Hlavní obsah

Policie nechce stíhat Schillerovou za fotky, žalobce rozhodnutí prověří

Foto: Instragram A. Schillerové

Jedna z nejslavnějších fotografií bývalé ministryně Aleny Schillerové z jejího instagramu.

Reklama

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu takzvaně „uložili“ případ fotografií exministryně Aleny Schillerové (ANO) placených z rozpočtu Ministerstva financí. Znamená to, že se podle policistů nestal trestný čin.

Článek

Případ fotografií placených z eráru prověřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na popud šéfa Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jana Lelka. Přišla i trestní oznámení od občanů.

Jedno z nich podle svých slov podal i Miloslav Šetka, který na twitteru oznámil, že mu dnes policie odpověděla. „Dnes jsem dostal vyrozumění. Trestný čin se nestal,“ napsal na sociální síti.

Informaci, že prověřování případu policie ukončila s tímto závěrem, potvrdil Seznam Zprávám mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej: „Mohu uvést, že ze strany našeho útvaru nedošlo k zahájení úkonu trestního řízení a věc byla ‚uložena‘,“ napsal v SMS mluvčí.

Žalobce teď bude posuzovat, jak se k závěrům policie postaví. „Bližší vyjádření k předmětné věci v současné chvíli poskytnout nemohu, neboť si státní zástupce vyžádal na policejním orgánu spisový materiál. Po jeho prostudování státní zástupce posoudí, zda je namístě závěry policejního orgánu akceptovat, či přijmout jiné opatření,“ uvedl k tomu mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Jak již dříve informovaly Seznam Zprávy, prezentace bývalé ministryně financí na instagramu a facebooku stála 1,93 milionu korun ze státního.

Jedná se o souhrn platů včetně odměn fotografa a kameramana, které nechala Schillerová zaměstnat na ministerstvu, aby ji fotili a natáčeli na její sítě. Celkovou částku získala redakce od Ministerstva financí v lednu jako odpověď na oficiální žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Alena Schillerová ve svém jediném prohlášení ke zjištění Seznam Zpráv, že daňoví poplatníci zaplatili za fotografy na sociální sítě ministryně dva miliony korun, tvrdí, že profesionálové měli za úkol zvednout zájem veřejnosti o resort financí. Jenže většina snímků Schillerové – zejména před loňskými volbami – nemá s ministerstvem nic společného.

Schillerová také nechtěně přiznala, že fotky z jejího instagramu skutečně pocházejí od fotografů, které platil stát. Hájila se ale vždy tím, že dělali i jinou práci.

„Nebyli to fotografové, kteří mi fotili pouze fotky na instagram, jak to účelově vykládají někteří novináři. Chápu, že to může být zajímavá zkratka, ale není to tak,“ napsala v lednu redakci CNN Prima News Schillerová. „Byli to profesionálové, kteří pracovali na tiskovém odboru a spolu i s dalšími kolegy utvářeli mediální obraz celého ministerstva.“

Zjištění vysoké závažnosti

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v únoru zveřejnil výsledky auditu, který nechal právě kvůli nejasnostem ohledně financování fotografií a videí pro prezentaci své předchůdkyně zadat. Vyplynulo z něj, že kameraman a fotograf měli brát nepřiměřeně vysoké platy.

„Lze konstatovat, že jejich platové zařazení neodpovídalo vykonávané činnosti, respektive činnosti, které by umožnily zařazení těchto zaměstnanců do 14. a 13. platové třídy, nebyly realizovány, případně nebyly dohledány,“ napsali auditoři s tím, že jde o zjištění vysoké závažnosti.

Druhým takto označeným zjištěním bylo to, že fotografie a videa vytvořená zaměstnanci úřadu nekončila v drtivé většině případů na sociálních sítích ministerstva, nýbrž na soukromých profilech bývalé vicepremiérky. Zatímco účty Ministerstva financí skomíraly. „Část fotografií a videí (např. rubrika Nový týden), které byly pořízeny v pracovní době zaměstnanci odboru 74 Ministerstva financí, byla prokazatelně umístěna na sociálních sítích bývalé ministryně financí,“ upozornili auditoři.

Reklama

Doporučované