Hlavní obsah

Ptali jsme se v Liberci: Okamura, nebo Rajchl? „Chci toho, který svrhne vládu“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Demonstraci proti vládě svolal na středu do Liberce Tomio Okamura. Večer tam pak fanoušky lákal i Jindřich Rajchl.

Reklama

Protivládně naladění Liberečané měli ve středu možnost vyslechnout si dva politické konkurenty, již stojí o jejich hlasy. Demonstraci tam svolalo hnutí SPD Tomio Okamury a pak s nimi debatoval Jindřich Rajchl z konkurenčního PRO.

Článek

„Mám ráda pana Okamuru, ale líbí se mi teď i pan Rajchl. Já budu pro každého, kdo nás zbaví téhleté vlády,“ vysvětluje seniorka, zatímco šéf SPD zrovna hřímá na pódiu, že „tuto zemi si musíme vzít zpátky“.

Liberec je ve středu odpoledne epicentrem protivládních nálad. Do města se sjel jak Okamura, tak Rajchl, a řada místních si chce vyslechnout oba dva. I když se oba politici v některých názorech výrazně liší - nebo možná právě proto. Mohou si ujasnit, kdo z nich je jim názorově bližší.

Oba lídři také dělají vše pro to, aby dostali posluchače na svoji stranu.

Tak třeba Jindřich Rajchl nenechává nic náhodě. Na demonstraci Okamury, která se koná jen pár hodin před jeho akcí, posílá lidi ze svého týmu, aby rozdávali malé letáky s pozvánkou na podvečerní setkání s hnutím PRO v místním kulturním domě.

Na některé lidi taková strategie funguje a potvrzují, že večer dorazí. Pro seniorky posedávající zatím u nedaleké kašny je ale důležité jen jedno: konec Fialovy vlády. „A když nepůjde odvolat, měli by je vyházet z oken,“ míní ta nejupovídanější z nich. Její kamarádka na to odvětí, že na to jsme v Česku ale málo odvážní.

Okamura versus Rajchl

Okamura pro svoji politickou show zvolil již tradičně pódium na náměstí. Protentokrát bez občerstvení, podepsat bylo možné jen petici proti vládě a odnést si malou vlaječku a samolepku SPD.

U Rajchla již tradičně nechybí ke koupi trička či kšiltovky strany PRO, v bufetu přiléhajícím k sálu je pak možné koupit pivo a letáčky lákají na panáka nejmenované whisky v akci za 60 korun.

Okamuru na jeho demonstraci vypískali Romové

Měla to být demonstrace proti vládě. Akce SPD v čele s Tomio Okamurou se ale v Liberci poněkud zvrtla. Na demonstraci dorazili Romové, kteří ale protestovali proti svolavateli. Vadí jim jeho postoje k jejich menšině.

Že je teď „svrhávání“ vlády, o kterém mluví seniorky na náměstí, mezi nespokojenými občany v kurzu, potvrzuje i vystupování obou politických soupeřů. Okamurovy demonstrace nesou podtitul „lidé proti vládě“ a jeho pravá ruka, místopředseda Radim Fiala, z pódia lidem slibuje, že SPD vyvolá další hlasování o nedůvěře vládě. Že pro úspěšné hlasování opozice nemá dostatek hlasů, publiku nevadí.

Konec vlády o dvě a půl hodiny později slibuje svým příznivcům i Jindřich Rajchl. Ten na to naopak chce jít přes generální stávku. „V pondělí máme velké setkání, přidávají se odboráři, zemědělci. Uděláme maximum pro to, aby tahle vláda skončila a zabránili jsme i ratifikaci dohody s USA,“ slibuje jim.

Tento týden podepsaná obranná smlouva s USA je spolu s vládním úsporným balíčkem velké téma obou sešlostí.

Zatímco Rajchl svým věrným vysvětluje, že nejde o ozdravný balíček, ale o balíček, „který má z vašich kapes zaplatit jejich dluhy“, a navrhuje zdaňování zahraničních korporací, Okamurův poslanec Jaroslav Foldyna z pódia vzkazuje, že peníze lidí z ozdravného balíčku vláda akorát „narve do chřtánu americkým zbrojovkám a ukrajinským válečným štváčům“.

Anketa

Komu více věříte?
Tomio Okamurovi
32,3 %
Jindřichu Rajchlovi
19,6 %
Ani jednomu
48,1 %
Celkem hlasovalo 4982 čtenářů.

Oba vlastenečtí kandidáti si na pódium pozvou i sympatizanty či odborníky na ekonomické věci. Posluchače v obou táborech však spíše uspávají. Ani Rajchlův Tomáš Balvín, ani Okamurův Zbyněk Jandejsek nejsou těmi, na které publikum přišlo.

Avšak zatímco Okamurova akce připomíná spíše manifestaci politiků, kteří si v řadě stoupnou na pódium, předávají si mikrofon a do něj hlásají své názory a sliby, Rajchl do Liberce přijel s už vybroušenou show, která připomíná spíše stand-up comedy. Nikým nekorigovaná prohlášení o stavu českých financí, ozdravném balíčku či obranné smlouvě prokládá historkami ze svého soukromí či vtipy, kterými publikum dobře baví.

Byť Okamura tvrdí, že se odlivu svých voličů k Rajchlovi nebojí, jedním dechem upozorňuje na rozdíly ve vnímání pro Okamuru zásadního problému - členství v Evropské unii. „Jak může skalního voliče SPD oslovit ten, kdo prosazuje členství České republiky v EU? Tomu nevěří snad nikdo,“ řekl už dříve Okamura pro Seznam Zprávy.

Okamura a Rajchl: boj o voliče

Podle analytiků pořadatel protivládních demonstrací a jeho strana PRO míří na podobné voliče, o které se uchází Tomio Okamura. Ten je tak nucen lehce měnit rétoriku.

Rajchl pravidelně na svém turné vysvětluje, že podle něj vystoupení z Unie nic neřeší a jde jen o populistický slib. „Představa utéct z EU je lichá. Abychom se od ní osvobodili, museli bychom ČR vzít a odstěhovat z Evropy. Jinak i nadále na nás budou platit ty jejich normy,“ vysvětluje posluchačům a dodává, že správný postup je podle něj z EU neutíkat, ale spojit se s podobně naladěnými, jako jsou třeba maďarský premiér Viktor Orbán či Robert Fico, který se pokouší o comeback na Slovensku.

To, že si SPD „rajchlovce“ hlídá, potvrzuje i účast jeho poslanců na akcích pořádaných Jindřichem Rajchlem, především na protivládních demonstracích na Václavském náměstí. Třeba v dubnu, kdy se svou spanilou jízdou dorazil do Děčína, který je revírem poslance SPD Jaroslava Foldyny, zúčastnil se akce v hospodě na předměstí i sám Foldyna. A s Rajchlem si notovali a vzájemně si vyjadřovali úctu.

Neodmítáním členství v EU si podle odborníků hnutí PRO může umetat cestičku k možnému budoucímu spojenectví s hnutím ANO, které by se po volbách rádo znovu dostalo do vlády.

Politolog a odborník na extremismus brněnské Masarykovy univerzity Miroslav Mareš už dříve Seznam Zprávám řekl, že Rajchlovo hnutí se proto snaží profilovat o něco umírněněji než SPD.„To jsme třeba viděli na podpoře blogerů, třeba Vidláka, který podporuje současně ANO a PRO. To není pro ANO tak zdiskreditované jako SPD,“ vysvětlil.

Reklama

Doporučované