenový strop 6 Kč za kWh silové elektřiny pro domácnosti a veřejný sektor je enormně vysoká částka, kterou lidé nebudou schopni většinou zaplatit. Donedávna stála kWh silové elektřiny 2 Kč i s DPH a z pohledu SPD je maximální únosná cena v současné situaci 3 Kč, přičemž i ta zaručuje výrobcům dostatečný zisk,“ řekl.

Spokojený není ani se zastropováním cen plynu. „Do loňska byla cena za kWh i s daní kolem 70 haléřů, takže zastropovat to na 3 Kč, co chce Fialova vláda, je extrémně moc. Hlavně pro ty, kdo plynem topí, je to likvidační. Maximální únosná cena je z pohledu SPD kolem koruny za kWh, možná 1,5 Kč, ale už i to je moc, jelikož by to znamenalo meziročně 100procentní nárůst ceny. Navíc Fialova vláda nezastropovala ceny pro průmysl, což je také potřeba okamžitě udělat, jelikož jinak hrozí nejen krachy podniků, ale propouštění a zvýšení nezaměstnanosti,“ dodal šéf SPD.

Na dotaz, zda SPD vládní návrh podpoří, Okamura uvedl, že ano, avšak nejprve se pokusí prosadit vlastní pozměňovací návrhy. „Budeme vládě dávat výše zmíněné alternativy. I zastropování na třech korunách za silovou elektřinu stále zajišťuje zisk pro výrobce. není jediný důvod cenu zastropovávat na výši uvedené vládou,“ doplnil.

Cenami energií pro průmysl se chce premiér Petr Fiala (ODS) zabývat na středečním jednání vlády.

Očekává nicméně, že Sněmovna na pátečním zasedání schválí představená vládní opatření. Novinářům po zasedání ministrů řekl, že pokládá zvolené řešení za nejlepší, nejvhodnější a nejefektivnější. Očekával by, že ho podpoří i opoziční strany.

Cenový strop umožní zavést novela energetického zákona v případě „mimořádné tržní situace“, uvedl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Novelu bude třeba zrychleně schválit ve Sněmovně a poté v Senátu. Po podpisu prezidenta začne platit zveřejněním ve Sbírce zákonů, doplnil Síkela.

Očekával bych, že toto by měla podpořit i opozice.
Petr Fiala, premiér a předseda ODS

Svolat poslaneckou schůzi k vládním návrhům proti vysokým cenám energií bude možné až potom, co je Sněmovna obdrží. Koalice je chce v pátek projednat zrychleně ve stavu legislativní nouze. Senát by se k předlohám měl sejít v polovině příštího týdne.

„Očekávám, že Poslanecká sněmovna naše návrhy schválí, pokládám to za velice důležité,“ uvedl Fiala.

Nepředpokládá, že by mohly předlohy narazit na vážný odpor. „Očekával bych, že toto by měla podpořit i opozice,“ uvedl. Návrhy pokládá za nejlepší, nejvhodnější a nejefektivnější řešení, které mohl kabinet nyní zvolit. „Přinesou občanům i firmám klid a jistotu v této velmi nejisté době,“ míní.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření Tomia Okamury o tom, zda SPD v pátek podpoří vládní návrh.

Reklama

Doporučované