Hlavní obsah

Vrtulníky jsme koupili stejným způsobem jako vy F-35, oponuje Metnar Černochové

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

Bývalý ministr obrany a poslanec ANO Lubomír Metnar odmítá, že by při nákupu vrtulníků z USA pochybil. Současná šéfka resortu mu vyčítá, že kvůli tomuto obchodu by mohl stát platit další pokutu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Evropská komise se rozhodla zahájit řízení s Českem, které podle ní při nákupu vojenských vrtulníků porušilo směrnici o veřejných zakázkách v oblasti obrany.

„Za mě se domnívám, že při této zakázce byly dodrženy všechny předpisy, a to nejen z právního řádu České republiky, ale i evropské směrnice,“ je však přesvědčený exministr Metnar. Právě za jeho ministrování na konci roku 2019 byla podepsána mezivládní dohoda o nákupu osmi víceúčelových venomů a čtyř bitevníků Viper za asi 17 miliard korun.

„Je nutno zdůraznit, že každá země, nejen alianční, ale i unijní, má své bezpečnostní zájmy a naším bezpečnostním zájmem bylo v prvé řadě vymanit se z ruské závislosti, tzn. zbavit se ruských vrtulníků,“ zdůvodnil Metnar nezbytnost zakázky.

Praha má nyní dva měsíce na odpověď a vyřešení nedostatků, na které komise poukázala. Podle českého Ministerstva obrany se unijní exekutiva případem zabývá již od roku 2020 a zatím jej neukončila.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na sociální síti X připomněla, že se jedná o zakázku, kvůli které resort obrany dostal pokutu půl miliardy od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Exministru a současnému opozičnímu poslanci Metnarovi vyčetla, že teď Česku hrozí další pokuta.

„Teď nám hrozí kvůli vám ještě další pokuta ze strany Evropské komise. Co uděláte? Ta 2 % HDP pro obranu jsem nevybojovala na vaše pokuty, ale pro vojáky, víte to? Je smutné, že nás vaše chyby stojí tolik a že jsou na úkor modernizace Armády ČR,“ kritizuje ministryně obrany Metnara.

Podle exministra obrany bylo při nákupu vrtulníků použito stejné právní ustanovení, tedy na úrovni vláda ČR - vláda USA, jako je tomu při nákupu stíhaček F-35.

„Máme očekávat šetření ze strany Evropské komise i k nákupu nadzvukových letounů F-35? Je nutné také zmínit, že u vrtulníků nebyla alternativa nákupu požadovaného vojenského vrtulníku, narozdíl od pořízení nadzvukových letadel, kdy existuje evropská varianta v podobě gripenů,“ odmítá Metnar, že by pochybil.

Podívejte se, jak vypadají vrtulníky z USA, které armáda postupně přebírá:

+9

Evropská komise připomněla, že cílem směrnice o zadávání zakázek v oblasti obrany je zvýšit transparentnost a otevřenost v rámci evropského trhu s evropským vybavením, zajistit rovné podmínky pro evropské společnosti a zároveň zajistit ochranu bezpečnostních zájmů členských států.

„Komise se domnívá, že zadávací řízení a podmínky uplatňované Českem při zadání zakázky nebyly v souladu se směrnicí o zadávání zakázek v oblasti obrany a se zásadami zakotvenými ve smlouvě o fungování EU,“ uvedla unijní exekutiva.

Porušení, kterého se měla Česká republika dopustit, se týká obcházení směrnice o zadávání veřejných zakázek v oblasti obrany, konkrétně možného zneužití výjimky pro mezivládní zadávání zakázek. „Přímé zadání zakázky je rovněž v rozporu se zásadami o zákazu diskriminace, rovném zacházení a transparentnosti tím, že společnostem z EU upírá možnost podat nabídku a účinně soutěžit o zakázku,“ vysvětluje komise.

Nákup vrtulníků z USA

  • Nákup vrtulníků americké firmy Bell patří k největším armádním zakázkám posledních let, osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bojové helikoptéry AH-1Z Viper budou včetně daně z přidané hodnoty stát 17,6 miliardy korun. Na více peněz přijdou jen bojové letouny F-35 za 150 miliard korun, pásová bojová vozidla pěchoty CV90 za téměř 60 miliard korun; na desítky miliard se odhaduje částka v případě uvažovaného nákupu tanků.
  • Vrtulníky, které nyní česká armáda postupně zařazuje do služby, navazují na stroje známé už z války ve Vietnamu. Dvoumotorový bojový vrtulník AH-1Z Viper je nástupcem stroje AH-1W SuperCobra. První let stroje se uskutečnil v prosinci 2000, do výzbroje americké námořní pěchoty byl zařazen v roce 2010. Stroj, jehož původ lze vystopovat až k typu AH-1 Cobra, který bojově létal už od roku 1967 ve Vietnamu, je určený pro dvoučlennou posádku.

Mezivládní dohodu na nákup osmi víceúčelových venomů a čtyř bitevníků Viper podepsali 12.prosince 2019 tehdejší ministři obrany ČR a USA Lubomír Metnar a Mark Esper. Ministryně Jana Černochová pak v dubnu 2022 ve Washingtonu dojednala dodání dalších osmi starších strojů (dvou venomů a šesti viperů), které Praha získala od USA zdarma.

Reklama

Doporučované