Hlavní obsah

Systém přihlášek na střední školy vznikl partyzánsky, připouští Bek

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr školství Mikuláš Bek uvedl, že elektronický systém přihlášek vzniká guerillovým způsobem.

Reklama

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) vysvětlil, že elektronický systém přihlašování na střední se nespustil hned i kvůli obavě, že to státní systémy nezvládnou. Podle něj musel vzniknout „partyzánsky“.

Článek

Osm měsíců guerilly. Označení, které zvolil ministr školství Mikuláš Bek (STAN), aby poslancům popsal, jak vznikal elektronický systém přihlašování na střední školy.

Cermat loni na podzim zrušil výběrové řízení na dodavatele řešení a rozhodlo se o přípravě systému svépomocí, respektive najatými programátory. Jak už dříve pro Seznam Zprávy popsal šéf Cermatu Miroslav Krejčí, systém se připravoval do poslední minuty.

„Technické řešení vzniká guerillovým způsobem, partyzánsky. Jasně že jo, jinak by nevzniklo,“ uvedl ministr školství Bek.

Bek situaci srovnal s přípravou resortního informačního systému, který se připravuje od roku 2015 a zatím se stále nepodařilo ho dokončit.

„Za devět let nemáme nic,“ řekl k tomu Bek.

Elektronický systém přihlášek momentálně běží, jeho start se ale musel odložit, protože některé části aplikace nefungovaly. Za to se ministr Bek i ředitel Krejčí znovu omluvili. Ministerstvo školství raději se spuštěním systému počkalo, protože se obávalo, aby se nezahltily státní systémy, které jsou k vyplňování přihlášek potřeba.

„Mohli jsme pustit systém už během prvního dne, ale s velkou pravděpodobností by hrozilo přetížení systému přihlašování do identity občana,“ dodal Bek.

Přijde další hackerský útok?

Největší zátěž ale elektronický systém teprve čeká. V posledních dnech přitom podávají rodiče kolem 10 tisíc přihlášek denně.

„Osobně očekávám, že nejmasivnější množství přihlášek půjde o víkendu, kdy Praze skončí prázdniny,“ počítá ředitel Cermatu Krejčí.

Kritický bod ale může přijít poslední den podávání přihlášek, a to v případě opakovaného útoku hackerů. Ten první přišel nedlouho po odloženém startu systému.

„Je reálné riziko, že bude objednáván nový DDoS útok. Já bych jenom upřesnil, že DDos útok není útok hackerů pro zábavu, ale vždy jim někdo zaplatí, aby zaútočili. Takže je otázka, kdo bude chtít zaplatit kolik peněz za to, aby se nám 20. února hackeři pokusili sundat digitální přihlašovací systém,“ dodal Krejčí.

Pokud by byl systém v závěru podávání přihlášek nedostupný, bude se případně jednat ještě o prodloužení termínu.

„V tu chvíli bychom na úrovni ministerstva řešili problematiku toho, že prodloužíme lhůtu pro podávání přihlášek pravděpodobně o dva dny,“ dodal Krejčí.

Střední školy se zatím ale ke všem informacím nedostanou. Na jejich straně ještě není systém připraven, jednotlivé funkce se budou teprve pouštět. Od včerejška by ale už ředitelé měli vidět kompletní seznam všech podaných přihlášek. Všechny funkce by měly být dostupné na začátku příštího týdne.

Školy první volby budou mít po 20. únoru pět dní na zapsání papírových přihlášek a komunikaci s rodiči nad různými nejasnosti, které při podávání vzniknou. Další dva dny pak mají na kontrolu ostatní ředitelé. Prvního března už mají být děti rozděleny na místa, kde budou skládat jednotnou přijímací zkoušku.

Reklama

Doporučované