Hlavní obsah

Zeman začne úřadovat příští týden. Kancelář mu zaplatí jeho spolek

Foto: hrad.cz

Bývalý prezident Miloš Zeman

Reklama

aktualizováno •

Exprezident chce ve své kanceláři úřadovat od příštího týdne, uvedl deník Blesk. Asistentku by mu měla dělat manželka Ivana, o nájemné v Dejvicích se pak podle zjištění Seznam Zpráv postarají jeho příznivci.

Článek

„Exprezident Miloš Zeman zahájí činnost v nové kanceláři ve středu 19. dubna, potvrdila mi právě jeho rodina,“ napsal dnes na twitteru Luboš Procházka z deníku Blesk. Informaci potvrdil i mluvčí bývalé hlavy státu Jiří Ovčáček.

Pronájem kanceláře podle zjištění Seznam Zpráv zaplatí spolek Přátelé Miloše Zemana, který mu od roku 2008 pomáhal s politickým comebackem.

„Spolek má spoustu členů a ti rádi přispějí,“ řekl už dříve Seznam Zprávám exprezidentův blízký spolupracovník Martin Nejedlý.

Ti samí lidé se na něj prý obraceli už kvůli zajištění zdravotní péče o exprezidenta. „Položili mi otázku, jestli nemohou přispět. Všechny jsem uklidnil, že je to v řešení a že to není zapotřebí,“ řekl k tomu Nejedlý.

Podle dobře informovaných zdrojů Seznam Zpráv, které si nepřály být jmenovány, by měl Miloš Zeman úřadovat v Dejvicích. V bytě, který patří Arcibiskupství pražskému.

Nejedlý informaci, že se jedná o byt v Jaselské ulici nedaleko rezidence amerického velvyslance, nevyvrátil. „Záhy po Velikonocích určitě nějakou kancelář navštíví. Do té doby bych to rád nekomentoval, protože to přísluší panu prezidentovi,“ uvedl pouze.

Mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz byl sdílnější. „Smlouva byla podepsána a je na běžné tržní nájemné. Byt by měl být již převzat,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv minulý týden. „Mělo by to být pro kancelářské účely, ne soukromý byt,“ dodal.

V bytě arcibiskupství

O tom, že si Miloš Zeman plánuje pronajmout byt v Jaselské ulici, už dříve psaly Blesk a deník Právo, které citovaly informace zveřejněné přímo arcibiskupstvím.

„Kvalitu projektů XPlace potvrzuje i pronájem jednoho z bytů v Praze 6 pro bývalého prezidenta Miloše Zemana, aby měl v metropoli k dispozici potřebné zázemí,“ stojí dosud na internetových stránkách.

XPlace je developerskou společností Arcibiskupství pražského a momentálně má v Jaselské ulici v nabídce ještě dva byty z celkových 16. Ceny se pohybují od 23 500 korun za byt 2+kk o výměře 39 metrů čtverečních do 49 000 korun za mezonet s výměrou 101 metrů čtverečních.

Jeden den v týdnu

Miloš Zeman se s koncem svého mandátu přestěhoval do domu, který si nechal postavit v Lánech.

Začátkem března také uvedl, že hodlá nějaký čas odpočívat, a pak by chtěl začít úřadovat ve své kanceláři. Na její provoz dostane od státu 50 tisíc korun měsíčně. Asistentkou v kanceláři by mu měla být jeho manželka Ivana. „Řekl jsem: ‚Ivanko, seš teď bez práce, ještě nejsi ve starobním důchodu, byli jsme spolu, když jsi mně dělala sekretářku, věřím ti a budeš se mnou spolupracovat.‘ Nebránila se, ale nadšená nebyla,“ nechal se slyšet.

Podle Nejedlého by měl v kanceláři úřadovat jeden den v týdnu. „Když bude chtít jet za přáteli ze svého spolku nebo za návštěvami, které ho požádají o schůzku, tak ji bude mít k dispozici,“ popsal fungování pražského „azylu“.

Aktualizace: Doplnili jsme potvrzení od Jiřího Ovčáčka.

Reklama

Doporučované