Hlavní obsah

Hrad u poslanců pátrá, kdo jim řekl o nátlaku na úředníky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Budova, kde sídlí také Kancelář prezidenta republiky.

Reklama

Zaměstnanci Hradu podle poslanců uvedli, že byli zastrašováni kvůli vyšetřování případu skartací tajných dokumentů. Případ pokračuje.

Článek

Vedení Kanceláře prezidenta republiky se snaží zjistit, kdo řekl poslancům, že zaměstnancům Hradu vyhrožují jejich nadřízení kvůli vyšetřování okolností skartace tajných materiálů.

Případ se objevil loni na podzim, server iRozhlas.cz minulý týden napsal, že trojice zaměstnanců Pražského hradu byla pozvána na jednání bezpečnostního výboru, ale nedostavila se. Předseda výboru Pavel Žáček pak sdělil, že důvodem byl nátlak a obava ze ztráty zaměstnání.

Do Sněmovny kvůli tomu přišel toto úterý dopis od ředitele Odboru legislativy a práva Václava Pelikána. Možnost nátlaku vylučuje a píše, že všichni tři dotčení zaměstnanci písemně uvedli, že jim nikdo z nadřízených nevyhrožoval.

„Písemně a o své vůli prohlásili, že jim nikdo z nadřízených ve věci pozvání na schůzi Výboru pro bezpečnost nevyhrožoval,“ napsal ředitel odboru v dopise.

Zároveň Hrad chce od poslanců vědět, od koho informaci o zastrašování dostali.

Václav Pelikán pro Seznam Zprávy řekl, že zmínění zaměstnanci se na něho obrátili sami. „Hledali nějakou obranu, tak se na mě obrátili a tohle jsme sepsali,“ tvrdí.

Na otázky, proč byl dopis poslancům odeslán a kdo o tom rozhodl, už neodpověděl. Uvedl jen, že tři zaměstnanci Hradu s posláním dopisu souhlasili.

Poslanec Žáček potvrdil, že dopis z Hradu dostal. Uvedl, že mu vyhrožování popsal svědek, kterému nadále věří. Jméno ale říct nemůže. „Byl jsem požádán touto osobou, abych ty informace – kdo mi to řekl – nezveřejňoval,“ řekl Žáček.

Doplnil rovněž, že dopis od Kanceláře prezidenta republiky zveřejní i s odpovědí, kterou pak oficiálně na Hrad zašle. Členové bezpečnostního výboru se případem skartace dokumentů budou znovu zabývat na začátku března, kdy bude probíhat další jednání.

Do Poslanecké sněmovny měli podle pozvánky přijít ředitel administrativní sekce Jan Novák, ředitel Odboru spisové služby Martin Halata a bezpečnostní ředitelka Lenka Nováková. Ta nyní pro Seznam Zprávy uvedla, že zastrašována nebyla.

„Mně opravdu nikdo nevyhrožoval,“ řekla.

Více uvést nechtěla, s dalšími dotazy odkázala redakci na mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka. Ten však, stejně jako kancléř Vratislav Mynář, na otázky Seznam Zpráv nereagoval. Nepodařilo se sehnat ani vyjádření úředníků Halaty a Nováka, ani jeden nebral telefon.

Jedním ze skartovaných dokumentů měla být zpráva o vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Pro tajný dokument si přišli na začátku loňského roku policisté, aby ověřili, jestli se zprávou nenakládal někdo bez potřebné bezpečnostní prověrky. Tu nemají například vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář či prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Policisté chtěli z dokumentu sejmout otisky prstů, na místě ale zjistili, že zprávu krátce předtím zaměstnankyně kanceláře skartovaly.

Ministerstvo vnitra v této souvislosti loni před koncem roku rozhodlo, že Kancelář prezidenta republiky kvůli pochybení musí zaplatit 60 tisíc korun.

Reklama

Doporučované