Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, SPD je na druhém místě. ODS se propadla

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Preference Fialovy ODS jdou podle průzkumu STEM dolů. Skončila by třetí.

Reklama

Lídrem volebních průzkumů je dlouhodobě hnutí ANO. Podle modelu STEM by v listopadu byla druhá SPD. Do dolní komory Parlamentu by se dostaly i čtyři vládní strany - ODS, Piráti, STAN a TOP 09. Naopak lidovci by zůstali mimo.

Článek

Volby do Poslanecké sněmovny by v listopadu vyhrálo podle volebního modelu agentury STEM opoziční hnutí ANO se ziskem 33,2 procenta hlasů. Dříve druhá Občanská demokratická strana by byla se ziskem 11,6 procenta na třetím místě za SPD, které by dalo hlas 12 procent voličů. Výsledky průzkumu dnes zveřejnila televize CNN Prima News.

Čtvrtou nejsilnější stranou by byli Piráti se ziskem 10,2 procenta. Starostové by měli 6,4 procenta, TOP 09 by podpořilo 5,2 procenta voličů. Žádná další strana by se podle modelu do Sněmovny nedostala. Nejblíž by k tomu měli sociální demokraté (SOCDEM) se ziskem 4,5 procenta hlasů. Vládním lidovcům model přisuzuje 3,5 procenta.

Data pro model sbírala agentura STEM v období od 2. do 14. listopadu. Koncem října vyhlásily odbory termín protestů a stávky proti krokům vlády. Ta se uskuteční v pondělí.

Prohlédněte si tzv. poll of polls. Vychází z jednotlivých modelů při propočtech celkového váženého průměru pro každou ze stran.

Reklama

Doporučované