Hlavní obsah

Vláda má novou mluvčí. Místo Smolky přichází žena od lidovců

Foto: LinkedIN

Lucie Ješátková, nová mluvčí vlády

Reklama

Kabinet Petra Fialy má nová „ústa“. Mluvčí vlády se stane Lucie Ješátková, která působila u lidovců. Dosavadní mluvčí Václav Smolka se bude věnovat řízení komunikačního odboru Úřadu vlády.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kabinetu Petra Fialy se notně vyčítá nedostatečná komunikace vládních kroků a záměrů směrem k veřejnosti, což se promítá i na uvadajících preferencích vládních stran.

Seznam Zprávy zjistily, že v týmu premiéra nyní dochází k personálním a strategickým změnám. Předseda vlády o tom ostatní členy kabinetu informoval ve středu.

Z pozice mluvčího vlády se stahuje Václav Smolka, který se bude naplno věnovat řízení odboru komunikace Úřadu vlády. Novými ústy kabinetu se stane Lucie Ješátková, která přichází z pozice mluvčí Ministerstva životního prostředí. Bývalá mluvčí KDU-ČSL bude zároveň vedoucí oddělení vládní komunikace.

Smolka informaci potvrdil. „Neustále pracujeme na tom, aby se nám podařilo komunikaci vlády a premiéra posunout a vylepšit. Proto jsem se už delší dobu rozhlížel po vhodných lidech, kteří by mohli doplnit komunikační tým na Úřadu vlády. Lucie je jedním z nich,“ zdůvodnil Smolka výběr nové mluvčí pro Seznam Zprávy.

Foto: ČTK

Dosavadní mluvčí vlády a jeden z nejbližších spolupracovníků předsedy vlády Václav Smolka.

Úkolem nové mluvčí bude podle Smolky intenzivnější koordinace komunikačních témat vlády a jednotlivých resortů s médii.

„Vzhledem k její dosavadní práci pro to má ty nejlepší předpoklady. Já se díky přesunu části agendy na Lucii budu moci více věnovat strategii a dlouhodobým tématům,“ dodal Smolka, který patří k nejbližším spolupracovníkům premiéra Fialy.

Mimochodem: Smolku tak mimo jiné čeká řešení aktuální „komunikační kauzy“ v rámci vládní koalice, kdy její člen – hnutí STAN – ohlásil takzvané debaty bez cenzury po regionech. Video šéfa Starostů a ministra vnitra Víta Rakušana se otřelo i o premiéra Fialu.

Nástup na Úřad vlády potvrdila redakci i Ješátková, která před angažmá u lidovců pracovala jako politická redaktorka deníků Blesk a AHA! Do funkce bude jmenována na konci ledna.

„Mým úkolem bude komunikace s médii, denní agenda a koordinace stěžejních komunikačních témat, Václav se zaměří na dlouhodobou komunikační strategii. Mým cílem je zlepšení koordinace v komunikaci napříč ministerstvy a veřejnosti lépe předat a vysvětlovat jednotlivé kroky vlády,“ sdělila Seznam Zprávám Ješátková, která v poslední době působila jako mluvčí ministra životního prostředí Petra Hladíka.

Model Hrad

Ke komunikačnímu přepřažení nedávno došlo i kousek od Úřadu vlády. V prezidentské kanceláři loni na podzim skončila v důsledku sporů s kancléřkou Janou Vohralíkovou mluvčí prezidenta Markéta Řeháková.

Nahradil ji bývalý člen vedení České televize Vít Kolář, který převzal řízení odboru komunikace prezidentské kanceláře. Novou vedoucí oddělení komunikace a zástupkyní Koláře se stala Karolína Blinková, která předtím působila jako mluvčí České televize.

Reklama

Doporučované