Hlavní obsah

Přihlášku na střední školu podalo v elektronickém systému asi 90 000 uchazečů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve středu podle organizace odpovědné za přípravu přijímacího řízení přibyl v systému rekordní počet přihlášek, bylo jich okolo 10 500. Očekává letos kolem 130 000 uchazečů.

Článek

V elektronickém systému podávání přihlášek na střední školy podalo dosud přihlášku okolo 90 000 uchazečů. ČTK to ve čtvrtek řekl ředitel organizace odpovědné za přípravu přijímacího řízení Miroslav Krejčí.

Ředitelé podle něj stále nemají přístup k zadávání papírových přihlášek do systému. Funkce by měla být dostupná tento týden, původně se jim měla otevřít koncem minulého týdne. Spuštění funkce zadávání papírových přihlášek do systému pro ředitele se podle Krejčího posunulo, protože Cermat dal přednost spuštění detailních přehledů všech podaných přihlášek.

Krejčí ve středu na školském výboru uvedl, že by se na střední školy letos mohlo hlásit asi 130 000 až 135 000 uchazečů, mezi nimi 106 000 žáků devátých tříd nebo například uchazeči o studium na víceleté gymnázium. Dříve se odhadovalo, že by se na střední školy mohlo hlásit 120 000 uchazečů.

I kdyby se všichni zbývající uchazeči rozhodli podat přihlášku elektronicky poslední den přihlašování, měl by to systém podle Krejčího zvládnout.

Na případný DDoS útok, který by mohl podle Krejčího nastat poslední den podávání přihlášek, tedy 20. února, se podle něj nejde více připravit. „To, co se dá zařídit, je zařízeno od začátku,“ řekl Krejčí. Ochrana systému funguje podle něj neustále. Při DDoS se útočníci snaží vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů stránky zahltit, a tím narušit jejich fungování.

Bek: Technické řešení vzniká guerillovým způsobem

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) vysvětlil, že elektronický systém přihlašování na střední se nespustil hned i kvůli obavě, že to státní systémy nezvládnou. Podle něj musel vzniknout „partyzánsky“.

Pokud by případný útok systém DiPSy vyřadil, záleželo by podle Krejčího na rozhodnutí ministra školství Mikuláše Beka (STAN), zda by se prodloužila lhůta pro podávání přihlášek.

„Vzhledem k tomu, že veřejnost je o tomhle riziku z médií masivně informována, tak se domnívám, že by ten výpadek musel být alespoň třeba v řádu šesti hodin, aby to bylo relevantní,“ řekl Krejčí. Případné prodloužení by podle Krejčího mohlo být o den či dva.

Uchazeči mají možnost podávat přihlášky do úterý 20. února. Vedle plně elektronického způsobu mohou přihlášky podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou.

Reklama

Doporučované