Hlavní obsah

Šéf NKÚ: Další audit na Hradě se do inaugurace nedá stihnout

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Miloslav Kala a Petr Pavel v Hrzánském paláci.

Reklama

aktualizováno •

Do Hrzánského paláce, kde momentálně úřaduje zvolený prezident Petr Pavel, zamířili ve čtvrtek šéf Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala a policejní prezident Martin Vondrášek. Řešil se audit na Hradě i Pavlova ochrana.

Článek

Kala se s nově zvoleným prezidentem bavil o kontrole hospodaření kanceláře z doby jeho předchůdce Miloše Zemana.

Závěr kontroly by podle Kaly mohl být zveřejněný v řádu maximálně několika týdnů, případný další audit v Kanceláři prezidenta republiky (KPR) do začátku března ale podle něj není reálný.

„Jenom námitkové a odvolací řízení trvá minimálně dva měsíce, někdy i déle, takže do inaugurace se nepodaří kontrolu ani zahájit, ani provést a vypořádat námitky,“ řekl k Pavlovu přání, který chtěl mít kontrolu hotovou ještě před uvedením do funkce, které připadne na 9. března.

Zvolený prezident se nechal slyšet, že chce mít „klidné svědomí, že to, co přebíráme, přebíráme v pořádku, že tam na nás nebudou čekat nějací kostlivci ve skříních“. Poukázal přitom na podezření z neoprávněného nakládání s utajovanými dokumenty a jejich skartací na Hradě za éry prezidenta Miloše Zemana.

Pokud by Pavel podle Kaly trval na dalším auditu, je v takovém případě nejdříve nutné podat podnět NKÚ, kolegium úřadu jej následně musí projednat a naplánovat. Celý proces je záležitostí řady měsíců.

Jak upozornila ČTK, širší vedení NKÚ na konci ledna schválilo závěr z kontroly hospodaření KPR a jí podřízených organizací, tedy Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány. Výsledek kontroly zatím nemůže zveřejnit. Kala o něm nemohl informovat ani dnes Pavla, neboť je vázán mlčenlivostí.

Policejní prezident u Pavla

S budoucí hlavou státu jednal i policejní prezident Martin Vondrášek. „Je potřeba probrat všechny bezpečnostní otázky, které souvisí jak s osobní, tak s objektovou ochranou,“ řekl ještě před schůzkou s tím, že do inaugurace 9. března moc času nezbývá.

Samotné jednání po 16. hodině označil za „velice věcné, otevřené“. „Měli jsme dostatek času probrat ty nejdůležitější bezpečnostní otázky,“ přiblížil.

Jedním z témat podle něj byla budoucnost bezpečnostních opatření na Hradě. Pavla Vondrášek podle svých slov seznámil s tím, že na jaro je naplánovaná další bezpečnostní analýza rizik.

Dostalo se i na další témata. Pavel v rozhovoru pro Reflex uvedl, že nemá důvěru k části útvaru pro ochranu prezidenta. Respektu pak řekl, že útvar podle jeho informací často fungoval podle konkrétních zadání vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře.

Policejní prezident novinářům řekl, že útvar, kde působí na 200 lidí, to neměl v posledních letech jednoduché. „Musel reagovat na teroristické útoky, na všechny další bezpečnostní hrozby. Měl velice významnou úlohu v rámci našeho předsednictví – pražský kongres se odehrával na Pražském hradě,“ vypočítal.

Obavy z odposlechů

Po inauguraci chce Pavel nechat důkladně prohlédnout prostory na Pražském hradě, protože je z bezpečnostního rizika nepovažuje za vyhovující. Dokud se situace nezmění, nechce tam proto pracovat. Obává se mimo jiné odposlechů.

„Máme speciální útvary, které zajišťují ochranu prostor i proti třeba nezákonným odposlechům,“ reagoval Vondrášek na dotaz Seznam Zpráv. „Je naprosto běžnou praxí, že tyto prohlídky na určitých místěch - v souvislosti s ochranou ústavních činitelů - provádíme. Pokud toto rozhodnutí padne, nebude to nic neobvyklého,“ dodal. S Pavlem se o tom prý nebavil.

Policejní prezident před schůzkou s Petrem Pavlem.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

AKTUALIZACE: Doplnili jsme další výroky Martina Vondráška.

Reklama

Doporučované