Hlavní obsah

Pavlova mluvčí končí. Na Hradě nepotvrdila sílu z kampaně

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Na Hradě skončila mluvčí prezidenta Markéta Řeháková.

Reklama

Markéta Řeháková oficiálně opouští post mluvčí prezidenta. Její mise u Petra Pavla se odehrála ve dvou dějstvích. V kampani sehrála klíčovou roli v nastavení mediální strategie a tréninku, na Hradě však své postavení nepotvrdila.

Článek

Prezidentství Miloše Zemana a Petra Pavla se odlišují v celé řadě aspektů, jeden prvek ale mají společný. Původní tiskoví mluvčí nepřežili jejich první rok ve funkci.

Podobně jako Zemanova někdejší mluvčí Hana Burianová, i Markéta Řeháková končí už na podzim prvního roku hlavy státu ve funkci. Pavlova mluvčí Hrad oficiálně opouští poslední říjnový den.

Ještě před několika měsíci by ovšem takový vývoj odhadoval jen málokdo. Během prezidentské kampaně se Řeháková vyprofilovala v jednoho z Pavlových klíčových spolupracovníků, přesto svou situaci neustála.

O konci mluvčí v prezidentské kanceláři nechce nikdo na záznam hovořit, a to ani samotná Řeháková, která se nyní stáhla do domovského Brna.

Seznam Zprávy u několika zdrojů, dobře obeznámených s děním na Hradě, zjišťovaly, co stálo za vzestupem a pádem Pavlovy první mluvčí. Angažmá Markéty Řehákové u Pavla v zásadě rozdělily na dva poločasy: první v kampani, druhý na Hradě. Zatímco v prvním dějství pomyslně střílela góly, ve druhém dostala červenou kartu.

Posila do kampaně

Třicetiletá Markéta Řeháková původně pracovala jako novinářka v Hospodářských novinách. V roce 2021 se přesunula do společnosti Semantic Visions, kde se specializovala na bezpečnostní témata a oblast dezinformací a ruské propagandy.

Mimochodem: tato analytická firma sehrála v Pavlově kampani větší roli, než se na první pohled může zdát. Spolumajitelé Semantic Visions Jan Barta a Dušan Šenkypl sponzorovali Pavlovu kampaň, další akcionář firmy František Vrabel působil v orgánech spolku Pro bezpečnou budoucnost, který se stal v roce 2019 základnou veřejných aktivit Petra Pavla.

Řehákovou do týmu loni v květnu přivedla tehdejší šéfka generálovy kampaně Pavla Nýdrle, která svou misi u Pavla ukončila po jeho nástupu na Hrad. S médii od té doby příliš nekomunikuje, u Řehákové udělala výjimku. „Mně se s ní pracovalo dobře,“ zavzpomínala Nýdrle pro Seznam Zprávy na loňský rok.

Vybrala si ji dle svých slov v době, kdy potřebovala specialistu nejen na komunikaci, ale i na strategii a mediální tréninky - například na televizní debaty. „Nebylo snadné takového člověka na trhu najít, protože pro většinu potenciálních uchazečů šlo o risk. Nevěděli, zda volby vyjdou. Cenila jsem si, že Markéta byla ochotná jít do rizika, jít dělat politickou kampaň,“ uvedla Nýdrle.

Na Řehákové oceňovala její pracovní zkušenosti. „Pro mě byly zárukou kvality, orientovala se v bezpečnosti, znala životopis Petra Pavla. Navíc v minulosti pracovala jako novinářka, takže její silnou stránkou bylo, že věděla, co novináři potřebují a co je zajímá,“ dodala někdejší šéfka Pavlovy kampaně.

I ostatní lidé blízcí Hradu oceňují na Řehákové zejména její nasazení v období kampaně, analytické schopnosti a taktickou přípravu prezidentského kandidáta na vyhrocené televizní debaty a veřejná vystoupení v období těsně před prvním i druhým kolem voleb.

Vítězný pád

Svou pozici paradoxně začala oslabovat přesně ve chvíli, kdy Petr Pavel volby vyhrál. Bylo jen pár minut po sečtení hlasů, kdy Markéta Řeháková ve volebním štábu moderovala vystoupení, jehož vrcholem byl příchod vítězného kandidáta na pódium. Mluvčí se nechala unést emocemi, což v sále na jedné straně působilo lidsky, ale navenek neprofesionálně. Pavel ji tehdy podržel.

„Největší strach jsem měla, aby to nepoškodilo prezidenta. Mým plánem nebylo, aby se den po zvolení řešilo, zda má kompetentní mluvčí. Přesvědčilo mě to však v tom, že mezi sebou máme velkou důvěru, jeden druhému kryjeme záda. K veřejné kritice přistupuju tak, že se musím poučit a pokračovat v práci dál,“ uvedla v červnu Řeháková v pořadu Off record pro Seznam Zprávy.

Byl to pro ni špatný start nejen vzhledem k jejímu obrazu na veřejnosti (popisovaná scéna z volebního štábu byla přenášena v živém přenosu, který sledovaly statisíce diváků), ale i směrem dovnitř týmu. Už tehdy šlo v rámci Pavlova týmu narazit na výtky vůči její veřejné prezentaci.

Kriticky se k Řehákové stavěl například „prezidentův přítel po boku“ a vlivný poradce Petr Kolář, který od počátku usiloval o to, aby do pozice prezidentova mluvčího nastoupil někdo jiný. Řeháková nezastávala pouze roli mluvčí, současně řídila odbor komunikace v Kanceláři prezidenta republiky.

Někteří novináři si v průběhu času stěžovali, že ne vždy nebo včas dostávají odpovědi na své dotazy. Sílily vůči ní výhrady v rámci prezidentské kanceláře, zejména ze strany její šéfky - kancléřky Jany Vohralíkové. Kritika mířila na manažerské schopnosti, kancléřce vadilo, že Řeháková neplnila pokyny nadřízených.

Byl to začarovaný kruh, protože kancléřčiny výtky zase Řeháková považovala za nepříjemný nátlak. Chemie mezi nimi nefungovala a výhrady vůči mluvčí začali interně vyjadřovat i další pracovníci prezidentské kanceláře.

Petr Pavel nad Řehákovou dlouhou dobu držel ochrannou ruku. Zejména s ohledem na to, co pro něho odvedla v rámci volební kampaně. Na přelomu srpna a září se však situace na Hradě pro ni stala neudržitelnou. Po zmatcích v komunikaci ohledně (ne)podpisu prezidenta pod penzijní novelou se v rámci KPR kritika nahromadila do té míry, že ji už vyslyšel i prezident Pavel.

Na začátku září Řeháková nejprve skončila na postu ředitelky odboru komunikace, zůstala ve funkci mluvčí. Že to však nebude mít dlouhého trvání, vyplynulo z kancléřčina e-mailu, který kancelář rozeslala novinářům.

Vohralíková v něm Řehákové rovnou poděkovala za vykonanou práci a popřála hodně zdaru v profesním i soukromém životě. Řehákové rok a půl trvající mise u Petra Pavla se pak oficiálně naplnila v den Halloweenu.

Odbor komunikace od středy povede bývalý novinář a diplomat Vít Kolář, který donedávna vedl divizi korporátních vztahů v ČT. Kdo bude mluvčím, zatím Hrad neoznámil.

Reklama

Doporučované