Hlavní obsah

Prezident vyráží na první tuzemskou cestu. Na Ostravsku mu zaplatí jen oběd

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Do regionů Petr Pavel vyrazil ještě před inaugurací. Nejprve do Karlovarského kraje.

Reklama

Nový prezident vyráží na první oficiální tuzemskou cestu. Na Ostravsku bude fárat do dolu a setká se s politiky i studenty.

Článek

Po návštěvách Slovenska, Polska a Německa vyráží prezident Petr Pavel i na svoji první oficiální návštěvu do českých regionů ve funkci. Jak zmínil ve svých slibech pro prvních 100 dnů ve funkci, navštíví Moravskoslezský kraj.

Během dvoudenní návštěvy se setká s politickými představiteli regionu, ale i se studenty, horníky či zaměstnanci automobilky. Čeká ho i beseda s občany. „Budu pokračovat v návštěvách regionů, abych na vlastní oči viděl a poznal, jaké problémy vás pálí nejvíc. Abych dopřál sluchu těm, kdo mají pocit, někdy oprávněně, že jim nikdo nenaslouchá,“ slíbil novopečený prezident v inauguračním projevu.

Jak cestoval do krajů Zeman

Výjezdy chce navázat na svého předchůdce Miloše Zemana, který v prvních letech ve funkci navštěvoval regiony často a rád. V letech 2013 až 2017 vyjel oficiálně do krajů 57krát. Ve druhém volebním období navštívil regiony jen sedmkrát. Roli v tom kromě covidové pandemie hrálo i zhoršené Zemanovo zdraví, ale také bojkot ze strany některých hejtmanů.

V roce 2017 se představitelé krajů ozvali s tím, že prezidentské cesty je stojí statisíce korun. Břemeno financování tehdy třídenní akce včetně ubytování a občerstvení pro celou početnou delegaci totiž leželo na hostiteli. Tehdejší hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) uvedl, že kraj uhradí náklady jen pro prezidentský pár.

A zároveň šlo o období před druhou prezidentskou volbou a šéfové krajů vyjadřovali obavy, aby Zemanovi jen neplatili předvolební kampaň. Což později potvrdil i Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který uvedl, že Zeman by náklady na prezidentské cesty měl zahrnout do limitu na financování kampaně.

Je to právě financování výjezdů, které by se s nástupem Petra Pavla mělo změnit. Naznačuje to už tento výjezd do Moravskoslezského kraje, kde podle hejtmana Ivo Vondráka (dříve ANO) bude v režii kraje pouze zajištění oběda pro celou delegaci a hosty. „Bude tam více lidí, starostové, zástupci místních organizací a další hosté. Nic jiného po nás ale prezidentská kancelář nechtěla,“ uvedl hejtman.

Kam zamíří Pavel

Ten jako hostitel prezidenta přivítá dnes čtvrt hodiny před polednem. Po setkání s hejtmanem se Pavel vypraví na frýdecko-místecké Gymnázium Petra Bezruče, ale také do automobilky Hyundai, která je jedním z klíčových zaměstnavatelů v regionu. Primátor Tomáš Macura ho pak provede nově otevřeným kampusem Ostravské univerzity, který město nyní považuje za velkou chloubu a rádo ji návštěvám ukazuje.

Prezident Petr Pavel si návštěvy regionů vytkl i do svého „stodenního závazku“ zmiňovaného v úvodu tohoto článku. V něm přislíbil, že během prvních tří měsíců ve funkci navštíví Moravskoslezský kraj a další dva regiony.

Zároveň tam přislíbil vznik týmu odborníků pro vztahy s regiony a místními komunitami. Jak by měl takový tým vypadat a pracovat, zatím prezidentská kancelář uvádět nechce. „Detaily o jeho fungování nebo personálním obsazení nyní nelze sdělit, protože závisí na nové struktuře kanceláře, kterou Jana Vohralíková teprve připravuje,“ vysvětlila prezidentova mluvčí Markéta Řeháková.

Už dříve podobný nápad v rozhovoru pro Seznam Zprávy naznačila i Pavlova spolupracovnice z kampaně Linda Jozwiak Kopecká, která během předvolební kampaně měla na starost právě regiony a koordinaci podporovatelů v nich. „Utvořili jsme si zázemí ve všech krajích, tu bázi máme odpracovanou, je naše, už nám ji nikdo nevezme,“ řekla k základně Pavlových podporovatelů v regionech.

Podle Řehákové však tenhle konkrétní nápad prozatím realizovat nebudou. „Byla to jedna z možných vizí dalšího fungování, v tuto chvíli ale na její realizaci nepracujeme, protože prioritu má naplňování závazků uvedených v plánu na 100 dní,“ vysvětlila prezidentova mluvčí.

Jozwiak Kopecká už dříve naznačila, jak by měly do budoucna vypadat Pavlovy výjezdy. Plánovala už i jeho dvě cesty, které absolvoval mezi druhým kolem voleb a inaugurací.

„Prezident mi kladl na srdce: Hlavně jim řekněte, ať se tam děje co nejméně formalit, jen úplné nezbytnosti. Hlavně ať nejsou zdravice, řetězy, chleby se solí. Já to nechci, já se chci s těmi lidmi bavit,“ popsala.

Jestli se bez řetězů a chlebů se solí obejde i první prezidentská návštěva, se teprve uvidí. Co ale bude od výjezdů Pavlova předchůdce Miloše Zemana jiné, bude jiný způsob komunikace s novináři, ale i s lidmi, s nimiž se prezident setká, a také větší akčnost výjezdu.

Pavel kupříkladu ve středu ráno sfárá do Dolu Darkov. Bohužel bez účasti médií. Na rozdíl od Zemana, který míval návštěvy většinou třídenní a zakončené tiskovou konferencí, má Pavel během svých dvou dnů naplánované hned čtyři mediální brífinky.

Reklama

Doporučované