Hlavní obsah

Klaus a Zeman dostanou výrazně přidáno

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Bývalým prezidentům se zvýší renta, plánuje vláda.

Reklama

aktualizováno •

Bývalým prezidentům se zvýší měsíční renta i příspěvek na kancelář a asistenta. Dosud je částka fixní a nezvyšovala se téměř dvacet let.

Článek

Když vláda představovala svůj úsporný balíček, zdůrazňovala, že škrty se dotknou všech a že nutné úspory nezaplatí jen jedna sociální skupina. Existují ale dva lidé, kteří si díky vládnímu balíčku polepší – exprezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman.

Nenápadná větička v desítky stránek dlouhém dokumentu totiž řeší zvýšení jejich měsíční renty. „Výše renty bude navázána na vývoj platu ústavních činitelů, kdy namísto fixní částky bude odvozena od základního platu poslance,“ píše se v materiálu.

Momentálně mají prezidenti nárok na 50tisícovou rentu každý měsíc. Nově to bude zhruba dvojnásobek – letos je základní plat poslance 102 tisíc korun.

Zatímco dosavadní fixní částka chodila exprezidentům celá, z nově vypočtené renty budou odvádět zdravotní a sociální pojištění. Jako první zprávu přinesla CNN Prima News.

Dále mají prezidenti nárok na 50tisícový příspěvek měsíčně na kancelář a asistenta. I ten se zvýší na zhruba 100 tisíc měsíčně a bude podléhat dani. „Jedná se celkem o zvýšení nákladů oproti současnému stavu o zhruba 2,4 miliónu,“ uvedla za ministerstvo financí Michaela Lagronová.

Ministerstvo financí změnu vysvětluje tak, že současná výše obou příspěvků byla nastavena v roce 2004 a od té doby se nezvyšovala. „Během těch 20 let a s růstem inflace se renta ve zmíněné výši stala ekonomicky neodpovídající,“ dodala Lagronová.

Kromě potřeby, aby příspěvky odpovídaly současným cenám, je za změnou i potřeba vyřešit tuto otázku do budoucna.

„Uvedená změna zajistí průběžnou valorizaci uvedené renty a náhrady analogicky k valorizaci platu poslance,“ píše se v návrhu zákona.

Dva exprezidenti

Momentálně příspěvek pobírají exprezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. Institut Václava Klause sídlí v luxusní vile na Hanspaulce, může se ale spolehnout na finanční podporu svého sponzora PPF.

„Že se má prezidentská renta navázat na plat poslance, jsem navrhoval před více než dvaceti lety, když byl ještě ve funkci Václav Havel,“ řekl Seznam Zprávám Václav Klaus prostřednictvím svého mluvčího Petra Macinky.

Miloši Zemanovi tým pronajal kancelář v bývalém bytě, který je částečně bariérový a prezident na vozíčku má potíže se do něj dostat. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na opakované dotazy redakce k navýšení renty nereagoval.

Zvýšení renty je součástí návrhu na zrušení zvláštního daňového režimu na plat úřadujícího prezidenta. „Do budoucna by měl být tento příjem standardně daněn jako příjem zaměstnance, a nikoli tedy jako tzv. ostatní příjem. Díky tomu se z tohoto příjmu bude platit pojistné na sociální a zdravotní pojištění,“ píše se v materiálu. Současnému prezidentovi se tak plat o pojištění sníží.

Ne všichni koaliční politici jsou s návrhem na zvyšování rent v této době spokojeni. Například lidovecký poslanec Šimon Heller, který ještě v době Zemanova úřadování opakovaně prosazoval, aby se mu krátil rozpočet.

„Navyšování renty a náhrad u exprezidentů, které stát platí doživotně, považuji za velmi špatný signál do naší společnosti. Obzvláště vzhledem k tomu, že součástí úsporného balíčku je nově zdanění platu úřadujícího prezidenta,“ sdělil Seznam Zprávám Heller.

Reklama

Doporučované