Hlavní obsah

Rakušan chce po střelbě na fakultě tři miliardy na posílení bezpečnosti

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan.

Reklama

Peníze navíc mají dle ministra vnitra mimo jiné zlepšit analytickou práci policie. Nedávná masová vražda na pražské filozofické fakultě ukázala, že právě v této oblasti policie zaostává.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce navíc tři miliardy korun pro posílení vnitřní bezpečnosti. S tímto požadavkem půjde na příští jednání Bezpečnostní rady státu, která se uskuteční na konci ledna. Uvedl to v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

Peníze mají směřovat jak na zlepšení ochrany takzvaných měkkých cílů, tak třeba pro zlepšení analytické práce policie.

Ubezpečil, že peníze dostanou i vysoké školy, které vyčíslily své potřeby na 300 milionů korun. „Já garantuji, že se ty peníze, jak na ochranu vysokých škol, tak ostatních měkkých cílů, ve státním rozpočtu najdou,“ prohlásil Rakušan.

V debatě, která se věnovala nedávnému policejnímu zásahu proti masovému vrahovi na pražské Filosofické fakultě UK, zazněla i kritika namířená vůči vedení policie.

Šlachta: Odvolejte šéfa policie

Předseda mimoparlamentního hnutí Přísaha Robert Šlachta dokonce vyzval Rakušana, aby kvůli údajnému nezvládnutí akce odvolal policejního prezidenta Martina Vondráška. „Policie pochybila v tom, že označila jen jedno místo a jeden motiv, sebevraždu,“ vidí Šlachta údajné selhání. Podle něj při zákroku chyběly i dlouhé zbraně a pozdě byl aktivován elitní útvar URNA.

Stejně tak Šlachta kritizoval, že policie nevyužila své analytické pracoviště, což mělo vést i k tomu, že byli ohroženi policisté zasahující přímo na fakultě a zdravotníci. „Není to selhání jednotlivce, ale systému,“ prohlásil předseda Přísahy, který v minulosti řídil policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Rakušan tuto kritiku odmítl. Připomněl, že dosavadní šetření uvnitř policie, které vedl Úřad vnitřní kontroly, žádné zásadní pochybení neodhalilo. Nicméně definitivní závěr podle Rakušana dá až šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů, které může trvat až několik měsíců. A také, až bude dokončeno vyšetřování případu mnohonásobné vraždy z trestněprávního hlediska.

Poradce hnutí SPD pro otázky bezpečnosti Martin Pecina, jenž byl ministrem vnitra v Rusnokově vládě, vidí slabinu zase v tom, že hasiči dodnes nemají balistickou ochranu a tudíž nemohli v ochranném perimetru ke zraněným. Přitom prý po předchozích incidentech s masovými vrahy v Uherském Brodě a v Ostravě bylo stanoveno, že toto bude právě role hasičů. „Za deset let se to (balistická ochrana) nezvládlo nakoupit,“ uvedl Pecina jako příklad selhání Ministerstva vnitra.

I on vidí problém v analytické práci s daty, jak jsou využívány tzv. základní registry. „Pokud by ty registry byly propojené, pokud by někdo kontroloval ta data, tak by se zjistilo, že si ten člověk bral velký úvěr, koupil si osm zbraní naráz a údajně se léčil i na psychiatrii,“ podotkl Pecina k profilu pachatele.

Rakušan uvedl, že právě analytickou práci chce teď policie posílit. V této souvislosti uvedl, že půjde o „střešní systém“, který bude policie za „nemalé prostředky“ programovat. I kvůli tomu žádá od vlády posílení rozpočtu.

Střelba na filozofické fakultě

Reklama

Doporučované