Hlavní obsah

Zemanův „bungalov“ na důchod je připravený, prezident se přestěhuje v řádu dnů

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dům Miloše Zemana v Lánech.

Reklama

Seznam Zprávy v Lánech zjišťovaly, jak se sousedé končícího prezidenta Miloše Zemana připravují na jeho přestěhování do domu v Lánech. A jak to na místě vypadá.

Článek

Během pondělního dopoledne v Lánech hustě sněží. Ve slepé ulici na okraji dvoutisícové obce, kam se zanedlouho přestěhuje prezident Miloš Zeman, je zaparkováno pár osobních aut a autobus.

Dům je zcela připraven k užívání. Na střeše jsou solární panely, fasáda i plot z dřevěných prken jsou hotové. Chybí jen jméno na schránce.

Dům je bezbariérový, má dvě podlaží a podle výpisu z katastru nemovitostí je ve společném jmění manželů Miloše a Ivany Zemanových. Prezident už při posledních volbách ve volební místnosti zmiňoval, že je lánským občanem.

Seznam Zprávy se hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka dotázaly, kdy se Zeman do svého nového domu přemístí. „Je to otázka dnů,“ reagoval v SMS zprávě.

V okolí Zemanova domu jsou samé novostavby. V jedné z nich bydlí už několik let žena, která odmítla říct jméno a nepřála si být vyfocená. Na dotazy odpověděla, že doma není každý den, ale žádné stěhování zatím nezaznamenala. To, že bude mít za souseda prezidenta, nepovažuje za nic zásadního.

„Budu ho brát normálně jako souseda. Klidně ho na kávu pozvu, když bude mít zájem,“ podotkla. V prezidentských volbách prý dala hlas předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který neuspěl.

Podívejte se, kde bude už brzy bydlet prezident Miloš Zeman:

+2

Nelibost vůči novinářům

Po rozloučení přichází další Zemanova sousedka. Přítomnost reportéra Seznam Zpráv nese nelibě.

„Jste novinář? Jděte do haj*lu. Čtrnáct dní mám před domem jen novináře. Na žádné otázky vám neodpovím. Otravuje mě to, představte si, že byste tady bydlel,“ pronesla rozzlobeně bez položení jediného dotazu či představení a vchází do svého domu.

Narážela na fakt, že kvůli Zemanovu stěhování není v ulici o novináře nouze. I během pondělního dopoledne tu v neoznačených autech sedí fotografové, kteří čekají, jestli se na místě bude něco dít.

Prezident koupil pozemek v Lánech v roce 2019 za 2,5 milionu korun. Parcela je nedaleko zámku, ve kterém Zeman žil dlouhodobě. V roce 2020 řekl, že má v plánu vybudovat bungalov, protože na vilu si nenašetřil.

V domě má mít podle Blesku k dispozici například ložnici s koupelnou, knihovnu, garáž, obývací pokoj s krbem a kuchyň, terasu nebo zahradu.

Mandát Zemanovi skončí o půlnoci na 9. března ceremoniálním aktem svěšení prezidentské standarty. Následně bude – na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu – také uzavřena Brána gigantů Pražského hradu.

Ve své kanceláři na Pražském hradě byl Zeman naposledy 3. března, v lánské pracovně ještě v pondělí přijme premiéra Petra Fialu (ODS).

Po přestěhování všech věcí se přesune do nového domu, kde zůstane až do inaugurace svého nástupce Petra Pavla.

Finanční příjmy Miloše Zemana po odchodu z funkce

Miloš Zeman bude pobírat starobní důchod asi 23 tisíc korun. Po odchodu z funkce dostává prezident republiky doživotní rentu 50 tisíc korun měsíčně a paušální náhradu ve stejné výši, která je určena zejména na nájem kanceláře a na odměnu asistenta.

Miloš Zeman už avizoval, že si po odchodu z funkce zřídí kancelář a asistentkou mu bude jeho žena Ivana.

„Bude to blízko Pražského hradu, upřesníme až v dalších týdnech,“ řekl mluvčí Ovčáček Seznam Zprávám k tomu, kde bude mít Zeman svoji kancelář.

Na inauguraci se Zeman vydá ze svého domu. Ještě před jejím začátkem společně s manželkou Ivanou poobědvá s Pavlem a jeho ženou Evou. „Součástí oběda bude jedno příjemné překvapení pro pana prezidenta Pavla,“ řekl vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář.

Reklama

Doporučované