Hlavní obsah

Válka na Ukrajině jako strašák. Česká armáda chystá další nácvik odvodů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Podle odborníků musí být Česko schopné profesionální armádu posílit mobilizovanými vojáky.

Reklama

Armáda bude i letos cvičit odvodní řízení. „Na pozadí toho, co se děje na Ukrajině, se musíme vrátit k tomu, že jsme schopni profesionální armádu posílit mobilizovanými vojáky,“ říká bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Minulý rok armáda cvičila odvody ve všech krajích najednou. Letos to bude jiné. Každé krajské vojenské velitelství prověří systém odvodů po své linii a podle vlastního scénáře.

Podle analytika Pražského centra transatlantických vztahů – Vysoké školy CEVRO a bývalého náměstka ministra obrany Daniela Koštovala je cvičení odvodů správné a nejedná se o strašení veřejnosti.

„Stát musí být schopen vytvořit takovou schopnost se bránit, aby ideálně odradil útočníka od toho, aby k agresi vůbec přistoupil. Pokud má stát funkční mobilizační systém, útočník bude ve vysoké míře pravděpodobnosti odrazen, protože si umí spočítat, že by se mu agrese nevyplatila,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Koštoval upozorňuje na to, že by se odvody týkaly lidí, kteří neprošli žádným výcvikem. Ten za běžných okolností trvá mnoho měsíců.

Varovná doba před vykonáním agrese je dnes podle něj velmi krátká. „Musíme začít přemýšlet o tom, jak vytvořit systém rezervistů, to znamená již vycvičených osob, které by byly v případě nutnosti povolány rychle do armády. To není mobilizace běžné populace, to je povolání osob, které jsou již vycvičené, které prošly nějakou základní vojenskou službou,“ dodal Daniel Koštoval.

Cvičení na pozadí dění na Ukrajině

Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Jiřího Šedivého je cvičení odvodů nutné i vzhledem k aktuální bezpečností situaci.

„Neznamená to, že by armáda chtěla omezovat českou populaci zejména v mužské části. Na pozadí toho, co se děje na Ukrajině a jaké jsou zkušenosti, se musíme vrátit zpět k tomu, že jsme schopni profesionální armádu posílit mobilizovanými vojáky,“ vysvětluje Šedivý.

A jak bude vypadat letošní cvičení? „Příprava vojáků aktivní zálohy, kteří jsou zařazeni do oddělení odvodních řízení krajských vojenských velitelství bude pouze dílčí a bude probíhat v termínech a místech, která si stanoví jednotlivá krajská vojenská velitelství dle svých plánů,“ uvedla mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Armáda neuvedla, kolik lidí se cvičení v jednotlivých krajích zúčastní. „V roce 2024 není plánováno vícestupňové celoarmádní cvičení, které by současně probíhalo ve všech krajích České republiky,“ popisuje Cyprisová.

To, že se odvody budou cvičit i letos, avizoval už minulý rok náčelník generálního štábu Karel Řehka v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Cvičíme to pravidelně, je to normální běžná činnost,“ řekl Řehka.

Armáda naposledy minulý rok v květnu testovala, jak by vypadaly odvody v případě vyhlášení stavu ohrožení státu nebo války. Cvičení se tehdy zúčastnili zástupci samospráv s krajskými úřady i lékaři, kteří by se na odvodním řízení podíleli v případě vyhlášení krizových stavů.

Branná povinnost v ČR

  • Platí pro všechny občany (muže i ženy) od 18 do 60 let. V případě stavu ohrožení státu či válečného stavu by vláda rozhodla, jaké ročníky či kvalifikace by k odvodům přizvala. Odvodní řízení, při němž by se do vojenské činné služby povolávali vybraní občané ČR, slouží nicméně pouze k doplnění zálohy ozbrojených sil.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Cvičení tehdy vypadalo tak, že figurant nejprve předložil doklad totožnosti a povolávací rozkaz, poté vyplnil dotazník. V něm se například zjišťuje, jestli studuje, jaké má vzdělání, zda umí cizí jazyk nebo plavat. Na třetím stanovišti byla lékařská prohlídka.

Cvičení odvodů armáda vždy s konkrétními účastníky domluví předem. Vloni takto spolupracovala s figuranty nebo lékaři. Není tedy možné, aby na cvičení odvodů byl povolán někdo z řad civilistů, který by o tom nevěděl.

Podívejte se, jak vypadalo cvičení odvodů v roce 2023:

+8

V daleko větším rozsahu plánuje cvičení odvodů Polsko. Od začátku února do konce dubna budou probíhat posudky způsobilosti služby v armádě. U posudkových komisí se musí hlásit téměř čtvrt milionu lidí. Uvedlo to polské ministerstvo obrany.

Kromě mužů narozených v roce 2005 jde i o ženy narozené mezi lety 1997 a 2005 s kvalifikací vhodnou pro vojenskou službu. Jde například o psycholožky, radiology nebo IT specialistky, píše web Wirtualna Polska.

Polská armáda do cvičení zapojí 250 tisíc lidí

Podle Ústředního vojenského rekrutačního střediska je účelem „aktualizace údajů ve vojenské evidenci a zjištění stavu fyzické a duševní způsobilosti k výkonu vojenské služby“.

Podle Daniela Koštovala jsou Poláci dál než drtivá většina evropských zemí v Alianci.

Odmítnutí mimořádné služby

  • v branném zákoně je uvedené, že je možné odmítnout mimořádnou službu z důvodu svědomí nebo náboženského vyznání.
  • odmítnout vykonávat mimořádnou službu je možné do 15 dnů ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o schopnosti občana vykonávat vojenskou činnou službu, které bylo vydáno při odvodním řízení, nebo do 15 dnů ode dne účinnosti vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu.
  • prohlášení o odmítnutí mimořádné služby se podává písemně a podpis na prohlášení musí být úředně ověřen.
  • v případě ohrožení státu nebo během válečného stavu může být podle zákona uložena pracovní povinnost všem fyzickým osobám, které od ní nebyly osvobozeny nebo nebyly povolány k mimořádné službě.

Zdroj: Generální štáb

„Polsko chce zdvojnásobit svoji mírovou armádu na počet přes 300 tisíc osob a chce vytvořit efektivní mobilizační systém, respektive systém rezervistů. Polsko chce skutečně mít co nejdříve větší armádu a funkční mobilizační systém tak, aby právě dokázalo vytvořit situaci, že dokáže potenciálního útočníka skutečně odradit,“ hodnotí kroky Polska.

„Poláci mají zaprvé trochu jiné zákony a za druhé mají jinou historickou zkušenost, takže jsou vcelku ze současné situace nervózní. Obnovují informace o tom, jak je populace připravena a koho můžou povolat. To neznamená, že by mobilizovali. Ověřují si skutečnou situaci, což budeme muset dělat i my, oni to dělají ve velkém rozsahu,“ komentuje cvičení v Polsku Šedivý.

S přispěním Filipa Harzera.

Reklama

Doporučované