Hlavní obsah

U politiků platí presumpce viny, reaguje koalice. Pirátům to ale nestačí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr školství Petr Gazdík rezignoval.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Politici vládní koalice ocenili rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN). Ten složil funkci poté, co vyšly najevo jeho kontakty s Michalem Redlem, jedním z obviněných v kauze Dozimetr.

Článek

Minimálně Piráti ale budou chtít Gazdíkovy kontakty dál řešit. Informace o kontaktech Redla na hnutí STAN se objevily již dříve, podle Pirátů je ale Starostové ubezpečili, že nejde o aktuální záležitost.

„Na toto jsme se ptali už před rokem. A byli jsme ujištěni, že šlo o nedorozumění a s panem Redlem nikdo nejedná. A opak byl pravdou, je to zásadní problém,“ řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš pro ČT.

Upozornil také na další problém, na který se budou Piráti ptát – jeden z obviněných v kauze, Luděk Šteffel, fungoval i při Ministerstvu školství. „Ta struktura zasahovala až do Ministerstva školství a musíme to řešit,“ dodal Bartoš.

Premiér Petr Fiala rozhodnutí vzal na vědomí a ocenil ho jako výraz změny politické kultury. „Podle všech dostupných informací není Petr Gazdík ani obviněn, ani vyšetřován. Jde tedy o čestné řešení, na něž jsme poslední léta nebyli ve vysoké politice zvyklí,“ uvedl premiér.

Pro TV Prima poté dodal, že špičky pětikoalice „se budou bavit o tom, jak takovým situacím předcházet“. Odmítl návrhy opozice na odvolání šéfa STAN Víta Rakušana z postu Ministerstva vnitra. Že policie rozjela podobnou kauzu tři měsíce před komunálními volbami, je podle něj jasný důkaz, že Rakušan policii neovlivňuje.

„Je dobře, že Petr Gazdík ze svých vazeb na Michala Redla vyvodil odpovědnost. Voličům jsme slíbili změnu a ta spočívá také v tom, že pro politika platí v takto závažných případech presumpce viny,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Rozhodnutí ministra školství Petra Gazdíka (STAN) odejít kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem z vlády bylo podle předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše nevyhnutelné. Babiš to dnes sdělil ČTK. Podle šéfa opoziční Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury je jediným řešením odchod celého hnutí STAN z vlády.

Reklama

Doporučované