Hlavní obsah

Prezident vybírá nového mluvčího

Foto: Hrad.cz/Tomáš Fongus

Prezident Petr Pavel a jeho kancléřka Jana Vohralíková.

Reklama

Na Pražském hradě začal výběr nového mluvčího prezidenta. Podle informací Seznam Zpráv jsou ve hře tři jména.

Článek

„Důvodem mého odchodu z pozice tiskové mluvčí je snaha předejít spekulacím o uspořádání vztahů uvnitř prezidentské kanceláře,“ oznamovala Markéta Řeháková začátkem října svůj konec v týmu Petra Pavla.

V Kanceláři prezidenta republiky (KPR) už za ni hledají náhradu, mluví se přitom o třech možných kandidátech, ve všech případech zkušených profesionálech.

Prvním je Magdalena Frouzová, v minulosti vedoucí tiskové sekce a mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku. Druhým diplomat a novinář Vít Kolář, který donedávna vedl divizi korporátních vztahů v ČT. Třetím pak Marek Zeman, jenž šéfoval tiskovým odborům několika ministrů či České národní banky.

Ani jeden oficiální nabídku nepotvrdil, jednání ale ani nevyvrátili. „Bez komentáře,“ odpověděla Frouzová na dotaz. Stejně reagoval i Kolář.

Právě s těmito dvěma Hrad dle zdrojů Seznam Zpráv jedná nejintenzivněji.

Zeman nabídku pracovat pro nového prezidenta dostal už v minulosti, ještě před inaugurací. „Bylo to v únoru a nabídku jsem přijal. Nakonec se situace vyvinula jinak. Vzal jsem to jako fakt a je to pro mě uzavřená záležitost,“ řekl nyní Seznam Zprávám s tím, že aktuálně ho nikdo neoslovil.

Zemana, současného mluvčího Prahy 6, doporučili Petru Pavlovi hradní poradci. Prezident si to ale tehdy přes víkend rozmyslel a jeho mluvčí se nakonec na tři čtvrtě roku stala Markéta Řeháková, která byla v kampani jeho manažerkou komunikace.

„Dokončen by měl být do konce října,“ uvedl k výběru nového mluvčího Karel Čapek z tiskového odboru KPR.

Tým „Kampaň“ postupně končí

Jednání o nástupci se podle informací Seznam Zpráv protahují.

Hrad v posledních týdnech prochází personálními otřesy. Mnohdy vynucené odchody tak budí otázky, do jaké míry bude mít nový mluvčí ve své práci volnou ruku. Například zda si bude moci přivést vlastní tým.

Co se zmíněných změn týče, s platností k úterý 5. září byl zrušen kabinet prezidenta Petra Pavla a skončila jeho ředitelka Linda Jozwiak Kopecká. O den později byl zřízen sekretariát prezidenta, jehož vedoucí se stala Lucie Obdržálková.

Ve funkci skončí také šéf Pavlova poradního týmu Tomáš Richter, který měl v době prezidentské kampaně na starost financování. Již začátkem září Seznam Zprávám řekl, že předpokládá naplnění své „hradní mise“ během podzimu.

Zejména odchody Jozwiak Kopecké a Řehákové souvisejí s tím, že se v blízkém okolí prezidenta vytvořila dvě mocenská centra, která měla rozdílný pohled na fungování jeho kanceláře a jeho veřejnou prezentaci.

Podle zdrojů Seznam Zpráv pak důvodem bylo i to, že si bývalé spolupracovnice Petra Pavla ještě z dob volební kampaně nesedly s hradní kancléřkou Janou Vohralíkovou, která se k prezidentovu týmu připojila až po jeho zvolení.

S přispěním Ondřeje Koutníka.

Reklama

Doporučované