Hlavní obsah

Prezident Pavel ukázal, kdo mu bude radit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel během svojí inaugurace.

Reklama

aktualizováno •

V poradním týmu prezidenta Petra Pavla budou ústavní právník Jan Kysela, ekonom David Marek, někdejší šéf důchodových komisí Vladimír Bezděk nebo expertka na sociální podporu Lucie Poláková.

Článek

Součástí týmu budou také odborník na inovace v energetice Jakub Maščuch a bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko. Poradce povede a bude koordinovat podnikatel Tomáš Richter. Pavel tým představil na dnešní tiskové konferenci na Pražském hradě.

„Už jako kandidát na hlavu státu jsem odmítl předstírat, že jsem expertem na všechno. Dobrý prezident nemusí všemu rozumět, ale musí se umět dobře rozhodnout. Dobrý prezident musí umět definovat cíl a obklopit se těmi nejlepšími odborníky, aby se na cestě k naplňování tohoto cíle mohl odborně a informovaně rozhodovat. Právě to bude hlavním posláním našeho expertního týmu,“ řekl Pavel.

Řada poradců s Pavlem spolupracovala už v prezidentské kampani. Richter se na přípravě jeho kandidatury podílel od konce roku 2019 a ve volebním týmu měl na starosti finance a fundraising. S Pavlem v kampani spolupracovali také ekonom Bezděk, hlavní ekonom společnosti Deloitte Marek, Maščuch či Poláková. Kysela je též vedoucím konzultačního panelu pro nominaci ústavních soudců.

Ústavní právník Kysela působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a také v Senátu jako asistent a poradce předsedy horní komory. Podílel se na komentářích k ústavě a Listině základních práv a svobod. Bude poradcem prezidenta pro ústavu a právní otázky.

Marek, jenž bude poradcem pro ekonomiku, hospodářské otázky a finanční trhy, dříve působil jako ekonom v České národní bance, České spořitelně a v Patria Finance. Je také členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). Bezděk, který dříve působil jako ekonom v České národní bance a řídil dvě takzvané Bezděkovy důchodové komise, se stal poradcem pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor.

Poradkyně pro sociální politiku a neziskový sektor Poláková je spoluzakladatelkou a místopředsedkyní spolku Komunitní osvětové společenství.

Prezidentovi bude radit i bývalý ministr

Foto: Zuzana Bönisch

Poradce prezidenta pro životní prostředí Ladislav Miko.

Miko, poradce pro životní prostředí a udržitelnost, byl náměstkem ministra v letech 2003 až 2005 a v roce 2009 zastával post ministra životního prostředí v úřednické vládě Jana Fischera. Loni byl vládním zmocněncem pro mezinárodní vyjednávání v oblasti biodiverzity a ekosystémových služeb v době českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Maščuch, který bude Pavlovi radit s energetikou, od studií působí v oboru, dříve byl členem rady Asociace poskytovatelů energetických služeb.

Prezident zatím nemá konkrétní jméno poradce pro vzdělávání, hledá někoho, kdo bude mít průřezový přehled ve všech aspektech.

Externím poradcem pro architekturu a v širším kontextu otevření Hradu veřejnosti bude architekt Josef Pleskot, brzy se uskuteční kulatý stůl k tématu.

Pavel nebude mít přímo poradce pro zahraniční politiku, bude ji ale občas konzultovat s řadou lidí. Jedním z nich bude bývalý poslanec Jan Farský (STAN), o kterém se dříve hovořilo jako o možném poradci pro otázky domácí politiky.

Hledání kandidátů na ústavní soudce

Z možných adeptů na ústavní soudce se dnes Pavel sejde s bývalou šéfkou Soudcovské unie Danielou Zemanovou a s někdejším předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefem Baxou. Uvedl to také na dopolední tiskové konferenci. Doplnil, že pozvaní právníci ještě nejsou kandidáty na ústavní soudce. Jména tří vybraných kandidátů chce co nejdříve předložit Senátu, aby je horní komora stihla projednat na schůzi 10. května.

