Hlavní obsah

Zeman nevyloučil, že bude jmenovat nového předsedu Ústavního soudu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman nepřímo potvrdil, že uvažuje o jmenování nového šéfa Ústavního soudu. Řekl to v dnešním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Speciál.

Článek

Seznam Zprávy už dříve upozornily, že existuje reálná možnost, že by Zeman jmenoval nového předsedu Ústavního soudu ještě během svého funkčního období, tedy před tím, než budou známé výsledky prezidentské volby. Tuto variantu nyní Zeman nevyloučil. Současný předseda nejvyšší soudní instituce v zemi Pavel Rychetský má přitom tuto funkci zastávat až do srpna příštího roku.

„Nelze to vyloučit, protože přímá souvislost mezi obojím neexistuje,“ odpověděl na otázku moderátora Českého rozhlasu, zda připouští, že by předsedu Ústavního soudu mohl jmenovat před výsledkem prezidentských voleb. Zeman ve funkci skončí v březnu, Rychetský až v srpnu.

Zeman jako vysvětlení svého možného kroku uvedl, že Pavel Rychetský na další pokračování ve své funkci neaspiruje a také to, že podle něj všichni mají zájem na tom, znát případného kandidáta na tuto funkci.

Ústavní právník Jan Kysela už dříve uvedl, že by se ale jednalo o nebezpečný precedent, který v silnější podobě zažilo v roce 2015 sousední Polsko. Končící parlament tam také dopředu navolil své lidi do funkcí ústavních. A odstartovalo to vleklou justiční krizi.

Nervozita v justici: Zeman může skočit o půl roku a obsadit nejvyšší post

Tři měsíce před odchodem Miloše Zemana do prezidentského důchodu roste v justici nervozita, kdo se stane příštím předsedou Ústavního soudu. Současnému předsedovi Pavlu Rychetskému končí mandát v srpnu. Takže jeho nástupce by měl vybrat až nový prezident, jehož jméno bude známé po volbách na konci ledna.

Několik dobře informovaných zdrojů však zmiňuje reálnou možnost, že Zeman jmenuje předsedu klíčové soudní instituce, ještě než v březnu opustí funkci. Podrobnosti v článku Seznam Zpráv.

Prezident také řekl, že pokud by se k uvažovanému kroku rozhodl, není jisté zda tak udělá ještě před, nebo po volbách. Jejich výsledek by ale podle něj na na výběr šéfa Ústavního soudu neměl mít vliv.

Zeman se také v pondělí setká s kandidátem na nového ústavního soudce.„S kandidátem se mám setkat zítra. Předpokládám, že poté ho předložím Senátu. Co bude dál, o tom budu přemýšlet, až tento problém vyřeším,“ řekl prezident na dotaz, zda se chystá jmenovat nástupce Pavla Rychetského ještě před koncem svého mandátu.

Koho chce na ústavního soudce nominovat, Zeman neprozradil. Podle něj by to bylo neuctivé k Senátu, který nominace schvaluje.

Cesta do Izraele

Zeman také předpokládá, že vláda schválí přesun českého velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Požádal premiéra Petra Fialu (ODS), aby zemi společně navštívili.

„Požádal jsem Petra Fialu, abychom společně navštívili Izrael při příležitosti přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Samozřejmě, aby k této cestě došlo, musí se ambasáda přesunout, české politiky přemlouvám již delší dobu. Petr Fiala podepsal petici za přesun české ambasády, předpokládám, že to vláda schválí,“ řekl Zeman v úvodu rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu Speciál.

Petr Fiala je přesunu nakloněn, při nynějším předsednictví v Radě Evropské unie a válce na Ukrajině ale musí vláda řešit aktuálnější výzvy, sdělil v reakci mluvčí kabinetu Václav Smolka.

Prezident také potvrdil své předchozí vyjádření, že nevyhlásí amnestii. Prezident Zeman dnes na zámku v Lánech přijal bývalého premiéra a kandidáta na prezidentskou funkci Andreje Babiše (ANO). Na twitteru o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Politici se sešli po necelém měsíci a půl, obsah dnešního setkání nezveřejnili.

Ani po poslední schůzce, jež se uskutečnila 30. října, nechtěli ani Zeman, ani Babiš témata jednání odhalit. Babiš ale následně večer oznámil kandidaturu na prezidenta, ačkoli měl v plánu rozhodnutí zveřejnit až o den později na tiskové konferenci.

Posléze novinářům Babiš řekl, že Zeman byl rád, že se rozhodl ucházet o post hlavy státu. Už v červenci v televizi CNN Prima News Zeman uvedl, že by ve volbě nové hlavy státu podporoval odborového předáka Josefa Středulu a právě Babiše.

Reklama

Doporučované