Hlavní obsah

Zemanův expert na BIS dostal smlouvu ještě do konce roku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezidentovi Miloši Zemanovi vyprší mandát na začátku března příštího roku.

Reklama

Bezpečnostní expert Jiří Rom, jehož Miloš Zeman využíval jako klíčový zdroj proti řediteli BIS Michalu Koudelkovi, má už podruhé prodlouženou smlouvu, tentokrát ale jen do konce letošního prosince.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Klíčový spolupracovník končícího prezidenta Miloše Zemana pro otázky bezpečnosti Jiří Rom se pozvolna chystá na odchod do „civilu“. V prezidentské kanceláři mu sice nedávno znovu prodloužili smlouvu, ale tentokrát jen o čtyři měsíce. Její termín je stanoven do konce letošního roku a navíc kontrakt zní pouze na poloviční úvazek.

Vyplývá to z odpovědi, kterou hradní kancelář redakci Seznam Zprávy poskytla na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Ke změně pracovního kontraktu dle sdělení hradního úředníka Václava Pelikána došlo k 1. září.

Jiří Rom dříve pracoval jako šéfanalytik v Bezpečnostní informační službě. Do prezidentské kanceláře byl přijat k 1. srpnu 2020 na pozici specialisty, od října téhož roku se stal zástupcem ředitele bezpečnostního odboru a zároveň vedoucím oddělení objektové a informační bezpečnosti a krizového řízení.

Miloš Zeman v minulých dvou letech otevřeně využíval Romových znalostí a zkušeností v přestřelce s civilní kontrarozvědkou a jejím ředitelem Michalem Koudelkou. Už nedlouho po svém nástupu na Hrad vypracoval Jiří Rom analýzu, kterou prezident v říjnu 2020 poslal tehdejšímu premiérovi Andreji Babišovi a v níž vysvětluje, proč stále odmítá povýšit Koudelku do generálské hodnosti.

Romův pracovní kontrakt na Hradě měl původně trvat jen do konce srpna 2021, posléze byla ale smlouva prodloužena o dalších dvanáct měsíců, až do konce letošního srpna. Nyní tedy přišla druhá prolongace.

Jak Seznam Zprávy v minulých dnech uvedly, Jiří Rom v mezičase rozjel živnostenské podnikání. Na webových stránkách Profiboom.cz nyní hradní zaměstnanec nabízí poradenství a konzultace v oblasti bezpečnosti, včetně ochrany osob a majetku. Stránky si na své jméno zaregistroval letos v červnu.

Že by se tímto byznysem mohl dostat do střetu zájmů s úřednickou prací pro prvního muže republiky, si Jiří Rom nemyslí.

„Podívejte jaké služby tam na tom serveru nabízím, to nejsou žádné bezpečnostní služby, to jste nějak nepochopil,“ reagoval Rom úsečně v září na dotaz reportéra Seznam Zpráv s tím, že je „obyčejný občan České republiky“ a neví, proč by se měl k těmto otázkám vůbec vyjadřovat.

Reklama

Doporučované