Hlavní obsah

Pražští Piráti trvají na podmínce bez trestně stíhaných, usnesl se klub

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Lídr pražských pirátů Zdeněk Hřib.

Reklama

Pražští Piráti trvají na tom, že jejich zástupci nezasednou v radě hlavního města s trestně stíhanými lidmi. Dnes se na tom shodl pirátský zastupitelský klub.

Článek

Klub Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se má sejít dnes vpodvečer. Následně by se měly obě strany domluvit na tom, jestli budou pokračovat v jednáních o společné koalici. Zástupci Spolu dříve pirátskou podmínku o trestním stíhání opakovaně odmítli.

Po komunálních volbách vítězná koalice Spolu uvedla, že by ve vedení města preferovala koalici s Piráty a STAN kopírující vládní půdorys. Následně se její zástupci s Piráty několikrát sešli, ale problémem se ukázala být právě pirátská podmínka ohledně trestního stíhání, kterou si pražští Piráti schválili ještě před volbami.

V radě by za KDU-ČSL měl podle plánů Spolu zasednout Jan Wolf, který je obžalován ve starší kauze týkající se sportovních dotací na magistrátu.

Pirátský klub podle přijatého usnesení trvá na platnosti principu, že jeho zástupci nemohou zasednout v radě, pokud by v ní zároveň byli trestně stíhaní lidé, a to po celou dobu volebního období a bez ohledu na stranickou příslušnost.

„Ze strany Pirátů se nejedná o záležitost namířenou proti jednotlivcům, ale o obecný princip zdravé a slušné politiky, který Piráti chtějí mít ukotvený v koaliční smlouvě. Nyní Piráti čekají na odezvu ze strany Spolu ohledně jejich požadavku na nepřítomnost trestně stíhaných v radě,“ dodala mluvčí pražských Pirátů Martina Vacková.

Poslední schůzka se konala minulý čtvrtek, zástupci Pirátů a Spolu poté uvedli, že si rozumí u většiny programových bodů, ale problémem jsou právě personální otázky. Členové vyjednávacího týmu Spolu uvedli, že mohou obsadit pozice ve vedení města na vlastní zodpovědnost a podle svého uvážení.

Po dnešních jednáních obou klubů by si měly obě strany - podle čtvrtečního vyjádření - říct, zda budou v jednáních pokračovat, nebo ne. V takovém případě by Spolu zřejmě mohlo začít jednat o koalici s hnutím ANO.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, která získala 19 mandátů v zastupitelstvu, kde zasedá 65 členů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se třemi mandáty.

Reklama

Doporučované