Hlavní obsah

Ze 40 milionů na Babišovu prezidentskou kampaň část spolkly komunální volby

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Kandidát na prezidenta a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš už tento týden vyrazí lákat voliče do Ústeckého kraje. Nebude jen na náměstích, ale také ve firmách.

Článek

Prohlídka továrny, setkání s občany v knihovně nebo v pivovaru. To je jen stručný výčet míst, která navštíví Andrej Babiš ve středu v Ústeckém kraji v rámci prezidentské kampaně. Osobně ji tedy zahájí dva dny po oficiálním oznámení.

Seznam Zprávy se Babiše ptaly, jak bude jeho prezidentská kampaň vypadat.

„Budeme navštěvovat jednotlivé regiony, chceme jet na místa, kde jsme ještě nebyli. Nejen na náměstí, ale i do uzavřených prostor. Času není moc, zůstávám poslancem, musím chodit do Sněmovny. I když v rámci změny rétoriky nebudu ten lídr opozice, jak jsem byl doposud,“ popsal Babiš v obecné rovině, jak budou jeho výjezdy vypadat.

Tento týden bude v Ústeckém kraji ve středu a ve čtvrtek. V plánu má navštívit například Osek, Bílinu, Teplice, Dubí nebo Ústí nad Labem. V posledních volbách před komunálními a senátními volbami jezdil Babiš za lidmi na náměstí v karavanu. Ten bude hnutí ANO po změně polepu pravděpodobně využívat i před prezidentskými volbami.

„Je to možné,“ reagoval Babiš na doplňující otázku, jestli bude opět využívat karavan. Šéfa hnutí ANO podpoří podpisy jeho vlastní poslanci. Poté, co podpisy shromáždí, předají je Ministerstvu vnitra. Babiš si plánuje také zřídit transparentní účet, který zatím nemá. Musí si ho založit nejpozději do 8. listopadu.

Kopeček: Babiš úplně změní pravidla hry.

Hostem Ptám se já byl politolog Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně a Národního institutu SYRI.

Všichni kandidáti na prezidenta mají stejnou startovací čáru, odkdy se jejich propagační aktivity nebo agitace uskutečněné v jejich prospěch započítávají do výdajového limitu, který stanovuje zákon.

František Sivera, člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který má na starosti kontrolu prezidentských voleb, pro Seznam Zprávy připomíná, že volby byly vyhlášeny počátkem července, v období až do počátku října probíhalo vícero voleb. Andrej Babiš bude muset některé své aktivity v předchozích měsících započítat do čtyřicetimilionového limitu kampaně pro první kolo.

Andrej Babiš v pondělí vysvětloval, proč jde do boje o Hrad:

+6

„V uvedeném období byla zaznamenána četná propagace kandidáta Andreje Babiše ať už uvedením jeho jména, knih či fotografií spojená s propagací hnutí ANO 2011 u komunálních a senátních volbách. Výdaje hradilo hnutí ANO 2011 v rámci probíhajících komunálních a senátních voleb,“ uvedl pro Seznam Zprávy Sivera.

Tohoto si je vědom i sám Babiš. „Vedení hnutí musí vyhodnotit, jaká částka z té komunální kampaně a kampaně do senátních voleb připadne na teď už prezidentskou kampaň,“ uvedl.

Babiš také prohlásil, že nechce během kampaně na někoho útočit. „Budu vést pozitivní kampaň, nekandiduji totiž proti někomu, ale kandiduji, abych pracoval ve prospěch naší země a sloužil našim občanům.“

Hnutí ANO představilo i nové heslo kampaně: „Pomáhá lidem, proto Babiš.“

Místopředseda Sněmovny a exministr Karel Havlíček (ANO) v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že hnutí bude Babišovi celou kampaň platit. „Jeho kampaň bude financovat hnutí ANO, to znamená, nepůjde to z žádných mecenášských peněz někde zvenku,“ řekl.

Limit kampaně pro první kolo je 40 milionů korun, pro druhé kolo je dalších deset milionů. Vynaložené náklady ale dohledový úřad bude zkoumat až po volbách spolu se zprávami kandidátů, kteří mají na odeslání zpráv úřadu 90 dnů po vyhlášení výsledků druhého kola voleb.

Přihlášku k volbě hlavy státu je nutné podat nejpozději 8. listopadu spolu s podpisy nejméně deseti senátorů, dvaceti poslanců nebo 50 tisíc občanů.

Reklama

Doporučované