Hlavní obsah

Středula podle šéfky Sněmovny zneužil demonstraci pro sběr podpisů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Reklama

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová kritizuje odborového předáka a zároveň kandidáta na prezidenta Josefa Středulu. Sobotní demonstraci podle ní zneužil ke sběru podpisů. Středula toto tvrzení odmítá jako nepravdivé.

Článek

Odboráři v sobotu na pražském Václavském náměstí vyzvali vládu k zavedení cenové regulace a k zastavení poklesu reálných mezd. Varovali před dopady vysoké inflace a před hrozbami propouštění v průmyslových podnicích. Vystoupil tam také odborový předák Josef Středula, který kandiduje v prezidenských volbách.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny byl protest v centru Prahy zneužitý pro sběr podpisů.

„Jsou důkazy, že tam byl sběr podpisů pro kandidaturu Josefa Středuly, takže se dá říct, že to zneužití demonstrantů k tomuto účelu je. Mně se to nelíbí, je to neférové vůči ostatním kandidátům, kteří jsou povinni vykazovat náklady na kampaň a na toto by měl dohlédnout úřad (pozn. red. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí) a náklady panu Středulovi započítat, využívá své funkce,“ řekla šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v Partii Terezie Tománkové na Primě.

Středula ale toto tvrzení odmítá. „Nesbíral jsem podpisy. Celý můj tým měl zakázáno něco takového dělat. Demonstrace nebyla v sebemenší části součástí mé kampaně,“ reagoval ve vyjádření pro Seznam Zprávy Středula.

Podle něj šéfka Sněmovny nemá žádné žádné důkazy pro své tvrzení. „Ať si říká, co uzná za vhodné. Vím, jak to bylo,“ dodal.

Prohlédněte si další snímky z demonstrace na Václaváku

Svůj pohled na sobotní demonstraci přidala také opoziční poslankyně Klára Dostálová (ANO) a exministryně pro místní rozvoj.

„Oznámil kandidaturu na prezidenta, odbory pořádaly demonstraci, tak se samozřejmě nabízelo, že to je prezidenská kampaň,“ uvedla v Partii Dostálová.

Odbory ve společném prohlášení apelovaly na zastavení inflace, která snižuje reálné příjmy. Podle nich by vláda měla zejména regulovat ceny energií, potravin či pohonných hmot. Dále požadují zvýšení minimální mzdy ještě v tomto roce o dva tisíce korun na 18 200 korun. Od 1. ledna by podle nich měly vzrůst platy ve veřejné sféře o deset procent a o 20 procent by se měla zvýšit procentní výměra nemocenské a ošetřovného, zvýšit by se měly ještě sociální dávky. Odbory vyzvaly také k zestátnění kritické infrastruktury v energetice a ve vodním hospodářství.

Reklama

Doporučované