Hlavní obsah

Schillerové vůz parkoval na invalidech, zasáhla policie. Neoprávněně, zní z ANO

VIDEO: Dvě auta hnutí ANO parkovala na místech pro invalidy. Potom, co je policie vykázala, tak z místa odjela.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na předvolební akci v Telči vykázala policie dvě auta hnutí ANO, která byla zaparkovaná na místech pro invalidy. ANO se hájí tím, že mělo vyjednaný zábor pozemku a že tam tedy bylo možné parkovat. To potvrdilo i město.

Článek

Na centrálním parkovišti v Telči zaparkoval v pondělí dopoledne volební karavan šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. A hned vedle na dvou parkovacích místech určených pro invalidy zastavila další dvě auta hnutí. V jednom seděla na zadním sedadle šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Všude kolem bylo sice spoustu volných parkovacích míst, ale Babišův tým počítal s tím, že když mají zaplacený zábor pozemku, můžou zaparkovat kdekoli. Po chvíli však někdo zavolal policii a ta rozhodla o tom, že auta musí přeparkovat. Řidiči po výzvě policie z míst odjeli.

Hnutí se však postup policie nelíbí a odmítá, že by jeho řidiči pochybili. Hájí se tím, že i místa určená pro parkování invalidů byla pronajatá.

„Od technických služeb města Telč, které spravují toto parkoviště, jsme měli celý blok řádně pronajatý a zaplacený,“ řekl reportérovi Seznam Zpráv přímo v Telči krajský manažer hnutí ANO na Vysočině Jaroslav Hedvičák.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předvolební akce ANO v Telči.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Policie vykázala z míst pro invalidy auta, kterými přijeli zástupci ANO.

Na otázku, zda tedy policie podle něj rozhodla špatně, odpověděl, že to nedokáže říct. „Nevím, jak proběhla komunikace městský úřad versus policie,“ uvedl.

Vedoucí odboru dopravy města Telč Pavel Chromý ale potvrdil, že ANO mělo prostor pronajatý – včetně míst, odkud policie auta vykázala.

„V době konání předvolebního mítinku hnutí ANO 2011 dne 19. 9. 2022 na Centrálním parkovišti v Telči byl předmětný prostor pronajatý organizátorem mítinku od provozovatele dotčených pozemků, jímž je spol. Služby Telči, s. r. o., a proto v danou dobu neplnil funkci veřejného parkoviště, jehož součástí jsou i dotazovaná vyhrazená parkovací místa,“ napsal Chromý ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Dodal ale, že je otázkou, zda měli policisté informaci o tom, že je plocha pronajatá k politické akci. Zmínil také to, že nebylo nutné za každou cenu parkovat zrovna na místech pro invalidy.

„Na doplnění chci uvést, že před a v době konání mítinku bylo v dané lokalitě dostatek místa pro odstavení vozidel. Nebylo tedy nutné zaparkovat vozidla přesně na místa, na která se dotazujete. To se ostatně normálně nedělá nejen z legislativních, ale i z jiných důvodů,“ uvedl.

Babiš rozjel kampaň za kandidátku ANO do Senátu na Vysočině

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se krátce před volbami rozhodl pomoct s kampaní kandidátce ANO do Senátu Janě Nagyové, která je s ním obžalovaná v kauze Čapí hnízdo. Jak vypadal první den kampaně, Seznam Zprávy popisují v reportáži.

Policie ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedla, že v daném okamžiku policisté na místě nezkoumali, zda je tam zábor pozemku nebo ne.

„Policisté zjistili, že dvě osobní vozidla stojí na místě vyhrazeném pro invalidy. Tyto zjištěné dopravní přestupky jsme zadokumentovali a předali místně příslušnému správnímu orgánu k řešení. Na správním orgánu je, aby posoudil, zda řidiči porušili, nebo neporušili zákon o provozu na pozemních komunikacích,“ vysvětlila mluvčí policie Dana Čírtková.

Dodala, že policie nemá k dispozici v okamžiku zásahu dokument, jaké přesně místo má někdo k záboru. Policista podle ní reagoval na situaci, že na místě pro invalidy stála dvě osobní vozidla.

Vedoucí odboru vnitřních věcí města Telč Jana Matoušková Seznam Zprávám poslala mapu prostoru, který byl pronajatý.

Z mapy vyplývá, že hnutí ANO mělo zaplacený zábor včetně dvou parkovacích míst určených pro invalidy.

Na mapě je červeně vyznačen prostor záboru, za který hnutí ANO zaplatilo (dvě místa určená pro parkování invalidů jsou v pravém horním rohu):

Foto: Město Telč

Mapa ukazuje, že ANO mělo zábor na celé parkoviště včetně míst určených pro invalidy.

Reklama

Doporučované