Hlavní obsah

Znovuzvolený Bartoš: Kvůli manželství jen pro muže a ženu bych se „porval“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš, znovuzvolený předseda Pirátů.

Reklama

Rozhovor se znovuzvoleným předsedou Pirátů o tom, co chce ještě do konce volebního období prosadit ve Fialově vládě a jak číst výsledky brněnského celostátního fóra.

Článek

Piráti a Pirátky zvolili Ivana Bartoše předsedou, který je má provést zbytkem volebního období a sněmovními volbami v roce 2025. Vedle toho, že Bartošova pozice ve vedení strany zůstává neotřesitelná, volba ukázala, že její členové by si dokázali představit v jeho roli i vyzyvatelku, europoslankyni Markétu Gregorovou.

Podle Bartoše předsjezdové dění ukázalo, jak straně chybí spojky do regionů. „Často to vede k tomu, že jsou překvapeny, co se děje. A než se k nim dostane informace, která vše vysvětluje, tak to v té straně hodně zašumí,“ říká Bartoš v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Dříve to suploval početný poslanecký klub, jenže teď mají Piráti poslance jen čtyři. Bartoš by chtěl něco jako „asociaci krajských pirátů“.

Vedle toho prozradil, kde je podle něj hranice, kdy by Piráty vyvedl z vlády. Je to snaha o ústavní zakotvení manželství jen pro muže a ženu, což tlačí mnozí konzervativní koaliční poslanci.

Jak čtete čísla, která jste dostal v prvním a pak druhém kole volby?

První kolo je vždycky o tom, zda vůbec kandidáty do té volby pustit. Je to ale i nějaké rozpoložení nálad v Pirátské straně, ale podle mě to není štěpné hlasování. Ve spoustě věcí se s Markétou Gregorovou shodnu, byť pohledy na některé věci se výrazně různí.

V prvním kole získala 455 hlasů, v druhém 300. Říkají vám tyto hlasy, že máte nějaké věci dělat jinak?

Když se podívám na výhrady, které přicházely v průběhu roku, tak je to hodně podobné jako ve společnosti. Můžete komunikovat sebelépe, ale přesto jste o krok pozadu, než se k lidem informace dostane.

Členové si stěžují, že nejsou včas zapojeni, nebo že se věci dozvídají z médií. Je velmi těžké najít správný kanál, jak věci vysvětlit. Ale když si představíte, že jednáte na vládě, pak jdete na tiskovou konferenci, kde teprve sdělujete, co jste se na té vládě dozvěděli, tak předpoklad, že to ještě mezitím stačíte sdělit poměrně široké členské základně…. Často to vede k tomu, že jsou překvapeni, co se děje. A než se k nim dostane informace, která vše vysvětluje, tak to v té straně hodně zašumí. To byla nejčastější výhrada.

Máte už nápad, jak to vyřešit?

Mám. Pojďme najít ten správný komunikační kanál, kdy informace dostanete v momentě, kdy jsou potřeba. Všichni budou vědět, kdy se to děje.

Jsme v nevýhodě, protože máme pouze čtyři poslance. Když jsme měli poslance ze všech krajů, tak přirozeně to byli oni, kteří byli krajskými spojkami a dokázali na otázky týkající se celostátní politiky odpovídat.

Podívejte se na fotky z celostátního fóra Pirátské strany.

+13

Já volám po jakési asociaci pirátských krajských politiků, protože to jsou lidé, kteří se politice věnují aktivně, sledují celostátní politiku, protože přímo dopadá i na politiku krajskou. Toto by mohla být platforma, přes kterou dokážete překlopit jednak informace z té velké politiky, jednak nabrat zpětnou vazbu od členů.

Je to jen tím?

Pokud jste již někde zvolený aktivní politik v koalici, tak v rámci koaličního řízení víte, že musíte dělat nějaké kompromisy. Když nemáte zkušenost, jak nějaké kolektivní rozhodování v koalici vypadá, tak se můžete cítit v jakési deziluzi, že to vlastně nedopadlo tak, jak jste si představovali.

Uvedu jednoduchý příklad. Já si myslím, že jedním z našich velkých, dobrých výsledků, který jsme začali tlačit již v opoziční roli, je navýšení rodičáku. Ono to nakonec dopadlo a vybojovali jsme to, ale nedopadlo to tak, jak jsme si představovali. Tedy s postupným náběhem. (Rodiče dětí narozených po 1. 1. 2024 dostanou 350 000 Kč namísto 300 000 Kč, pozn. red.) Když neznáte realitu toho vyjednávání, tak někdo to vnímá jako úspěch „nic moc“, nebo jako selhání. A přitom to byly hodiny a hodiny, kdy jsme o tom museli jednat, aby to vůbec bylo.

