Hlavní obsah

Skončím v září, oznámil šéf České pošty po jednání s ministrem Rakušanem

Foto: Seznam Zprávy

Generální ředitel České pošty Roman Knap.

Reklama

aktualizováno •

O kontaktech trestně stíhaného lobbisty Michala Redla s šéfem pošty informovaly Seznam Zprávy v zimě. Schůzka samotného ředitele Romana Knapa patřila k těm, kde „se zjišťuje, jak se přenastavují špagáty moci a vlivu“.

Článek

Současný šéf České pošty Roman Knap po pondělní schůzce s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) oznámil, že v září skončí v čele jednoho z největších státních podniků.

Rakušan už v pátečním rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že Knapovu pozici bude řešit. V neděli pak oznámil, že ředitel skončí ve funkci právě kvůli schůzce s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem.

Sám Knap si Rakušanovo rozhodnutí vyslechl po hodinovém jednání na ministerstvu vnitra. Pro své odvolání nevidí důvod, podle jeho slov jde o politikaření.

„Vše jsme si vyříkali. S panem ministrem jsme se dohodli, že poštu s plným mandátem budu řídit do konce září,“ řekl Knap po jednání s Rakušanem.

Ministr Rakušan řekl, že na post ředitele České pošty bude vypsáno výběrové řízení. „S panem ředitelem Knapem jsme se dohodli na tom, že nebudeme dělat změny ukvapeně, ale řádně. Dohodli jsme se, že do konce září bude zastávat svoji funkci a my během té doby připravíme řádné výběrové řízení, kde se pokusíme najít takového člověka, který bude natolik zkušený, rázný a dobrý, že se mu povede Českou poštu posunout zase dál,“ řekl po schůzce.

Rakušan také popsal, že se s končícím ředitelem České pošty bavil o jeho schůzce s Redlem. „Za mě samozřejmě v pozici našeho hnutí je jméno Redl velmi toxické, pověst hnutí na tom velice strádá. Samozřejmě že jsem se na schůzku ptal, pan Knap mě ujistil, že nevěděl, že tam pan Redl přijde, a že žádné procesy neovlivňoval.“

Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že zatím má informace, které jsou z médií, ale „určitě je potřeba na ně reagovat“. „A je správné, že na ně pan ministr vnitra reaguje,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv.

V pozici našeho hnutí je jméno Redl velmi toxické, pověst hnutí na tom velice strádá.
Vít Rakušan, ministr vnitra a předseda hnutí STAN

Michal Redl je podle policie hlavou organizované skupiny, která měla manipulovat se zakázkami v pražském dopravním podniku a dalších institucích. Zlínský podnikatel a spolupracovník uprchlého zločince Radovana Krejčíře byl v minulosti odsouzen za podvody. Jeho nástup do vězení odvrátil lékařský posudek, že je nesvéprávný.

„Špagáty moci“

O Redlových kontaktech s šéfem České pošty informovaly Seznam Zprávy už v zimě. Schůzka podle tehdejšího sdělení samotného ředitele Knapa patřila k těm, kde „se zjišťuje, jak se přenastavují špagáty moci a vlivu“.

„Já jsem šel na veřejné místo na oběd s obchodním partnerem, pan Redl mi tam byl představen, vůbec jsem nevěděl, co je to za člověka. Když mi potom zavolal váš kolega ze Seznam Zpráv a řekl mi, s kým jsem se potkal, tak jsem se k tomu začal vyjadřovat. Předtím ani poté nebyl žádný kontakt, žádné závěry z toho neplynuly,“ řekl ke schůzce Knap v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Samotnou schůzku pak koncem ledna popsal takto: „Posadili jsme se, řekli, co je nového, jak vypadá teď pošta a co je potřeba s ní udělat, jak já si představuji její další směřování z pohledu komerčního manažera. Já jsem přesvědčen, že se musí změnit na firmu, a ne zůstávat v pozici státního molochu, úřadu.“

Roman Knap, generální ředitel České pošty

– Manažer, vystudoval podnikovou ekonomiku na VŠE.

– Pracoval ve společnosti Oracle a KPMG Consulting, od roku 2008 působil v softwarové firmě SAP, sedm let byl jejím generálním ředitelem.

– Od června 2018 je generálním ředitelem České pošty, jedné z největších státních firem v Česku.

Rakušan tvrdí, že chtěl šéfa České pošty vyměnit již dříve, současná situace ale plány urychlila. Na funkci chce vypsat výběrové řízení.

Knap není jediný, kdo kvůli kontaktům s Redlem skončí. V neděli oznámil rezignaci ministr školství a místopředseda STAN Petr Gazdík. V pondělí pak pozastavení členství ve vládním hnutí avizoval europoslanec Stanislav Polčák.

Reklama

Doporučované