Hlavní obsah

Žalobci prověřují úniky do médií v Hlubučkově kauze

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hlavní aktér kauzy Dozimetr, dnes již bývalý náměstek pražského primátora, Petr Hlubuček u soudu.

Reklama

Vrchní státní zastupitelství v Praze začalo prověřovat, jak se dostaly do médií písemnosti z kauzy korupce v pražském dopravním podniku, ve které je mezi obviněnými i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Článek

Žalobci zahájili šetření i v dalších případech. Na twitteru to dnes uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Úniky odposlechů a informací z trestního spisu v Hlubučkově kauze v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News kritizoval premiér Petr Fiala (ODS). Podle vyjádření policie na webu dostaly ze zákonných důvodů konkrétní informace z případu desítky lidí, kteří na rozdíl od kriminalistů mohli mít motivaci je zveřejnit.

Kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem v neděli ministr školství Petr Gazdík (STAN) oznámil, že ke 30. červnu rezignuje na funkci ve vládě.

„Byl jsem informován, že Vrchní státní zastupitelství v Praze zahájilo šetření porušování povinnosti při nakládání s písemnostmi, které byly předány médiím nejen v tzv. kauze Hlubuček,“ napsal na twitteru Blažek. Dodal, že bude vládu podrobněji informovat ve středu. O to, aby se situací zabýval, požádal ministra předseda vlády.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu podle mluvčí policejního prezidia Kateřiny Rendlové neměli žádný motiv pro úniky informací do médií. Konkrétní údaje z trestního spisu doručili několik hodin před jejich zveřejněním v tisku 80 lidem či firmám kvůli zahájení trestního stíhání, domovním prohlídkám nebo dalším procesním úkonům.

Písemnosti podle mluvčí obsahovaly konkrétní informace o trestné činnosti včetně skutkové podstaty a detailního popisu děje. Zároveň jasně identifikovaly konkrétní osoby, jejich roli v daném případu i procesní postavení.

„Bez takto detailního zdůvodnění by přitom konkrétní procesní úkony neměly šanci na úspěch a byly by v dalším řízení nepochybně napadeny,“ uvedla Rendlová. Podle ní tak „není v ničí moci zajistit, aby se tyto informace následně nestaly veřejnými“.

O úniky se zajímá i nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. „Nejvyšší státní zástupce si vyžádá výsledky šetření Vrchního státního zastupitelství v Praze a bude věc nadále sledovat,“ uvedlo na twitteru Nejvyšší státní zastupitelství.

Trestní stíhání v Hlubučkově kauze zahájila policie ve středu. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina desítky obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. V některých médiích se nedlouho poté objevila nejen jména obviněných, ale i přepisy policejních odposlechů a podrobné informace z trestního spisu.

Aktéři kauzy Dozimetr

  1. Michal Redl (48 let): Zlínský podnikatel, odsouzený v minulosti za podvody, spolupracovník Radovana Krejčíře. Jeho nástup do vězení odvrátil lékařský posudek, že je nesvéprávný. Od roku 2017 se pohybuje kolem politiků STAN. Podle policie hlava, či jedna z hlav skupiny. Policejní dokumenty hovoří o tom, že rozdával úkoly, rozděloval peníze z úplatků, plánoval machinace se zakázkami. Byl do poloviny září ve vazbě.
  2. Petr Hlubuček (48): Náměstek pražského primátora za STAN. Je obviněn kvůli úplatkům a  účasti na zločinecké skupině. Podle detektivů byl Hlubuček jedním ze zakladatelů skupiny, která systematicky vysávala mimo jiné zakázky Dopravního podniku hlavního města Prahy. Byl do konce srpna vyšetřován ve vazbě, podle zjištění Seznam Zpráv před zatýkáním odklonil svůj nemovitý majetek z dosahu policie.
  3. Pavel Kos (49): Podnikatel odsouzený v minulosti za daňové podvody, za které si teď odpykává pětiletý trest. Blízký přítel Michala Redla. Podle policie se podílel na machinacích se zakázkami a byl také u rozdělování peněz z úplatků. V době razie byl v zahraničí, po několika dnech se přihlásil policii, byl vyšetřován ve vazbě.
  4. Pavel Dovhomilja (41): Podnikatel v IT, přinejmenším v jednom případě podle detektivů domlouval pro celou skupinu úplatek za konkrétní IT zakázku dopravního podniku. V době policejního zátahu pobýval v Chorvatsku, odkud se však vrátil a převzal obvinění.
  5. Zakaría Nemrah (32): Podnikatel, podle policie se podílel na rozdělování peněz z úplatků. Zakaría Nemrah byl téměř tři měsíce vyšetřován ve vazbě.
  6. Matej Augustín (47): Člen představenstva dopravního podniku a ekonomický šéf. Redlova a Hlubučkova skupina ho podle vyšetřovatelů cíleně dosadila do vedení této městské společnosti, aby tam manipuloval se zakázkami a zajišťoval úplatky. Pak se s ním dělila. Policisté Augustína obvinili až s odstupem, protože v době hlavní akce pobýval s covidem na Slovensku. Soud ho pak také poslal do vazby, ze které byl propuštěn na konci srpna.
  7. Luděk Šteffel (49): Vedoucí jednotky informačních technologií dopravního podniku. Policie tvrdí, že spolu s dalšími obviněnými zasahoval do konkrétních zakázek, například souvisejících s provozem tramvají. Tak, aby z nich byly získány provize.
  8. Dalibor Kučera (35): Šéf právního odboru dopravního podniku. Podle policie se s dalšími obviněnými snažil změnit systém vymáhání dluhů za nezaplacené pokuty. Také aby exekutoři, které by pak podnik pověřil vymáháním, odváděli skupině bokem peníze.
  9. Martin Vejsada (51): Vedoucí odboru technické správy objektů dopravního podniku. Policisté zmapovali, že skupině kolem Redla oznamoval, jaké stamilionové zakázky podnik chystá a jak by je bylo možné zmanipulovat.
  10. Ivo Pitrman (51): Osobní řidič Michala Redla. A podle policie také poslíček a ochránce skupiny. V dokumentech policie uvádí, že chodil například do bank směňovat na eura peníze z úplatků. Nebo zajišťoval pravidelné prohlídky bytů a aut proti policejním odposlechům.
  11. Maroš Jančovič (44): Podnikatel v IT, jehož firma dodávala pro dopravní podnik. Detektivové tvrdí, že na něj Redl a spol. zatlačili, ať pravidelně posílá úplatky – jinak že kontrakt skončí. Jančovič se podvolil a získal díky tomu i další zakázky.
  12. Petr Adam (60): Obchodní zástupce firmy Komo-Com. Podle policie slíbil úplatek 500 tisíc Michalu Zděnkovi, členu dozorčí rady dopravního podniku, za zmanipulování půlmiliardové zakázky na pořízení kamer do metra. Zděnek ale nabídku ohlásil policii a spolupracoval s ní. Týden po razii zemřel, jeho tělo se našlo v sídle jeho firmy v pražských Stodůlkách. Policie prověřuje verzi, že šlo o sebevraždu.
  13. Jindřich Špringl (59): Podnikatel. V policejním obvinění stojí, že ovlivňoval zakázky na nový rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru.
  14. Karím Nemrah: nadporučík, postaven mimo službu, sloužil na hospodářské kriminálce na Obvodním ředitelství Praha III. Podle policie Redlově skupině ověřoval SPZ vozů, o nichž si skupina myslela, že patří policejní sledovací službě.

Reklama

Doporučované