Hlavní obsah

Tresty za nedostatek míst ve školkách? Nebylo by to fér, reagují starostové

Foto: Natálie Ulbrichová

Případné sankce vnímají starostové jako nemístné. Ilustrační foto.

Reklama

Jestliže starostové nezajistí dětem místo ve školce, mohl by jim podle ministra práce hrozit postih. Například formou snížení příjmů.

Článek

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) by chtěl trestat radnice, které nezajistí dostatek míst ve školkách či dětských skupinách.

„Můžou zrekonstruovat subjekt, koupit nemovitost, můžou nově postavit,“ odkázal v úterý na otevřenou dotační výzvu, v níž je podle něj téměř devět miliard korun, které mohou starostové využít k pokrytí 100 % nákladů na vybudování dětských skupin. Sankce jsou podle něj ve stadiu úvah a v koalici očekává těžkou debatu.

Seznam Zprávy oslovily desítky radnic českých a moravských měst a obcí s dotazem, jak se na nápad dívají.

Většina komunálních politiků nechtěla oznámení komentovat s tím, že je to pro ně příliš čerstvá informace. Někteří se pak nechtěli s Jurečkou pouštět „do mediální přestřelky“.

„Podle mě by to bylo nefér,“ řekla Seznam Zprávám starostka jihomoravských Šlapanic Michaela Trněná (za STAN). Připustila, že problém s kapacitou ve školce mají, aktuálně ale dostavují nové třídy, aby je pokryli.

Případné sankce by mohly začít platit v roce 2025, což je podle Trněné krátká doba. „Je potřeba dát obcím nějaký prostor, protože i kdyby šlo všechno hladce, připravit projekt školky dřív jak za dva roky, nejde,“ upozornila starostka zhruba osmitisícové obce.

Podotkla, že radnice musí disponovat pozemkem či objektem k tomuto účelu. „Pokud místo zajištěné nemá, je to běh ještě na delší trať.“

Obdobně argumentuje starosta takřka 80tisícové městské části Praha 3 Michal Vronský z TOP 09. Tvrdí, že pokud by sankce měly platit od roku 2025, chybí čas na nápravu.

„Neumíme postavit školku za rok, to trvá třeba čtyři roky. Vždyť jen rok a půl bychom dělali projekt, získávali stavební povolení, pak je potřeba vysoutěžit firmu. I kdybychom se to snažili hodně uspěchat a měli připravený pozemek, pod tři roky se nedostaneme,“ vysvětlil.

Jurečka také zmínil, že by byl pro snížení věkové hranice pro přijetí do mateřské školy, a to na dva a půl roku.

Školky v Praze 3 se podle Vronského snaží poskytnout místo i dětem mladším tří let, nicméně v případném snížení této věkové hranice vidí problém. „Poptávka je stále vyšší, než kolik těch míst máme. I tak se snažíme dělat všechno pro to, abychom vyšli vstříc i těm mladším,“ řekl.

Záleží na podmínkách

Poměrně ostře se vyjádřil starosta Židlochovic Jan Vitula (nest.). „Jak by to sankcionoval? Strhne nám to z RUDu (rozpočtové určení daní, pozn. red.), nebo co bude dělat?“ ptal se. „Podle mě by nad tím měl začít více přemýšlet, je to fakt úplná ptákovina,“ řekl.

Podle Vituly jsou už nyní starostové pod velkým tlakem, aby kapacity ve školkách zajistili, a sankce prý nejsou na místě.

„Chápu, že starosta pak nemůže říkat, že mu stát nepomohl a že mu na to nedal peníze, když dal. Pokud někdo vypíše tento typ dotací, tak se starostové určitě postarají o to, aby ve školkách kapacity měli. Záleží ale na tom, jaké budou podmínky,“ dodal.

Reklama

Doporučované