Hlavní obsah

Sex terapeuta s maturantkou. Asociace člena po měsících prodlev potrestala

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Česká asociace pro psychoterapii usiluje o vznik profesní komory i zákona, který zajistí větší ochranu pro klienty psychoterapeutů. Ilustrace.

Reklama

Česká asociace pro psychoterapii vyřešila stížnost ženy, která tvrdí, že měla jako maturantka pohlavní styk s terapeutem. Spolek shledal „zjevné porušení etických zásad“. Terapeut není mezi členy asociace, služby ale nabízí dál.

Článek

Po tři čtvrtě roce se mladá žena z Brna dočkala zastání a řešení své stížnosti.

Před pár dny jí přišel e-mail z České asociace pro psychoterapii. Profesní spolek, sdružující přes tisíc kvalifikovaných psychoterapeutů, v něm krátce informoval, že udělil sankci 55letému terapeutovi, na nějž si žena stěžovala.

„Z pověření výboru si vás dovoluji informovat, že Etický panel a výbor České asociace pro psychoterapii vaši stížnost na našeho člena projednal, shledal zjevné porušení etických zásad asociace a v souladu se stanovami přijal odpovídající kárné opatření,“ napsala asociace prostřednictvím tajemnice Anny Stanislavové.

Strohému sdělení předcházel devět měsíců trvající boj o zastání.

Jana odeslala stížnost asociaci už loni v prosinci. Uvedla v ní, že terapeut, za nímž docházela kvůli vztahovým problémům, zneužil její důvěry a vyspal se s ní. Takové chování zásadně odporuje etickému kodexu asociace a profesním zásadám.

(Redakce jméno autorky stížnosti pozměnila, dívka jej z obav nechce uvést. Redakce se proto rozhodla neuvádět ani jméno psychoterapeuta, pozn. red.)

Nejsme úřad

Asociace nejprve odmítala ženu informovat s tím, že podnět s terapeutem probere jen po své linii. Poté, co na případ v září upozornily Seznam Zprávy, věci dostaly spád. Spolek stížnost znovu detailně řešil.

Nyní sice oficiálně nepotvrdil, že terapeuta ze svých řad vyloučil, nicméně vše tomu nasvědčuje. Dotyčný nefiguruje na seznamu psychoterapeutů, který má asociace na webu. Údaj o členství smazal ze své oficiální prezentace na internetu i zmíněný terapeut.

„Seznam členů asociace je neveřejný, máme to ve stanovách. Nicméně na webu je k dispozici seznam psychoterapeutů, což je prostor pro prezentaci členů. Můžu sdělit, že dotyčný v tomto seznamu není,“ uvedla za asociaci mluvčí Andrea Brožová.

Proč profesní spolek nemůže na rovinu říct, zda člena vyloučil? „Jsme soukromoprávní organizace, ne úřad. Informace není veřejná a nemůžeme ji sdělovat třetím stranám. Psychoterapeut by nás mohl žalovat,“ doplnila pro Seznam Zprávy.

Redakce se snažila kontaktovat i psychoterapeuta. Telefon nebral, na SMS zprávy opakovaně nereagoval.

Už dříve Seznam Zprávám napsal, že prvotní stížnost s etickou komisí řešil. „Bavil jsem se s nimi otevřeně a snažil jsem se maximálně reflektovat svůj postup. Myslím, že řešení jakýchkoliv pochybností o práci terapeuta patří právě na pole odborné supervize, případně jednání takovéto komise,“ reagoval.

Sdělil, že mediální prostor nevnímá jako bezpečné prostředí pro sebe ani bývalou klientku.

„Navíc jsem stále vázaný mlčenlivostí ohledně průběhu terapie, takže nemohu a ani nechci otevřeně mluvit o klientce, charakteru jejích potíží a interpretovat například její motivaci ke zveřejnění celé kauzy,“ doplnil. Později už nekomunikoval.

Asociace se minulý týden k případu poprvé vyjádřila veřejně. Uvedla, že se podnětem podrobně zabýval etický panel a vypracoval stanovisko pro výbor ČAP. „Ten na svém pravidelném zářijovém setkání rozhodl o udělení adekvátního opatření a své rozhodnutí sdělil autorce podnětu i dotčenému psychoterapeutovi,“ uvedla asociace. Dotyčný se proti sankcím může soudně bránit.

Služby nabízí dál

Asociace také vyjádřila lítost nad průtahy, které řešení konkrétního případu provázely. Doplnila, že se v odůvodněných případech nevyhýbá ani nejpřísnějšímu postihu, který má k dispozici, tedy vyloučení z asociace.

„S ohledem na status ČAP coby dobrovolného spolku, však, bohužel, ani po vyloučení z asociace terapeutům nic nebrání, aby dál svou praxi provozovali.“

To je i případ zmíněného terapeuta. Ze svých webovek smazal údaj o věku, s manželkou mino jiné dál nabízí kurzy komunikace. Za 55 minut individuální psychoterapie si účtuje 1800 korun.

Nový etický kodex?

Předseda asociace Jiří Drahota avizoval, že bude s členy sdílet a diskutovat postup i závěry etického panelu.

Na listopadové valné hromadě chce také představit návrh nového etického kodexu. „Valná hromada má kompetenci jej pozměnit, či schválit. Po jeho případném schválení bude uveřejněn na našich stránkách,“ reagoval pro Seznam Zprávy.

Špičky v oboru chtějí navrhnout zákon o psychologických a psychoterapeutických službách. Podle nich je současná úprava dílčí a neucelená. „Teď probíhá připomínkové řízení uvnitř asociací. Návrh zákona je zatím v hrubé podobě,“ uvedl Michal Walter, předseda Unie psychologických asociací České republiky.

V Česku působí asi 10 tisíc psychologů a na 2400 psychoterapeutů, z nichž polovina funguje mimo více hlídaný resort zdravotnictví.

V Česku teď není jasně vymezené, za jakých podmínek je možné provozovat psychoterapii mimo zdravotnictví. Lidově řečeno, ceduli psychoterapeut si na dveře může umístit každý. „Není velký tlak na dodržování etických pravidel, supervizi, další vzdělávání. Toto vše by komorový zákon ošetřil,“ vysvětila Brožová.

Zákon má podle expertů jasně definovat, kdo je kvalifikovaný odborník, a vymezit služby, které může poskytovat. Legislativa má podle nich také zavést odpovědnost poskytovatelů služeb za způsobenou újmu a proces kárného řízení, po němž může následovat až zákaz činnosti pro dotyčného terapeuta.

Má také vzniknout oficiální komora psychologů a psychoterapeutů, zaštítěná státem. „Pokud by byl člověk vyloučen z komory, nemohl by psychoterapeutickou činnost vykonávat vůbec,“ doplnila Brožová.

Reklama

Doporučované