Hlavní obsah

Soud poslal do vazby dalšího obviněného v kauze Hlubuček

Foto: ČTK, ČTK

Pavel Kos je obviněn v kauze kolem politika Petra Hlubučka a podnikatele Michala Redla.

Reklama

aktualizováno •

Podnikatel Pavel Kos skončil ve vazbě stejně jako bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček. Vazebně je stíhán také Kosův přítel Michal Redl, považovaný za hlavu skupiny obviněné z korupce, a také podnikatel Zakaría Nemrah.

Článek

Soud poslal do vazby čtvrtého obviněného v kauze, v níž detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu prověřují úplatky a ovlivňování zakázek pražského dopravního podniku.

Na konci minulého týdne už skončily ve vazbě hlavní postavy případu: bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček a dva podnikatelé Michal Redl a Zakaría Nemrah.

V úterý pak rozhodl Obvodní soud pro Prahu 9 o vazebním stíhání také v případě Redlova blízkého přítele Pavla Kose, jehož policisté považují za jednu z hlavních postav obviněné skupiny. Kos se podle závěrů policie také podílel na machinacích se zakázkami a byl i u rozdělování peněz z úplatků.

„Obviněný byl vzat do vazby,“ řekl žalobce Adam Borgula, který případ dozoruje. Více se o průběhu jednání nechtěl vyjadřovat.

Advokát Vlastimil Rampula, který Kose zastupuje, doplnil, že byla na jeho klienta uvalena vazba, protože by mohl podle soudu uprchnout nebo ovlivňovat další obviněné nebo nevyslechnuté svědky. Tuto informaci poté potvrdila také mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová.

Když minulý týden policie skupinu pozatýkala a dělala domovní prohlídky, byl Pavel Kos v zahraničí. Jak už Seznam Zprávy popsaly, měl být na golfovém turnaji v Rakousku. Podle jeho advokáta se však v sobotu po návratu do Česka sám přihlásil policii.

„Pan Kos se žádnému stíhání nevyhýbal,“ uvedl Rampula. Proti obvinění si Kos podle něho podal stížnost. Detaily z usnesení o zahájení trestního stíhání ale nechtěl jeho advokát zatím komentovat.

Rampula ještě doplnil, že jeho klient během vazebního zasedání poměrně dlouho vypovídal. K trestné činnosti se podle něho ale nedoznal.

Skupina se bála odhalení

Detektivové do obvinění popsali, že Pavel Kos nejenže řešil ovlivnění zakázek pražského dopravního podniku, ale mimo jiné také žádal Zakaríu Nemraha o lustraci SPZ aut. Důvodem bylo to, že se skupina obávala, že by mohla být fyzicky sledována.

Majitele podle espézetek vozů jim pak zjišťoval Karím Nemrah, který pracuje u pražské policie, a měl proto do centrální databáze registru vozidel přístup. V současné době je kvůli tomu tento policista prověřován Generální inspekcí bezpečnostních sborů.

Podnikatel Kos by však za mřížemi patrně skončil i bez vazebního rozhodnutí soudu. Od konce února je pravomocně odsouzen k pěti rokům vězení za daňové podvody. Nicméně výzvu k nástupu do vězení zatím nedostal.

„Spis je zatím stále na Vrchním soudu v Praze, respektive doposud nebyl zdejšímu soudu vrácen,“ uvedl ke Kosově daňové kauze mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig.

Případ STAN a operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Tváře kauzy: Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček.

Ve středu 15. června ráno spustili detektivové z NCOZ rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Reklama

Doporučované