Hlavní obsah

Za Babišovo auto na invalidech pokuta nepadne

Foto: Seznam Zprávy

Řidič SUV odvezl Babiše s manželkou v lednu do štábu a poté zaparkoval na invalidech.

Reklama

Podle magistrátních úředníků „nebylo provedeno řádné a nezpochybnitelné zadokumentování“. Neví se například, kdo auto řídil.

Článek

Případ, kdy někdo z týmu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše zaparkoval na místě pro invalidy, po necelých čtyřech měsících skončil. Policie vše postoupila magistrátu, pokuta ale nepadla.

„Po provedeném šetření dospěl správní orgán k odůvodněnému závěru, že nebylo provedeno řádné a nezpochybnitelné zadokumentování porušení pravidel nezjištěným řidičem, vykazující znaky přestupku, a tak nezbylo, než v souladu s (ust. § l25f zákona č. 361/2000 Sb.) zákona o provozu na pozemních komunikacích věc uložit ‚ad acta‘,“ zdůvodnil pro Seznam Zprávy výsledek šetření mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle dopravního experta a bývalého šéfa BESIP Romana Budského zřejmě úředníci neměli jinou možnost. „Policisté měli spolehlivě zadokumentovat, že vozidlo stojí na místě pro invalidy označeném příslušnou svislou dopravní značkou a současně i značkou vodorovnou. Pokud se tak nestalo, nezbylo úředníkům magistrátu než rozhodnout, jak rozhodli,“ napsal Seznam Zprávám.

„Od několika správních úředníků vím, že k takovým nekvalitně zdokumentovaným případům dochází,“ dodal.

Policie případ nekomentovala. „Zákon mi neumožňuje poskytovat informace ke konkrétním fyzickým osobám,“ reagoval na dotaz její mluvčí Jan Rybanský.

Večer po volbách

Pro připomenutí: vše se odehrálo 14. ledna navečer, kdy šéf ANO přijel v doprovodu manželky Moniky do štábu hnutí ANO na pražském Chodově okomentovat výsledek prvního kola prezidentských voleb.

Z SUV s řidičem vystoupil a v přítomnosti desítek novinářů šel otevřít dveře manželce. Šofér po krátké době s autem odjel a zaparkoval na místě vyhrazeném pro invalidy.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Automobil stál na místě označeném jak vodorovným, tak svislým značením.

Tehdejší mluvčí ANO Vladimír Vořechovský argumentoval, že řidič zaparkoval auto na soukromém pozemku. To ale rozporoval dopravní expert Budský, podle něhož byly značky na místě legálně osazené, tudíž platily.

Současný mluvčí hnutí Martin Vodička pak Seznam Zprávám řekl, že už se k věci dál nebudou vyjadřovat.

Přestupek v Dačicích

Chodov není jediným případem stání vozů ANO na invalidech.

Další se odehrál v Dačicích na Jindřichohradecku před senátními volbami, kdy Janu Nagyovou doprovázel i Babiš. Obdobný případ řešili i v Telči.

V Dačicích černé SUV stálo právě na místě určeném pro invalidy, jak bylo patrné ze značení na vozovce i modré značky. Kolem se neustále pohybovali muži v reflexních vestách s logem ANO.

Podle policie šlo o přestupek. „Policie přestupek v dopravě zaevidovala a předala ho správnímu orgánu k projednání Městskému úřadu Dačice,“ přiblížila v prosinci Věra Mžiková z Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje.

Parkování na invalidech během kampaně hnutí ANO

Seznam Zprávy minulý rok v září upozornily na dva případy, kdy auta, která doprovázela šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, parkovala na místech vyhrazených pro invalidy. V jednom případě z vozu vystoupila předsedkyně poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová.

Reklama

Doporučované