Hlavní obsah

Po vraždění na fakultě: Hasiči si chtějí pořídit neprůstřelné vesty

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Exministr vnitra Martin Pecina tvrdí, že hasiči mohli zachraňovat po střelbě na filozofické fakultě dříve, kdyby měli k dispozici neprůstřelné vesty. Hasiči sice jeho teorii nepotvrdili, ale dodali, že o vesty skutečně zájem mají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po vražedném útoku na filozofické fakultě sehráli hasiči důležitou roli při záchraně lidí. Jak dobře jsou sami chráněni při takových incidentech?

Jejich výbavu zpochybnil v minulém díle Otázek Václava Moravce exministr vnitra a expert hnutí SPD Martin Pecina. Podle něj měli hasiči disponovat neprůstřelnými vestami. Opatření bylo podle jeho slov přijato po masových střelbách v Uherském Brodě v roce 2015 a v nemocnici v Ostravě v roce 2019. Kvůli absenci vest policie podle Peciny hasiče nepustila do budovy.

Místo vest koupili jiné vybavení

Seznam Zprávy jeho tvrzení ověřovaly a zjistily, že Pecinovo tvrzení je zavádějící. Na jedné straně je pravda, že hasiči balistické vesty nemají, ač v plánu jejich nákup po útoku v roce 2015 byl. Na straně druhé však z vyjádření hasičů plyne, že policie je o spolupráci stejně žádá až v momentě, kdy je střelec přímo neohrožuje.

„Hasičský záchranný sbor (HZS) měl po událostech roku 2015 v plánu pořídit balistickou ochranu. Mělo se jednat o 4 kusy sad na jednu centrální hasičskou stanici u HZS kraje. Uvedené jsme tehdy v rámci Operačního programu Fondu pro vnitřní bezpečnost vyčíslili na zhruba 15 milionů korun,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Generálního ředitelství HZS Jiří Fröhlich.

Neprůstřelné vesty nakonec hasiči nepořídili, protože potřebovali jiné vybavení. „Jednalo se o dýchací přístroje pro záchranu pod vodou – potápění. Bylo nutné tyto peníze investovat zde,“ popsal Fröhlich.

Vysvětlil také, k jaké koordinaci dochází mezi policií a hasičským sborem a proč hasiči nadále mají zájem o pořízení ochranných vest. „Nutno podotknout, že hasiči jsou policií požádáni o spolupráci až v okamžiku, kdy nehrozí přímé ohrožení střelcem. Nicméně ani v bezprostředním okolí zásahu není vyloučeno něco takového, z plánu na pořízení balistické ochrany nesešlo,“ dodal.

(Ne)bezpečné zóny

Ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan potvrdil, že hasiči chystají projekt na nákup balistických vest. Odmítl ale Pecinovo tvrzení, že by se po vražedných útocích v minulosti přijalo pro hasiče opatření v podobě pořízení vest.

„Ve vyhodnocení reakce na útok střelce v Uherském Brodě, které zpracovala policie a které bylo projednáno Bezpečnostní radou státu, takový požadavek nebyl. Na základě platných postupů postavených na současných trendech v taktice zásahu má základní aktivitu při útoku aktivního střelce vždy policie. Dokud není zóna útoku střelce bezpečná, není do zóny umožněn přístup dalším složkám integrovaného záchranného systému,“ řekl Rakušan Seznam Zprávám.

Exministr vnitra Pecina tvrdil, že hasiči se dříve k záchraně zraněných v budově fakulty nedostali kvůli chybějícím vestám.

„Tady už dvě takové tragédie byly v roce 2015 a v roce 2019 a po nich se přijala nějaká opatření. A například jedním z nich bylo, že v okamžiku, kdy k něčemu takovému dojde, zraněné lidi mají z toho perimetru dostávat hasiči a ti mají mít balistickou ochranu. A situace byla taková, že hasiči tam přijeli, balistickou ochranu do dneška nemají. A za těch deset let se to prostě nezvládlo nakoupit. A kvůli tomu je policajti na to místo nepustili,“ tvrdil Pecina ve vysílání České televize minulou neděli.

Označil to za selhání Rakušanova úřadu. „A pak tam byla ta holka, která třeba ležela hodinu a půl a skoro vykrvácela. Jak jsem slyšel od pana poslance (na mysli má poslance Jana Richtera, Seznam Zprávy psaly například zde, pozn. red.). Čili toto je jedna věc, na kterou, která se mi zdá podivná a jako selhání Ministerstva vnitra,“ dodal spolupracovník SPD Tomia Okamury.

Jak už bylo uvedeno, ministr Rakušan i samotní hasiči jeho tvrzení odmítli.

Reklama

Doporučované