Hlavní obsah

Řidič přivezl Babiše s manželkou do štábu, auto zaparkoval na invalidech

Foto: Seznam Zprávy

Řidič SUV odvezl Babiše s manželkou do štábu a poté zaparkoval na invalidech.

Reklama

Hnutí ANO čelí dalšímu případu, kdy někdo z týmu Andreje Babiše zaparkoval na invalidech. Stal se v sobotu večer poté, co šéf ANO a prezidentský kandidát s manželkou dorazili do volebního štábu na pražském Chodově.

Článek

Seznam Zprávy už loni upozornily na situace, kdy někdo z řidičů hnutí ANO parkoval na místech vyhrazených lidem s hendikepem.

K té zatím poslední došlo v sobotu večer u volebního štábu hnutí ANO - na dohled od sídla holdingu Agrofert na pražském Chodově.

Celý příběh začal po 17. hodině, kdy Andrej Babiš v doprovodu manželky Moniky přijel v SUV okomentovat výsledek prvního kola prezidentských voleb.

Z vozu nejprve vystoupil expremiér, který šel v přítomnosti desítek novinářů otevřít dveře manželce. Řidič po krátké době s autem odjel.

Babiš přijel v SUV se svojí manželkou do volebního štábu:

Andrej Babiš s manželkou po příjezdu do svého štábu.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Mluvčí ANO: Bylo to na soukromém pozemku

Reportér Seznam Zpráv posléze vůz viděl na parkovišti, kam se běžně přijíždí bránou. Ta byla otevřená, protože se očekával příjezd novinářů a hostů. Volných míst k parkování tam bylo během víkendu hodně.

Nejsilnější opoziční hnutí přiznává, že SUV, které Babišovy přivezlo, stálo na invalidech. „Řidič auto zaparkoval na parkovišti, které je na soukromém pozemku. V sobotu bylo vyhrazeno pro novináře a hosty volebního štábu,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv mluvčí ANO Vladimír Vořechovský.

Dopravní expert a bývalý šéf BESIP Roman Budský vyjádření mluvčího rozporuje. „Pravidla platí přiměřeně i na soukromých pozemcích. Když si tam dáváte značky, tak se k tomu vyjadřuje příslušný dopravní úřad, proto tam ta značka je,“ řekl s tím, že podle něj platí pravidla silničního provozu i na parkovišti, které je soukromé.

Má za to, že značky tam byly legálně osazené, tudíž platí. „Účelovou komunikací je něco, kam nemusí zajíždět každý, jako je například areál nemocnice. To je místo mimo silnici a nikdo nemůže říct, že tam značky neplatí. Řekněme, že ředitel nemocnice řekne, že to je soukromý pozemek a že si tam bude dělat, co chce. Ne, je to účelová komunikace a i tam platí pravidla silničního provozu,“ dodal.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Automobil stál na místě označeném jak vodorovným, tak svislým značením.

Přestupek v Dačicích

Tým Andreje Babiše od loňska, kdy Seznam Zprávy na nestandardní parkování upozornily poprvé, vždy zmiňuje, že si vše hlídá.

Pro připomenutí: Jeden z případů se odehrál v Dačicích na Jindřichohradecku před zářijovými volbami, kdy Janu Nagyovou doprovázel i Babiš. Další pak v Telči.

V Dačicích černé SUV parkovalo právě na místě určeném pro invalidy, jak bylo patrné ze značení na vozovce i modré značky. Kolem se neustále pohybovali muži s reflexními vestami s logem ANO.

Podle policie šlo o přestupek. „Policie přestupek v dopravě zaevidovala a předala ho správnímu orgánu k projednání Městskému úřadu Dačice,“ přiblížila v prosinci Věra Mžiková z Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje.

Parkování na invalidech během kampaně hnutí ANO

Seznam Zprávy minulý rok v září upozornily na dva případy, kdy auta, která doprovázela šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, parkovala na místech vyhrazených pro invalidy. V jednom případě z vozu vystoupila předsedkyně poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová.

Reklama

Doporučované