Hlavní obsah

Rakušan přijme 300 nových úředníků na zvládnutí migrační krize

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v takzvaných KACPU. Právě ta stahují řadu ministerských úředníků.

Reklama

Ministerstvo vnitra by mělo posílit více než 300 nových úředníků. Mají pomáhat zvládat nápor uprchlíků z Ukrajiny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

S vyřizováním formalit pro 300 tisíc ukrajinských uprchlíků mají pomoci noví úředníci. Jak zjistily Seznam Zprávy, jen na ministerstvo vnitra by příští měsíc měly nastoupit více než tři stovky z nich.

Přijetí stovek nových úředníků ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi již schválila vláda. Podle Hany Malé z tiskového odboru ministerstva půjde o 312 lidí, budou ale přijati jen na dobu určitou. Nejde tak o trvalé navýšení počtu úředníků.

V materiálu vlády se uvádí, že s těmito úředníky se počítá do 31. prosince 2023. Mzdové náklady jen do konce tohoto roku budou podle ministerstva 144 milionů korun.

Noví úředníci by měli pomáhat zejména s odbavováním a vedením správních řízení o pobytu cizinců na území Česka. Budou také vyřizovat žádosti o mezinárodní ochranu.

Ministerstvo plánuje rozmístit je rovnoměrně po celé republice. „Nejedná se o nový úřad. O tato místa budou posílena zejména pracoviště odboru azylové a migrační politiky, který se nachází ve všech krajích. Nepůjde pouze o Prahu,“ doplnila Malá z ministerstva vnitra.

První zaměstnanci by měli nastoupit už od 1. května. „Vyhlašování výběrových řízení se nyní připravuje,“ uvedl Adam Rözler z tiskového odboru ministerstva. Pozice jsou podle něj vhodné pro zájemce se středoškolským či vysokoškolským vzděláním.

Nabírání úředníků je reakcí na válku na Ukrajině, podle Rözlera ale přibývalo agendy s cizinci i v minulých letech a úředníci již delší dobu posíleni nebyli. „Za poslední tři roky počet cizinců na území vzrostl o 100 tisíc, tedy o 22 procent na současných 660 tisíc cizinců mimo občany Ukrajiny s dočasnou ochranou,“ popsal Rözler.

Kvůli přílivu několika stovek tisíc lidí z Ukrajiny jsou v posledních týdnech přetíženi i zaměstnanci úřadů práce. Ti řeší jak zaměstnanost uprchlíků, tak i nepojistné sociální dávky.

Podle mluvčí Úřadu práce ČR Kateřiny Beránkové na extrémně vytížených místech zatím pomáhají kolegové z dalších resortních organizací a na jednotlivých kontaktních pracovištích pak lidé z méně vytížených pracovišť.

„V neposlední řadě přijímáme nové zaměstnance na dohody o pracovní činnosti či provedení práce. A to zejména na činnosti, k jejichž výkonu není třeba úzká specializace. A také pro potřeby tlumočení,“ uvedla Beránková.

Vývoj v zaměstnanosti na úřadě do budoucna bude podle ní odrážet situaci na Ukrajině. „Pokud by občané Ukrajiny pod dočasnou ochranou setrvali v Česku delší dobu, pak by mohl znatelně vzrůst počet klientů úřadů práce, což by v praxi znamenalo potřebu navýšení počtu zaměstnanců,“ dodala.

Reklama

Doporučované