Přenos zkušenosti z exekutivy, kde pracujete s tím, co je možné, vyjednatelné nebo ekonomicky možné, je potřeba víc propisovat k členům a členkám, kteří tu zkušenost nemají.

Takže myslíte, že to jsou lidé, co se cítí zapomenutí nebo odsunutí?

To si nemyslím. Markétu volila spousta aktivních politiků v Pirátské straně. Jsou to jiné pohledy, jak ty věci dělat.

Stala se nakonec vaší místopředsedkyní. Popasujete se spolu?

Ježíš, to je přece úplně normální. Máte nějaký názorový střet o způsobu směřování strany a pak začnete fungovat jako kolektivní orgán.

Jsou věci, které jsou rozjeté a ty musí pokračovat a republikové předsednictvo jinou skladbou chytí i nějaký nový impuls.

V politice jsou názorové rozepře, které se mohou přelít i do osobních rozporů.

Nemám osobní antipatie vůči členům a členkám vlastní strany. Byť někdy, zejména v onlinu, když diskutujete na fóru, tak to mohou být velmi ostré diskuze. A tam si myslím, že je ještě velký prostor zlepšení komunikace.

Spousta lidí už přijela v pátek. Bylo tu několik akcí od deskovek, promítání, pirátský DJ a teď říkají, proč my se někdy v tom online tak sesekáme, když jsme vlastně všichni fajn lidé a přátelé.

Když spolu řešíte těžké a náročné věci, tak prostě můžete být zatvrzelý, protože potřebujete dodat hlavně ten výsledek. A mohou vznikat situace, kdy lidé jsou prostě na sebe naštvaní. Ale od toho máme třeba vnitrostranickou ombudsmanku a další způsoby mediace.

Co chcete stihnout ještě do konce volebního období? Tři zákony, přes které nejede vlak.

Zákon o podpoře bydlení. To je moje naprostá priorita. S tím jsem šel na Ministerstvo pro místní rozvoj. Takže dotáhnout reformu bydlení pro všechny, nejen ten zákon, ale i investice 8,5 miliardy, co jsme získali v Národním plánu obnovy. V oblasti digitalizace, tam je těch věcí spoustu, ale já chci, aby začaly fungovat e-Doklady, aby byla aplikace.

Podle mě je zásadní reforma vzdělávání. Předložili jsme klimatický zákon, který jsme napsali jako Piráti, to bych chtěl hodit určitě do frcu. Těch priorit je celá řada.

A já nevím, jak ten rozhovor vznikl, ale když ministr Stanjura řekl, že už žádné další velké reformy nebudou, tak to teda budou. Ostatně jsou napsány v programovém prohlášení vlády a v legislativním plánu prací.

Co manželství pro všechny?

Jsme jediní, kdo to fakt dokáže aktivně znovu a znovu zvednout. Zastánci jsou TOP 09 a Starostové si v našem programu tenkrát vyjednali výjimku svědomí.

Zákony procházejí demokratickými orgány Sněmovny a Senátu a co do čísel je vidět, že je tam konzervativní většina, která by klidně mohla jít cestou hlasování ústavního ukotvení sňatků muže a ženy jako jediného manželství.

Realita Sněmovny říká, že jí to spíše nemůže projít. Ale je tam řada dalších věcí, na kterých pracujeme. Například zákon o státních zástupcích, tak, jak jsme ho do Sněmovny poslali. Chtěla ho Letná, chtěla ho občanská společnost ještě za ministryně Benešové, a je zcela zásadní, že to koalice Spolu i PirStan musí dodat, protože to je dluh vůči lidem, kteří nás ve volbách podpořili.

Je ústavní zakotvení manželství muže a ženy ta věc, u které byste skutečně z vlády odešli?

Nejdříve bych se o to porval. Věřím, že to nikdo tlačit nebude, že i premiér ví, že to není jen o čtyřech poslancích

Co bylo v projevu, který jste tu nakonec nemusel přednášet, tedy v projevu, kdybyste místo předsedy neuhájil?

Je to osobnostní volba dvou lidí, a když se podíváme na historii politických stran, tak právě ta osobnostní volba vrazila klín do té strany. V danou chvíli prostě musíte ustoupit, říct, to je ta vize a nebudu stát v cestě její realizaci.

Není dobré, kdybych neuspěl, abych dýchal Markétě Gregorové na záda a chytal ji a poukazoval na nějaké věci. Tak se to nedělá.

Reklama

Doporučované