Hlavní obsah

Řeky v Česku se vracejí k normálu, vzestup se čeká jen na dolním Labi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Povodňový snímek z Karlovarska.

Reklama

„Hladina dolního Labe ještě velmi mírně stoupá, kulminaci očekáváme v noci na pátek. Následné poklesy budou velmi pozvolné,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav. Hladina ostatní řek většinou klesá.

Článek

Řeky v Česku se po rozvodnění z posledních dnů dál vracejí k normálu. Ve čtvrtek podvečer platil některý z povodňových stupňů na 28 místech, ve středu byl takových míst zhruba trojnásobek. Hladiny většinou klesají, kulminace se očekává už jen na dolním toku Labe v Ústeckém kraji. Tam jsou tři ze čtyř míst, kde ještě platí nejvyšší povodňový stupeň ohrožení. Výstraha meteorologů před rozvodněním toků platí už jen v některých oblastech kolem Labe.

„Hladina dolního Labe ještě velmi mírně stoupá, kulminaci očekáváme v noci na pátek. Následné poklesy budou velmi pozvolné,“ uvedl odpoledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle meteorologů by hladina dolního Labe mohla ze třetího stupně klesnout v noci na sobotu. „Hladiny ostatních toků klesají, nebo jsou setrvalé, případně slabě kolísají,“ dodal ČHMÚ.

Na stupni ohrožení bylo vpodvečer Labe v Děčíně, Ústí nad Labem a Litoměřicích. Vystoupala na něj kvůli upouštění vody z lipenské přehrady také Vltava v Českém Krumlově.

V Ústí nad Labem by podle vodohospodářů mohla řeka kulminovat na úrovni 645 centimetrů. Pro město by to podle mluvčí radnice Romany Macové znamenalo, že by žádná další opatření vyjma nynějšího zákazu průjezdu kolem řeky po hlavním tahu na Děčín nebyla nutná. Připraven je materiál na stavbu protipovodňové stěny na levém břehu. Děčín zajistil pohotovostní vlak Českých drah, který bude jezdit do Dolního Žlebu. Je určen pouze pro mimořádné události a přepravu složek integrovaného záchranného systému.

Litoměřice ve spolupráci s městskou policií informují obyvatele nejohroženějších oblastí o současném a budoucím stavu. „Při současné předpovědi kulminace Labe by nemělo dojít k vylití břehů na Střeleckém a Písečném ostrově. Ale je to na hraně,“ uvedl referent krizového řízení městského úřadu Miroslav Letafka. Na Střeleckém ostrově se ve čtvrtek uvolnilo molo i s lodí. Uvázla pod Tyršovým mostem. Hasiči jí zachytili lany u břehu. Odtahovat se bude, až klesne voda. Od Roudnice nad Labem až po hranici s Německem je v různých částech zaplavená cyklostezka.

Hladina Vltavy v Českém Krumlově vystoupala na třetí stupeň povodňové aktivity v noci na čtvrtek. Město to očekávalo, protože se zvýšil odtok z Lipna. Pracovníci technických služeb ráno po městě rozmístili na riziková místa stovky pytlů s pískem, řekl ČTK starosta Alexandr Nogrády (ANO). Město by podle něj mělo situaci zvládnout. Na Vltavě ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku platil druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost.

Hladina Labe v Kostelci nad Labem na Mělnicku ve čtvrtek po poledni klesla na druhý stupeň a rychle se snižovala. Ve Středočeském kraji tak už neplatil na žádném z toků nejvyšší povodňový stupeň. Druhý stupeň byl ještě na Sázavě v Kácově na Kutnohorsku.

Na řece Moravě v Olomouci byl kolem 15:00 druhý stupeň odvolán, hladina řeky tam klesla pod hranici 390 centimetrů. Kvůli stoupající řece v úterý zasedla povodňová komise města, hydrologická situace a s ní spojená migrace zvěře byla také jedním z důvodů zrušení silvestrovského ohňostroje, sdělila ČTK mluvčí radnice Radka Štědrá.

V Pardubickém kraji byl ve čtvrtek odvolán druhý povodňový stupeň na Labi v Němčicích na Pardubicku a na Chrudimce v Padrtech.

Hladiny toků se začaly zvedat před Štědrým dnem kvůli dešťům a výraznému oteplení, které způsobilo tání sněhu. Od úterý už na většině toků, které dosáhly některého ze stupňů povodňové aktivity, hladiny stagnovaly, anebo mírně klesaly. Vzestup hladiny se na Labi v Ústeckém kraji očekává kvůli dotékání vody z povodí.

Voda z rozvodněných toků se někde dostala do budov, další objekty jejich majitelé preventivně vyklidili. Komplikace voda způsobuje v dopravě, zaplavila některé silnice nebo podjezdy. Počet takzvaných technických zásahů hasičů se například v úterý zvýšil na několikanásobek obvyklého množství.

Reklama

Související témata:

Doporučované