Hlavní obsah

Změny ve vládě jdou zatím k ledu. Kabinet chce rozjet politicky ožehavé kroky

Foto: Vlada.cz

Vládu Petra Fialy po prezidentských volbách a předsednictví v EU čekají měsíce, kdy chce kabinet pohnout s daněmi a důchody.

Reklama

Před prezidentskými volbami kolovaly spekulace o výměnách členů vlády a ministerstev. Kabinet Petra Fialy se ale chce místo toho soustředit na dlouho odkládané reformy.

Článek

Po evropském předsednictví. Po volbách. A s novým prezidentem. Právě na to se během podzimu v kuloárech odvolávali vládní politici, když měli říci, co je pravda na sílících dohadech o chystaných změnách v kabinetu Petra Fialy (ODS).

Prezidentské volby proběhly a nově zvolená hlava státu Petr Pavel se chystá na březnovou inauguraci a převzetí Pražského hradu.

Seznam Zprávy v uplynulých dvou týdnech mapovaly, jakým směrem se posunuly strategické úvahy o fungování vlády a jaký je její „fahrplan“ na nejbližší měsíce.

Horký srpen

Spekulace o výměnách ministrů začaly sílit na konci loňského srpna. Bylo to krizové a politicky vypjaté období, kdy cena elektřiny na burze vyletěla nad do té doby nepředstavitelnou hranici 1000 eur za MWh.

Na Václavské náměstí se vypravilo 70 tisíc lidí demonstrovat proti Fialově vládě a do toho se přidaly blížící se komunální a senátní volby a zvěsti o průzkumech naznačujících oslabující preference vládních stran ve velkých městech či v důležitých senátních obvodech.

Rozhovor

Skončilo období voleb, doběhlo evropské předsednictví. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) je přesvědčený, že právě nyní nastává doba, kdy má vláda Petra Fialy ideální příležitost pustit se do strukturálních změn v oblasti daní či důchodů.

Politický viník, či oběť? Ukazováčky vládních činitelů tehdy mířily na ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN), jehož agendu energetiky začal řešit i speciálně sestavený tým pod vedením místopředsedy ODS Zdeňka Zajíčka.

Zdálo se, že právě Síkela bude tím ministrem, kterého po prezidentských volbách bude chtít premiér Fiala nahradit. Síkela však kritickou situaci loni na podzim nejenže ustál, ale zejména na evropské půdě si vytvořil pevnou pozici díky domluvě na zastropování cen plynu.

Nereálná se tedy jeví i další možnost, která v období před Vánocemi cestovala politickým zákulisím. A sice že by si ODS se Starosty prohodila ministerstvo dopravy za průmysl a obchod. „Výměnu ministerstev bych vyloučil. Personální změny také neočekávám,“ odmítl prohození resortů ministr financí a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Zacvičit nováčky

Později se začalo spekulovat o pozici ministra školství Vladimíra Balaše (STAN), který nastoupil do funkce teprve loni v červnu po odchodu Petra Gazdíka. Zdroje redakce zmiňovaly variantu, dle níž by se Balaš mohl letos přesunout na Ústavní soud, kde by jako právník měl blíže ke své expertize.

Spekulovalo se, že jako náhrada by místo něho mohl dorazit odborník na vzdělávání a aktivista Bohumil Kartous, padala i jména místopředsedy STAN Jana Farského či ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka.

Ani k tomuto kroku se však vláda, ani vedení STAN podle informací Seznam Zpráv v současné době nechystá. A to ani ne tak proto, že by bylo bez výhrad spokojeno s Balašovým výkonem. Strana se spíše obává, že by nevypadalo dobře podruhé během dvanácti měsíců měnit ministra školství.

O výměně Balaše Starostové uvažovali v době, kdy byla ve hře možnost větších změn ve vládě - například prohození některých resortů by další změnu v barvách STAN alespoň částečně zakrylo. Tato varianta ovšem padla.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

O konci ministra Balaše (na snímku) se spekulovalo měsíce.

V důsledku různých kauz navíc z nejvyšších politických pater, s výjimkou Víta Rakušana, zmizeli zkušení politici, kteří se podíleli na budování Starostů a nezávislých. Ti teď potřebují, aby jejich politici ve vládě získávali zkušenosti a rozvíjela se nová generace politiků STAN.

„My určitě nebudeme ti, kdo bude něco iniciovat. Ani za naše ministry, ani za ostatní. Není to téma, ani neformálně jsme se o tom nebavili,“ řekl Seznam Zprávám šéf Starostů a ministr vnitra Vít Rakušan. Stejně reagovala na dotazy ohledně možných změn i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Daně, škrty, důchody

Pokud v příštích dnech nepropukne nějaká neočekávána kauza či událost, lze předpokládat, že nový prezident Petr Pavel bude mít po svém nástupu na Pražský hrad za úkol jmenovat do vlády pouze nového ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), což blokoval končící prezident Miloš Zeman.

Následující měsíce vláda Petra Fialy plánuje využít především na dohodu nad klíčovými opatřeními, v jejichž důsledku má dojít ke snížení schodku státního rozpočtu o 70 miliard korun. Jednat se bude o změnách v důchodovém systému, řešit se bude citlivá záležitost věku odchodu do penze.

Podrobně

Valorizace důchodů by napříště zohledňovala jen část inflace, konkrétně její dvě třetiny. Nová pravidla, která se píší na Ministerstvu práce a sociálních věcí, by měla platit od ledna příštího roku, a to minimálně další dva roky.

Ve vládní koalici zatím nepanuje jednotná představa o výši daní z příjmu. Předáci koaličních stran budou muset hledat shodu.

„V minulém období jen ODS hlasovala pro snížení, ostatní strany byly proti. Tyto názory si ponechávají i nyní. Někteří předsedové koaličních stran hovoří o zvýšení sazeb. Už se rýsují shody v dílčích opatřeních, je třeba ale uzavřít celkovou dohodu. Potřebujeme to schválit jako balík, abychom dosáhli celkového cíle,“ řekl Seznam Zprávám ministr financí a 1. místopředseda ODS Stanjura.

Další řádné volby se uskuteční až za rok a čtvrt do Evropského parlamentu, následně na podzim budou voliči vybírat krajská zastupitelstva a třetinu Senátu.

Vláda má tedy nyní jedinečnou příležitost prosadit pro část obyvatel méně populární kroky a reformy, aniž by se musela ohlížet na bezprostřední voličské nálady. S tím souvisí i prostor pro vysvětlování svých opatření veřejnosti, ideálně v terénu, v regionech.

„Teď potřebujeme politickou energii upřít sem, musíme dotáhnout programové cíle než týdny a měsíce věnovat personálním změnám. Nevím o žádném požadavku koaličních stran na personální výměny,“ dodal Stanjura.

Reklama

Doporučované