Hlavní obsah

Wintr je třetím kandidátem na ústavního soudce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Profesor práva Jan Wintr.

Reklama

aktualizováno •

Právník Jan Wintr se odpoledne sešel s prezidentem Petrem Pavlem. Po schůzce na Pražském hradě potvrdil České televizi (ČT), že je možným kandidátem na ústavního soudce.

Článek

Česká televize o jednání informovala na twitteru. Redakce Seznam Zpráv právníka zkoušela oslovit, aby informace potvrdil, nebral ale telefon.

„Prošel jsem před několika dny slyšením u výběrové komise a bylo mi včera oznámeno, že jsem jeden ze zvažovaných kandidátů, a byl jsem pozván na schůzku s prezidentem republiky,“ řekl Wintr ČT.

Rozhovor s Petrem Pavlem podle něj trval zhruba tři čtvrtě hodiny. „Bavili jsme se o tom, co bych mohl Ústavnímu soudu přinést, co jsou témata, která může Ústavní soud případně řešit,“ dodal.

„Na profesoru Wintrovi oceňuji jeho expertní zkušenosti a výborné renomé napříč odbornou komunitou,“ komentoval posléze schůzku prezident. „Důležitým faktorem je jeho téměř dvacetiletá zkušenost z akademické sféry, která naplňuje mou představu o profesně různorodém složení Ústavního soudu.“

Pavlova mluvčí doplnila, že v současné době prezident „nechává připravit potřebnou dokumentaci, aby ho mohl navrhnout Senátu Parlamentu ČR jako dalšího kandidáta na ústavního soudce“.

Profesor práva

Wintr byl v roce 2021 jmenován profesorem. Vyučuje na Katedře teorie práva a právních učení na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Působí i jako tajemník Stálé komise Poslanecké sněmovny pro Ústavu ČR nebo člen Legislativní rady vlády .

Prezident Pavel navrhuje na ústavní soudce také Danielu Zemanovou a Josefa Baxu. Jeho mluvčí uvedla, že Hrad do Senátu odeslal žádost o souhlas s jejich jmenováním.

Pavel už dříve slíbil, že jména prvních kandidátů předloží tak, aby je horní komora Parlamentu stihla projednat na schůzi 10. května.

„Uvědomujeme si, že výběr prvních kandidátů na soudce Ústavního soudu je časově naléhavý. Proto jsme vybrali osobnosti s nezpochybnitelnou zkušeností. Právě pracovní i životní zkušenosti jsou důvodem, proč se jejich jména v této souvislosti často zmiňují,“ uvedl ve středu k výběru kandidátů.

S někdejší šéfkou Soudcovské unie Zemanovou a bývalým předsedou Nejvyššího správního soudu Baxou se sešel minulý týden poté, co mu obě jména doporučil jeho konzultační panel.

„Jedná se o jména z právnické ‚první ligy‘. Senát asi nečeká složité rozhodování,“ komentoval nominaci obou osobností na twitteru ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Extraligový výběr! Však mu také předcházela důkladná a věcná jednání. Žádné osobní tlačenky a prebendy, jak jsme byli zvyklí u Miloše Zemana,“ napsal na sociální síť předseda senátního výboru pro lidská práva Jiří Růžička (za TOP 09).

Pavel vychází z návrhů více než 20 oslovených právnických institucí. Navržená jména posuzuje sedmičlenný konzultační panel v čele s ústavním právníkem Janem Kyselou.

Mandát končí sedmi soudcům

Třiašedesátiletý Baxa má za sebou bezmála 40letou soudní praxi. V současnosti působí u Nejvyššího správního soudu.

Nominaci označil za velikou čest a ocenění dosavadní práce. „Neberu to jako vyšší metu své kariéry, ale jako velikou zodpovědnost. Větší zodpovědnost, než jsem doposud v kariéře měl,“ řekl Baxa Seznam Zprávám.

„Není jen tak toto rozhodnutí udělat, abych nezklamal. Hodně jsem o tom přemýšlel a pochyboval o sobě, než jsem nominaci přijal,“ pokračoval s tím, že podle něj by se lidé o funkci ústavního soudce neměli ucházet, ale měli by být vybíráni.

O Baxovi se hovoří jako o možném adeptovi na post předsedy Ústavního soudu, kterým je nyní Pavel Rychetský. „To není otázka pro mě a ani jsme o tom s panem prezidentem nehovořili,“ řekl Baxa.

Jednapadesátiletá Zemanová soudí od roku 2001 a je místopředsedkyní ústeckého krajského soudu pro pobočku v Liberci. V minulosti působila u NSS, v letech 2014 až 2020 byla prezidentkou Soudcovské unie ČR.

Svoji možnou budoucnost na Ústavním soudu nekomentovala. „Do konce nominačního procesu zachovávám mediální zdrženlivost,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Mandát letos na Ústavním soudu končí sedmi soudcům, přičemž prvním třem už příští měsíc 3. května.

Prezident je se souhlasem Senátu jmenuje na 10 let. Aktuálně podle ČTK hledá nástupce Milady Tomkové, Jaroslava Fenyka a Jana Filipa.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření prezidenta.

Reklama

Doporučované