Hlavní obsah

Pavel zvažuje trestní oznámení kvůli dění v prezidentské kanceláři

Foto: Fotoarchiv Kanceláře prezidenta republiky

Miloš Balák, Miloš Zeman a Vratislav Mynář na snímku z 13. června 2022, kdy se v Lánské oboře otevřela zrekonstruovaná Fürstenberská brána.

Reklama

„V rozsáhlé míře prováděli vlastní aktivity, často v šedé zóně, ne-li přímo za hranou zákona,“ řekl nastupující prezident o dění na Hradě. Soudí, že audit Nejvyššího kontrolního úřadu nebude stačit a zapojit by se měla policie.

Článek

V sobotu zvolený prezident Petr Pavel v rozhovoru pro pořad Prostor X týdeníku Reflex řekl, že se k němu dostávají indicie o porušování zákona Kanceláří prezidenta republiky (KPR).

„Mám tím na mysli způsob vedení kanceláře ze strany Vratislava Mynáře, aktivity Martina Nejedlého a to vše z velké části s vědomím Miloše Zemana,“ řekl v rozhovoru Pavel na adresu vedoucího kanceláře, respektive Zemanova neoficiálního poradce.

„Je evidentní, že kancelář prezidenta už dávno neplnila ten účel, který měla, už dávno ztratila jakoukoliv sebereflexi, pokud jde o transparentnost výkonu vysokého státního úřadu. V rozsáhlé míře prováděli vlastní aktivity, často v šedé zóně, ne-li přímo za hranou zákona,“ pokračoval.

Petr Pavel míní, že v Kanceláři prezidenta republiky bude zapotřebí „skutečně hloubkový úklid“ ve všech oblastech. „Realita, se kterou se teď – zatím stále ještě v náznacích – setkávám, je výrazně horší, než jsem si představoval,“ popsal nástupce Miloše Zemana.

„Budu mít v tomto týdnu jednání s šéfem NKÚ, budeme se bavit i o tom auditu. Ale musím říct, že audit, který by mohl provést NKÚ v kanceláři prezidenta, není rozhodně tím jediným, co by mělo proběhnout,“ uvedl s tím, že podle svých slov ví o některých skutečnostech, kvůli kterým by bylo potřeba trestní oznámení podat.

„Je skutečně vážný důvod se domnívat, že to bylo překročením pravomocí a možná i porušením zákona. Zatím bych to nerad ventiloval, ale myslím si, že se to v nejbližších týdnech dozvíme.“

Seznam Zprávy se s žádostí o vyjádření obrátily na vedoucího KPR Mynáře i prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Na telefonát ani SMS zatím ani jeden z nich nereagoval.

Prohřešky na Hradě

Kancelář loni dostala pokutu za to, že nezákonně skartovala tajné dokumenty, mimo jiné zprávu o vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. A to krátce před návštěvou policie, která chtěla na Hradě mimo jiné zkoumat, zda s tajnými dokumenty nenakládal někdo bez bezpečnostní prověrky.

Soud loni pravomocně potrestal Mynářova podřízeného Miloše Baláka, správce Lánské obory, za zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Prezident Zeman následně Baláka omilostnil.

Vratislav Mynář je vedoucím kanceláře prezidenta, i když nedisponuje bezpečnostní prověrkou. Usiloval o ni u Národního bezpečnostního úřadu, ale neúspěšně. Posléze se nechal slyšet, že ji ze zákona nepotřebuje. Prezident Zeman ho ve funkci – navzdory dřívějším proklamacím – nechal.

Bez prověrky je i Martin Nejedlý, který dokonce není s KPR v žádném pracovní vztahu, přesto má na Hradě svoji kancelář a opakovaně jménem prezidenta jednal v Rusku či v Číně.

Předání úřadu

Zvolený prezident Petr Pavel zatím nedisponuje pravomocemi, získá je až poté, co 9. března složí slib na společné schůzi obou komor Parlamentu. Jeho tým prozatím bude úřadovat z Hrzánského paláce a postupně by měl přebírat agendu Hradu.

Zatím nedošlo ani k setkání Zemana s Pavlem. Žádná ze stran zatím neudělala první krok a vyčkává.

Jak Seznam Zprávy v úterý informovaly, obě strany očekávají první iniciativu od té druhé. „Zatím jsme nebyli kontaktováni,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí Jiří Ovčáček.

Mluvčí Petra Pavla ale uvedla, že by první krok měl přijít z Hradu. „Předpokládali bychom, že Kancelář prezidenta republiky bude postupovat v souladu se zvyklostmi,“ řekla Markéta Řeháková.

Reklama

Doporučované