Hlavní obsah

Zeman chce Pavlovi vysvětlit „prezidentský úděl“. Schůzka je v nedohlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: hrad.cz, Seznam Zprávy

Nově zvolený prezident Petr Pavel a Miloš Zeman, kterému v březnu končí mandát.

Reklama

aktualizováno •

Termín první schůzky prezidenta Miloše Zemana s jeho nástupcem Petrem Pavlem je v nedohlednu. Žádná ze stran zatím neudělala první krok a vyčkává. Pavlův tým zatím bude úřadovat z Hrzánského paláce.

Článek

Končící prezident Miloš Zeman gratuloval písemnou formou nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi. Osobně se zatím neviděli a vypadá to, že k první schůzce jen tak nedojde. Obě strany totiž očekávají první iniciativu od té druhé.

„Zatím jsme nebyli kontaktováni,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí Jiří Ovčáček. Jasně z toho vyplývá, že Zeman očekává, že bude o schůzku požádán.

Mluvčí Petra Pavla ale uvedla, že by první krok měl přijít z Hradu. „Předpokládali bychom, že Kancelář prezidenta republiky bude postupovat v souladu se zvyklostmi,“ říká Markéta Řeháková.

Popsala také, jak doposud probíhala komunikace mezi týmem Petra Pavla a Hradem.

„Plán na setkání s prezidentem Milošem Zemanem zatím nemáme, ačkoli bychom byli rádi, aby k němu došlo, a to zejména kvůli sdílení informací. Kontakt zatím proběhl pouze formou SMS, kde Miloš Zeman uvedl, že má zájem nově zvolenému prezidentovi popsat, co je ‚prezidentský úděl‘.“

První velká akce Pavla po zvolení: „Je to super. Chová se, jak slíbil,“ říkají vojáci

Česká armáda oslavila v pondělí 30 let a v Praze si toto výročí připomněly politické špičky. Přišel také nově zvolený prezident Petr Pavel.

Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt Seznam Zprávám řekl, že by podle něj měla iniciativa přijít od končícího prezidenta.

„Miloš Zeman by jako prezident měl podle mě vítězného kandidáta pozvat, neboť má vyjít ten impuls od společensky významnější osoby‚“ myslí si Forejt.

Dodává ale, že je možné samozřejmě o schůzku požádat. Setkání by se podle Forejta mělo uskutečnit na Pražském hradě.

„V tomto případě chce být požádán o to, aby přijal pana prezidenta Pavla. Není to nic nestandardního, dokázal bych si představit trošku velkorysejší přístup. To jsou ale drobnosti protokolárního charakteru.“

Zvolený prezident Petr Pavel by se měl dnes sejít s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem. Na středu má v plánu schůzku s nejvyššími ústavními činiteli. A ve čtvrtek se pak sejde s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavem Kalou a policejním prezidentem Martinem Vondráškem.

Úřadovat zatím bude z Hrzánského paláce

Pavlův tým už také požádal premiéra Petra Fialu (ODS), jestli by zvolený prezident mohl do inaugurace užívat vládní Hrzánský palác. Fiala řekl Blesku, že mu vyhověl.

„Bývá zvykem, že nově zvolený prezident před inaugurací dostane k dispozici prostory na Pražském hradě. Nás v této otázce nikdo z Hradu zatím nekontaktoval, proto jsme využili možnosti dočasně sídlit v Hrzánském paláci, který je dostatečně reprezentativní pro účely schůzek s nejvyššími ústavními představiteli i zahraničními médii,“ sdělila Seznam Zprávám Pavlova mluvčí Markéta Řeháková.

„Místo bylo vybráno i na základě doporučení Ochranné služby Policie ČR, která objekt střeží,“ dodala.

Pavel již o víkendu avizoval, že si na tento týden chce naplánovat první schůzky. V pondělí se setkal s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) nebo s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou. Telefonoval také tchajwanské prezidentce Cchaj Jing-wen.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Pavlovy mluvčí k využívání Hrzánského paláce.

Reklama

Doporučované