„S těmito dvěma budu dnes mluvit, ale nejsou to stále ještě kandidáti, jsou to lidé, kteří zatím byli doporučeni konzultačním týmem. Po té dnešní schůzce se mnou se rozhodneme, jestli zároveň budou kandidáti a jestli jejich jména pošleme do Senátu,“ řekl dopoledne Pavel.

„Absolvoval jsem rozhovor s panem prezidentem, výsledek zatím žádný nemám. Pan prezident si to promyslí a své rozhodnutí určitě sdělí sám. Jak známo, těch kandidátů je více. Všechno má svůj čas,“ uvedl Baxa po setkání, které trvalo přes hodinu. „Zopakoval mi, že nejprve chce seznámit se svým záměrem Senát a jeho orgány, a teprve poté veřejnost,“ doplnil odpoledne soudce.

Třiašedesátiletý Baxa soudí u NSS, jedenapadesátiletá Zemanová aktuálně působí jako místopředsedkyně ústeckého krajského soudu, předtím pracovala u pražského městského soudu a ještě předtím stejně jako Baxa u NSS.

Zemanová k plánované schůzce nic bližšího neuvedla. „Respektuji žádost kanceláře prezidenta o mediální zdrženlivost. Předpokládám, že se po setkání vyjádří on sám,“ napsala na dotaz ČTK.

Prezident dodal, že o schůzce se Zemanovou a Baxou informoval předsedu senátu Miloše Vystrčila (ODS). „Aby v duchu transparentnosti věděl, co se v tom procesu děje,“ vysvětlil.

Původně Hrad informoval o tom, že se dnes Pavel setká se třemi možnými adepty. Prezident nyní upřesnil, že třetí jméno je „teprve v procesu“, a zmínil rodinné i pracovní důvody daného nominanta či nominantky.

Baxa soudí od roku 1984. Podílel se na založení Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. V roce 1998 se stal prvním náměstkem ministra spravedlnosti a byl jím až do roku 2002 – pracoval postupně pro Otakara Motejla, Jaroslava Bureše a Pavla Rychetského. V lednu 2003 ho tehdejší prezident Václav Havel jmenoval předsedou nově vzniklého Nejvyššího správního soudu. Tím byl Baxa do září roku 2018.

Zemanová je soudkyní od roku 2001. V čele Soudcovské unie stála v letech 2014 až 2020. Ani ona, ani Baxa nebyli v KSČ.

Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na deset let. Pavel aktuálně hledá nástupce Milady Tomkové, Jaroslava Fenyka a Jana Filipa, kterým skončí mandát začátkem května. Mandát brzy skončí i dalším ústavním soudcům – konkrétně 4. června Vladimíru Sládečkovi, 6. srpna předsedovi soudu Pavlu Rychetskému, o den později Ludvíku Davidovi a 26. listopadu Radovanu Suchánkovi.

Při výběru dalších nominantů na tato místa chce Pavel vycházet z návrhů více než 20 oslovených právnických institucí. Navržená jména bude posuzovat sedmičlenný konzultační panel v čele s ústavním právníkem Janem Kyselou.

Server Česká justice dnes uvedl, že Nejvyšší soud navrhne Pavlovi jako nominanty své soudce Romana Fialu, Lubomíra Ptáčka, Pavla Simona a Františka Púryho. Podporu Nejvyššího soudu má i Robert Fremr z pražského vrchního soudu a šéf středočeského krajského soudu Ljubomír Drápal.

NSS pak doporučí primárně svou místopředsedkyni Barbaru Pořízkovou a k úvaze předloží také jména soudců Tomáše Langáška, Zdeňka Kühna, Filipa Dienstbiera, Michala Bobka a Petra Mikeše, napsal server. Dodal, že „jako samozřejmou“ bere NSS podporu pro svého bývalého předsedu Baxu. Toho vybrala jako vhodného kandidáta také Soudcovská unie, společně se svým šéfem Liborem Vávrou a jeho předchůdkyní Zemanovou. Městský soud v Praze navrhl svou místopředsedkyni Veroniku Křesťanovou.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření Baxy po setkání s prezidentem Pavlem.

Reklama

Doporučované